Η προωθούµενη ανάπτυξη στην Κρατική Έκθεση στερεί στη δυτική Λευκωσία ένα µεγάλο χώρο πρασίνου

  • Ρίζα των προβληµάτων είναι η έλλειψη ενός ολιστικού χωροταξικού σχεδιασµού, στον οποίο να στηρίζονται οι επιµέρους σχεδιασµοί
  • Αυτό που έχει ανάγκη η δυτική Λευκωσία είναι πράσινο και πάρκα και όχι άλλο µπετόν
  • Η χωροθέτηση ενός κεντρικού σταθµού λεωφορείων στη µέση τέτοιου κυκλοφοριακού χάους δεν θα απαµβλύνει το πρόβληµα
  • Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Έγκωµης αποδέχθηκε οµόφωνα τη δηµιουργία Κέντρου Καινοτοµίας και Έρευνας στους χώρους της ∆ιεθνούς Κρατικής Έκθεσης
  • Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αφήνει περιθώρια και για μελλοντικές αναπτύξεις

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Tη διενέργεια τοπικού δηµοψηφίσµατος για το µέλλον της κρατικής περιουσίας στη ∆ιεθνή Έκθεση στην Έγκωµη ζητούν κάτοικοι της Έγκωµης και το Κίνηµα Οικολόγων, σε αντίθεση µε την προωθούµενη δηµιουργία Κέντρου Καινοτοµίας, Τεχνολογίας και Έρευνας στο οποίο θα περιλαµβάνονται, μεταξύ άλλων, ξενοδοχείο, µερικές δεκάδες κατοικίες, εστιατόριο και καφετέρια. Ήδη η Ομάδα Πρωτοβουλίας των κατοίκων άρχισε να μαζεύει υπογραφές.

Για έλλειψη χωροταξικού σχεδιασµού που να αφορά όλη τη Λευκωσία κάνει λόγο το ΕΤΕΚ, ωστόσο σε σχέση µε την προτεινόµενη ανάπτυξη εκτιµά ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Την ανάγκη για ένα σωστό πολεοδοµικό χωροταξικό σχεδιασµό θέτει και η υπεύθυνη του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, η οποία επισηµαίνει ότι οι όποιες αναπτύξεις δεν πρέπει να κρίνονται µόνο τοπικά, αφού κύρια αιτία για πολλά προβλήµατα που προκύπτουν αποτελεί η έλλειψη ενός ολιστικού πολεοδοµικού χωροταξικού σχεδιασµού.

Η δυτική Λευκωσία έχει ανάγκη έναν πνεύµονα πρασίνου

Μετά και από την παρουσίαση του ρυθµιστικού σχεδίου της περιοχής της Έκθεσης και της µελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων στις αρχές Μαΐου, οι Οικολόγοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Επαρχιακός Γραµµατέας Λευκωσίας του Κινήµατος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, επεσήµανε ότι αυτό που έχει ανάγκη η δυτική Λευκωσία είναι πράσινο και πάρκα και όχι άλλο µπετόν. Σηµείωσε δε, ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη και πρόκειται να επιβαρυνθεί ακόµη περισσότερο, µε τη Μονή Κύκκου να σχεδιάζει δικό της «Master plan» µε καταστροφή του τεράστιου ελαιώνα της µονής στην περιοχή του Μετοχίου στην Έγκωµη, ενώ υπάρχουν σχεδιασµοί για δηµιουργία και άλλων µεγάλων αναπτύξεων στο δήµο.

Η επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήµατος Οικολόγων στον δήµαρχο Έγκωµης, κ. Ζαχαρία Κυριάκου, είναι ιδιαίτερα δηκτική όσον αφορά την αντίληψη της κυβέρνησης για τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει πάντα να χρειάζεται επενδυτή για να “αξιοποιήσει” την κρατική περιουσία. Ούτε η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας πρέπει να σηµαίνει πάντα διαµερίσµατα ή επαύλεις προς πώληση, γραφεία και εκθεσιακούς χώρους προς ενοικίαση, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ., ιδιαίτερα στον 21ο αιώνα όπου έχουν υιοθετηθεί από τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών οι 17 στόχοι της Βιώσιµης Ανάπτυξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Πράσινη Συµφωνία».

Όχι και στον κεντρικό σταθµό λεωφορείων

Στην επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήµατος Οικολόγων σηµειώνεται ακόµα ότι «η χωροθέτηση ενός κεντρικού σταθµού λεωφορείων στη µέση τέτοιου κυκλοφοριακού χάους δεν θα απαµβλύνει το πρόβληµα». Μια σωστή µελέτη βιώσιµης κινητικότητας θα τοποθετούσε τέτοιους κεντρικούς σταθµούς έξω από τον αστικό ιστό, αποµακρύνοντας όλους τους ρύπους και οχληρία που συνοδεύουν αναπόφευκτα τέτοιους σταθµούς και θα τους χωροθετούσε σε περιοχή µε διαµορφωµένο χώρο για Park and Ride. Δηλαδή άτοµα που ταξιδεύουν µε ιδιωτικό µέσο προς την πόλη µπορούν να σταθµεύουν τα αυτοκίνητά τους και να πάρουν µέσο µαζικής συγκοινωνίας για να φτάσουν στον προορισµό τους, µειώνοντας άµεσα και την κυκλοφοριακή συµφόρηση.

Το Κίνηµα Οικολόγων σηµειώνει επίσης ότι οι δηµότες θα µπορούσαν να κληθούν να επιλέξουν µεταξύ της ανάπτυξης και ενός µεγάλου αστικού δάσους µε υπηρεσίες αναψυχής, άθλησης και πολιτισµού. Παραδείγµατα τέτοιου είδους δηµοκρατικής διαδικασίας έχουµε πάρα πολλά από την υπόλοιπη Ευρώπη, ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, αλλά και από την Κύπρο (π.χ. όπως έγινε από τον ∆ήµο Λευκωσίας το 2009, επί δηµαρχίας Ελένης Μαύρου, στην περίπτωση του χώρου στο παλιό ΓΣΠ).

Άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές

Ήδη η Πρωτοβουλία Κατοίκων άρχισε να μαζεύει υπογραφές σε μια προσπάθεια να θέσει φρένο στην εν λόγω ανάπτυξη με τον τρόπο που προωθείται. Μαζεύει υπογραφές τόσο από δημότες Έγκωμης όσο και από δημότες γειτονικών δήμων που επηρεάζονται με την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη εξέφρασε επίσης στο δήμαρχο την αντίθεσή της στα κυκλοφοριακά έργα που σχεδιάζονται για να εξυπηρετήσουν τη μετατροπή της Λεωφόρου Λευκοθέου σε λεωφόρο 6 λωρίδων και την κατασκευή μιας νέας λεωφόρου μόλις 500 μέτρα από τη Λεωφόρο Λευκοθέου, η οποία θα περάσει διαμέσου μιας ήσυχης οικιστικής περιοχής.

Τι περιλαμβάνει η ανάπτυξη

Το «Κέντρο Καινοτομίας», όπως ονομάζεται, θα περιλαμβάνει Γραφεία για Κέντρα Εκπαίδευσης, Ερευνητικό Kέντρο και εργαστήρια, εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους για άμεση εγκατάσταση (co-working space), ξενοδοχειακή μονάδα, Συνεδριακό Κέντρο, εστιατόρια, καφετέριες, διαμερίσματα για οικιστική χρήση, Κεντρικό, Αφετηριακό και Τερματικό Σταθμό για πέραν των 70 λεωφορείων και Μεγάλο Χώρο Στάθμευσης στο Λευκόθεο και Μακάρειο Στάδιο για αυτοκίνητα των οποίων οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τα λεωφορεία (park and ride).

Περιλαµβάνει επίσης χώρο πρασίνου που να καλύπτει το 40% της συνολικής έκτασης των περίπου 250.000 τετραγωνικών µέτρων. Η µισή έκταση του πρασίνου θα αξιοποιηθεί από τον ∆ήµο Έγκωµης για δηµιουργία πάρκου. To έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις κατασκευαστικές φάσεις και τρεις φάσεις λειτουργίας.

Οι τρεις φάσεις δεν καλύπτουν τη συνολική έκταση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης, επιτρέποντας μελλοντική περαιτέρω ανάπτυξη. Το σενάριο συμπεριλαμβάνει και μια προγενέστερη φάση λειτουργίας, την Anchor Phase, η οποία ενδέχεται να επιταχύνει την ανάδειξη και αναγνωρισιμότητα του Έργου δρώντας ως πόλος έλξης.

«Ναι» µε προϋποθέσεις από τον ∆ήµο Έγκωµης

Οµόφωνη ήταν η απόφαση του ∆.Σ. Έγκωµης να αποδεχθεί τη δηµιουργία Κέντρου Καινοτοµίας και Έρευνας στους χώρους της Έκθεσης, σύµφωνα µε τον δήµαρχο Ζαχαρία Κυριάκου, ο οποίος επισηµαίνει ότι η Κύπρος έχει ανάγκη ένα τέτοιο πρωτοποριακό κέντρο, γιατί θα δώσει ευκαιρίες ανέλιξης και εργοδότησης νέων ανθρώπων σε νέες καινοτόµες υπηρεσίες.

Η αποδοχή όµως διέπεται υπό προϋποθέσεις που εστιάζονται στην απόρριψη της δηµιουργίας τερµατικού σταθµού λεωφορείων, στη δηµιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και άθλησης, στη δηµιουργία λίµνης κατακράτησης όµβριων υδάτων που θα σώσει την Έγκωµη από σοβαρά πληµµυρικά φαινόµενα κ.α.

Ωστόσο, όπως επισηµαίνεται, ο χώρος της ∆ιεθνούς Κρατικής Έκθεσης ανήκει στο κράτος και η κυβέρνηση ως ιδιοκτήτης/διαχειριστής καλείται να λάβει σοβαρά υπόψιν τις θέσεις του ∆ήµου Έγκωµης. Οι τελικές εισηγήσεις της αρµόδιας επιτροπής, η οποία συστάθηκε για την ανάπτυξη της περιοχής, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόµη.

Θετικό το ΕΤΕΚ

Το μέλος του Γ.Σ. ΕΤΕΚ, πολεοδόμος Βύρων Ιωάννου, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε έχει θετικά στοιχεία, αφού υπήρξε διαβούλευση και λήφθηκαν υπόψιν οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη περιλαμβάνει και ένα μεγάλο χώρο πρασίνου με οικολογικές προδιαγραφές, ενώ οι διάφορες χρήσεις θα αναζωογονήσουν την περιοχή.

Στα θετικά επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννου, είναι το γεγονός ότι ένας αρκετά μεγάλος χώρος παραμένει κενός, συνεπώς αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνουν αναθεωρήσεις εάν κριθεί αναγκαίο, αφού και η ανάπτυξη θα γίνεται κατά στάδια.

Ερωτηθείς για το εάν σε τέτοιες αναπτύξεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο γενικότερος σχεδιασμός και οι ανάγκες της πόλης, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και πως η δημιουργία ενός συνολικού σχεδιασμού αποτελεί πολιτική απόφαση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy