Προωθούν εκποιήσεις αντί αναδιαρθρώσεις δανείων

Έλα στο Google News

Επιστολή με καταγγελίες από τον Γιώργο Λουκαΐδη προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Καταγγελίες

Στην ΚΕΔΙΠΕΣ οι αναδιαρθρώσεις περιορίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια, για τα οποία η εξασφάλιση αφορά σε πρώτη κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη.

 

Σοβαρές καταγγελίες ότι στην ΚΕΔΙΠΕΣ η πολιτική των αναδιαρθρώσεων περιορίζεται σε ενυπόθηκα δάνεια, για τα οποία η εξασφάλιση αφορά σε πρώτη κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη, κατέθεσε το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών. Ζήτησε μάλιστα εξηγήσεις κατά πόσο η συγκεκριμένη στρατηγική στοχεύει στην ενθάρρυνση των εκποιήσεων αντί των αναδιαρθρώσεων».

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης, απέστειλε επιστολή -μέσω των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών- προς τον Υπουργό Οικονομικών μετά από καταγγελίες για την πολιτική αναδιαρθρώσεων που ακολουθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με την οποία οι αναδιαρθρώσεις περιορίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια για τα οποία η εξασφάλιση αφορά σε πρώτη κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι: «Έχουμε γίνει λήπτες καταγγελιών για την πολιτική αναδιαρθρώσεων που ακολουθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με την οποία οι αναδιαρθρώσεις περιορίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια, για τα οποία η εξασφάλιση αφορά σε πρώτη κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη. Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει για την πολιτική αναδιαρθρώσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ και εφόσον οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται, αν η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ενθάρρυνση των εκποιήσεων αντί των αναδιαρθρώσεων».

Σημειώνεται ότι με βάση οικονομικά αποτελέσματα της ΚΕΔΙΠΕΣ, τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, το πρώτο τρίμηνο οι λύσεις αναδιάρθρωσης μέσω της Altamira ανήλθαν στα 63,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 110,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 66,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αναφέρεται επίσης ότι οι ανακτήσεις ακινήτων έναντι ανταλλαγής χρέους ανήλθαν σωρευτικά σε 359,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 46,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από ανακτήσεις μετά από αποτυχημένες δημοπρασίες. Ακόμη, αναφέρεται ότι οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν στα 322,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 37,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο 2021, αυξημένες κατά 26,76% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, αλλά μειωμένες κατά 28,8% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2020. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι χορηγήσεις σε ονομαστική αξία διαμορφώθηκαν σε 6.634 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, από 6.688 εκατ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.