Προωθήθηκαν στον ΟΧΣ 1.486 αιτήματα αναδιάρθρωσης δανείου, λέει η Διευθύντρια ΚΦΙΚΒ

Άλλοι 597 ζήτησαν εξόφληση δανείου, 975 δεν ενδιαφέρθηκαν

Στα 1.486 ανέρχονται τα εγκεκριμένα αιτήματα αναδιάρθρωσης δανείου, τα οποία στάλθηκαν στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) για υλοποίηση, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), Λουκία Ευσταθίου, αναφέροντας παράλληλα πως επιπλέον 597 δανειολήπτες υπέβαλαν αίτημα εξόφλησης του δανείου τους, ενώ 975 δυνητικά δικαιούχοι δεν ενδιαφέρθηκαν για το Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, η κα. Ευσταθίου τόνισε πως το επιτόκιο δανείου με κεφάλαια του Φορέα θα παραμείνει στο 1%, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκε μια τελευταία παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων που αφορούν το Σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η κα. Ευσταθίου είπε ότι οι αναδιαρθρώσεις που εμπίπτουν στο Σχέδιο αυτό θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, αλλά «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θεώρησε πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, δόθηκε μια τελευταία παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023».

Η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ είπε ότι τα δυνητικά επιλέξιμα δάνεια για το Σχέδιο, τα οποία δόθηκαν με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ, ανήλθαν στις 4.724, ενώ δηλώσεις για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Σχέδιο έλαβαν από τον Φορέα 3.128 δανειολήπτες.

Από αυτούς, συνέχισε, υπέβαλαν στον Φορέα αίτημα αναδιάρθρωσης του δανείου τους 1.617 δανειολήπτες και επιπλέον 597 υπέβαλαν αίτημα εξόφλησης, ενώ 914 δεν ενδιαφέρθηκαν για το Σχέδιο.

Από τους 1.617 που υπέβαλαν αίτημα αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την κα. Ευσταθίου, εξετάστηκαν μέχρι σήμερα 1.486 αιτήματα, τα οποία εγκριθήκαν από το ΔΣ του Φορέα και «έχουν σταλεί ήδη στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) για υλοποίηση», ενώ εκκρεμούν άλλα 70 αιτήματα.

Όπως είπε, τα 1.486 εγκεκριμένα δάνεια θα σταλούν από τον ΟΧΣ στη συνέχεια για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο, η κα. Ευσταθίου εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη 61 άτομα τα οποία υπέβαλαν στον Φορέα αίτημα αναδιάρθρωσης του δανείου τους, αλλά ενώ «τους ζητήσαμε κάποια επιπρόσθετα στοιχεία για να μπορέσουμε να εξετάσουμε το αίτημα τους και να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση του δανείου τους, αυτά τα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν», παρά τις επανειλημμένες επαφές του ΚΦΙΚΒ με τους δανειολήπτες αυτούς για να ανταποκριθούν.

Στάλθηκαν 1.263 περιπτώσεις δανείων στο Γενικό Λογιστήριο για έγκριση

Εξάλλου, επικαλούμενη στοιχεία από τον ΟΧΣ, η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ είπε στο ΚΥΠΕ ότι από τα 1.486 αιτήματα αναδιάρθρωσης που έστειλε ο Φορέας προς τον ΟΧΣ, έχουν σταλεί από τον Οργανισμό στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για έγκριση 1.263 περιπτώσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 703.

Είπε ακόμη, επικαλούμενη τα στοιχεία, πως από τις 703 αυτές περιπτώσεις έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 613, δηλαδή, όπως εξήγησε, έχει κληθεί ο δανειολήπτης για να υπογράψει το συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου τους, έτσι ώστε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.

Ανέφερε, επίσης, ότι περίπου 20 περιπτώσεις δανείων θα πρέπει να επιστραφούν στον ΚΦΙΚΒ διότι στην πορεία ο δανειολήπτης είτε δεν συμφωνεί με το ύψος της δόσης που έχει καθοριστεί είτε έχει αποβιώσει.

Η κα. Ευσταθίου είπε ακόμη ότι δεν έχουν αποσταλεί από τον ΟΧΣ στον Γενικό Λογιστήριο 223 περιπτώσεις, εκ των οποίων για τις 209 αναμένεται η σύναψη συμβολαίου ασφάλειας ζωής από τους οφειλέτες των δανείων, κάτι που είναι αναγκαίο πριν αποσταλούν τα αιτήματα αυτά στο Γενικό Λογιστήριο.

Στο 1% παραμένει το επιτόκιο δανείων του ΚΦΙΚΒ

Τέλος, κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον θα αυξηθεί το επιτόκιο του Φορέα μετά τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η κα. Ευσταθίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «το επιτόκιο του ΚΦΙΚΒ θα παραμείνει στο 1% όπως ήταν μέχρι σήμερα, εκτός αν αλλάξει κάτι με απόφαση του ΔΣ του Φορέα», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «οι εισηγήσεις του ΔΣ είναι για περαιτέρω μείωση και όχι για αύξηση του επιτοκίου».

Η κα. Ευσταθίου ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τα δάνεια που λαμβάνονται με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ, δεν είναι αναγκασμένος ο Φορέας να ακολουθήσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «το επιτόκιο μας καθορίζεται από το ΔΣ του Φορέα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.