Προωθείται αναβάθμιση ψευδοκράτους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, λέει ο Σεντόπ

Μετά το καθεστώς παρατηρητή που δόθηκε στο ψευδοκράτος από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, καταβάλλουν προσπάθειες για να ληφθεί απόφαση προς την ίδια κατεύθυνση και στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Τουρκικών Κρατών, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ ο οποίος συναντήθηκε στην Άγκυρα με αντιπροσωπεία της «βουλής», αποτελούμενης από τους «βουλευτές» Ρεσμιγιέ Έρογλου Τσαναλτάι (ΚΕΕ), Φικρί Τόρος (ΡΤΚ) και Χουσεΐν Τσαβούς (ΚΕΕ).

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Σέντοπ επανέλαβε την στήριξη της Τουρκίας στο όραμα για λύση του Κυπριακού που έθεσε στο τραπέζι στην Γενεύη ο Ερσίν Τατάρ και πρόβαλε εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η τουρκική πλευρά έκανε σημαντικά βήματα για λύση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, όμως δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Υποστήριξε ότι μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις το πιο σωστό ήταν να ενεργήσουν έχοντας μια νέα θέση και αυτή είναι οι «δύο χωριστοί λαοί» και τα «δύο χωριστά κράτη».

Εκφράζοντας στήριξη στην έκκληση Έρντογαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτος, ο Μουσταφά Σέντοπ είπε ότι συζητούν τι πρέπει να γίνει γι’ αυτή την έκκληση και το μεταφέρουν στους συνομιλητές τους.

Η «πρόεδρος» της «επιτροπής οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού», Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζαναλτάι είπε ότι υιοθετούν την ρήση Ατατούρκ «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» και για τον λόγο αυτό πάντοτε ήταν η πλευρά που υποστήριζε την ειρήνη κατά τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, όμως το χέρι που έτειναν παρέμεινε μετέωρο, όπως αποδείχθηκε στις διαδικασίες που αφορούσαν το Έγγραφο Κουεγιάρ, την Δέσμη Ιδεών Γκάλι, το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα.

Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, αγνόησε την αναφορά που είχε συμπεριλάβει στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν ότι «αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μοιραστούν την διοίκηση και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους σε μια ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, πρέπει να το δείξουν αυτό στην πράξη και όχι στα λόγια».

Ισχυρίστηκε ότι «εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους» οι Τουρκοκύπριοι και συνεχίστηκαν τα «εμπάργκο» και η «απομόνωσή» τους και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που ανέπτυξαν το «μοντέλο λύσης» στην βάση της συνεργασίας «δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών».

«Όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το δουν και να το ακούσουν αυτό, η τδβκ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μια πραγματικότητα» είπε, αναφερόμενη στο ψευδοκράτος. «Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο μόνο αν γίνει αντιληπτή αυτή η πραγματικότητα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας. Αυτά είναι φυσιολογικά και απαραίτητα για την δημοκρατία. Όμως, όλοι έχουμε μια κοινή έγνοια: Να πάρουμε τον τουρκοκυπριακό λαό πιο μπροστά» πρόσθεσε.

Επαφές στην Εθνοσυνέλευση

Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με την Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας καθώς και με την Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης. Κατά τη διάρκεια των εν λόγω συναντήσεων εθίγη και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τόρος δήλωσε ότι αναπτύσσονται έργα περιφερειακής συνεργασίας στην ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και η μη επίλυση του Κυπριακού είναι ο λόγος για τον οποίο η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να συμμετάσχει ικανοποιητικά στα έργα αυτά.

Η μη λύση συνεχίζεται λόγω της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, είπε ο Τόρος προσθέτοντας ότι χρειάζεται συνεργασία για να ανοίξει ο δρόμος των ενεργειακών επενδύσεων μέχρι την συνολική λύση και να αποκτηθούν κέρδη.

Ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Τζεβντέτ Γιλμάζ εξέφρασε στήριξη στην πρόταση για μια διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εκκλήσεις τους για συνεργασία στο θέμα των ενεργειακών πόρων.

Συνάντηση με τον Μανσούρ Γιαβάς είχε ο Χαρμαντζί στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα βρίσκεται και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί όπου συναντήθηκε με τον με τον Δήμαρχο της πόλης, Μανσούρ Γιαβάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «δήμου», ο κ. Χαρμαντζί μετέβη στην Άγκυρα για σειρά επαφών μετά από πρόσκληση του Μανσούρ Γιαβάς. Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε όπως οι δύο «αδελφές πρωτεύουσες» διευρύνουν τον τομέα της συνεργασίας τους στη νέα περίοδο. Συμφωνήθηκε επίσης να διορίσουν ομάδες που θα εργαστούν για να γίνουν ουσιαστικές εφαρμογές που θα είναι προς όφελος και των δύο «χωρών».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.