Προωθείται η δημιουργία του Δήμου Άμαθου

Με τη συνένωση σε ένα ενιαίο δήμο της Γερμασόγειας και των γειτονικών κοινοτήτων Ακρούντας, Φοινικαριών, Μουτταγιάκας και Αρμενοχωρίου

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προώθηση του νέου μοντέλου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί ο Δήμος Γερμασόγειας (κάτι ανάλογο γίνεται και με τον Δήμο Ύψωνα) και αφορά τη συνένωσή του με τις γειτονικές κοινότητες Ακρούντας, Φοινικαριών, Μουτταγιάκας και Αρμενοχωρίου.

Με τη συνένωσή τους οι εμπλεκόμενοι προσβλέπουν στη δημιουργία ενός περιφερειακού δήμου, ο οποίος από τη μια θα προσφέρει περισσότερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους κατοίκους και από την άλλη θα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη γενικότερη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», ο δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για συμπλεγματοποίηση αλλά για τη δημιουργία ενός νέου δήμου και ανέφερε ότι η όλη φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας, που στηρίζεται και σε εμπεριστατωμένη πανεπιστημιακή μελέτη, βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων.

«Η δική μας εισήγηση έχει να κάνει με ένα μοντέλο όπου στον νέο δήμο οι κοινότητες που θα προσχωρήσουν θα έχουν εκτελεστικό αντιδήμαρχο», αναφέρει ο κ. Ξυδιάς, εξηγώντας ότι όλες οι κοινότητες και ο δήμος που θα μετέχουν στο νέο μοντέλο διοίκησης θα έχουν τον χαρακτηρισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος με το όνομά τους (π.χ. Δημοτικό Διαμέρισμα Γερμασόγειας, Ακρούντας, Φοινικαριών κ.λπ.).

Στον Κεντρικό Δήμο, με βάση τη μελέτη, το κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα θα έχει τον αντιδήμαρχό του, ο οποίος θα ασκεί και εκτελεστικές εξουσίες εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος που εκπροσωπεί. Πέραν των τεσσάρων κοινοτήτων, με τις οποίες οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία του νέου δήμου βρίσκονται σε πολύ θετική εξέλιξη, έγινε πρόταση και στα επίσης γειτονικά Κοινοτικά Συμβούλια Αγίου Τύχωνα, Πύργου και Παρεκκλησιάς, από τα οποία όμως δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Αναφερόμενος στην ανάγκη που δημιούργησε την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, ο δήμαρχος Γερμασόγειας επισημαίνει το γεγονός ότι οι Τοπικές Αρχές «γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πήραμε μια πρωτοβουλία και είμαστε στη διάθεση και του Υπουργείου Εσωτερικών και των κομμάτων για να αναλύσουμε στις λεπτομέρειες το σκεπτικό και το περιεχόμενο της μελέτης μας αλλά και να υιοθετήσουμε ενδεχόμενες νέες εισηγήσεις».

Η μελέτη βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει τον πρώτο λόγο για μια μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι όπως διευκρινίζει ο Κυριάκος Ξυδιάς «εμείς δεν επιδιώκουμε να τους ξεπεράσουμε, αλλά πάμε με τη μελέτη μας και την πρότασή μας για να τους πείσουμε».

Μέσα από τη μελέτη, η οποία ασχολείται με θέματα πόρων και αρμοδιοτήτων, αποδεικνύεται ότι το προτεινόμενο μοντέλο είναι προς το συμφέρον τόσο της κυβέρνησης όσο και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ενταχθούν στον νέο δήμο. «Την κυβέρνηση τη συμφέρει από την άποψη ότι γλιτώνει και προσωπικό σε όλα τα τμήματα της Επαρχιακής Διοίκησης τα οποία ασχολούνται με τις κοινότητες, ενώ από την άλλη οι κοινότητες που θα ενταχθούν θα πάνε σε νέα τιμολόγηση, θα μεγαλώσουν και κατά συνέπεια θα αυξηθεί η χορηγία και θα έχουν περισσότερους διαθέσιμους πόρους», αναφέρει ο κ. Ξυδιάς, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι στα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας, το Ληξιαρχείο και άλλες υπηρεσίες που θα καταστήσουν τον νέο Δήμο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις κοινότητες εμφανίζονται κατ’ αρχήν  θετικές στην ένταξη σε ένα νέο ενιαίο δήμο, ωστόσο το θέμα θα τεθεί προς έγκριση στα τοπικά Συμβούλια, ενώ η τελική απόφαση θα δοθεί μέσα από τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, εάν και εφόσον συμφωνήσει και το Υπουργείο Εσωτερικών

Αν οι διαβουλεύσεις που υπολείπεται να γίνουν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, όποτε θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την εφαρμογή στην πράξη του νέου μοντέλου διοίκησης, αναπόφευκτα θα τεθεί και θέμα ονομασίας του νέου δήμου. Μια πρόταση η οποία θα κατατεθεί θα είναι «Δήμος Άμαθου» κι αυτό με το σκεπτικό ότι οι ενδιαφερόμενες κοινότητες, όπως και η Γερμασόγεια, περιβάλλουν τον ποταμό Άμαθο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy