Προς ακόμα πιο δεξιές πολιτικές η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

Το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Νίκο Αναστασιάδη ανασχηματίστηκε. Και ενώ μιλούσαν για οικουμενική κυβέρνηση, την μετέτρεψαν στη συνέχεια σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και στο τέλος σε ευρείας κοινωνικής αποδοχής… Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Προέδρου και της διακυβέρνησης, όπου ανάλογα με την περίπτωση αλλάζουν τους ορισμούς.

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Όπως µε το θέµα των προσωπικών του ευθυνών στο θέµα των πολιτογραφήσεων, έτσι και στο θέµα του ανασχηµατισµού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε τους όρους ανάλογα µε τις εξελίξεις.

Για το θέµα των ευθυνών του στο θέµα των πολιτογραφήσεων δήλωνε αρχικά πως αν αποδειχθεί προσωπική ανάµειξή του ή σύγκρουση συµφέροντος θα παραιτηθεί, ενώ λίγο αργότερα είπε ότι θα απολογηθεί για να το αλλάξει µετά τη δηµοσιοποίηση του ενδιάµεσου πορίσµατος της Ερευνητικής Επιτροπής και να πει ότι θα αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που ανήκουν στην κυβέρνηση.

Για τον ανασχηµατισµό, αρχικά είχε δηλώσει ότι στόχευε στη δηµιουργία µιας οικουµενικής κυβέρνησης προκειµένου συλλογικά να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα του τόπου. Στη συνέχεια, όταν διαπίστωσε πως δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, το µετέτρεψε σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και όταν επισηµοποιήθηκε πως κανένα κόµµα δεν θα ανταποκρινόταν, το άλλαξε και µίλησε για κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής!

Συµψηφισµός της ευθύνης ενόψει προεδρικών

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι η κίνηση Αναστασιάδη αποσκοπούσε σε τρεις στόχους. Ο ένας ήταν να βγει η κυβέρνηση και ο ∆ΗΣΥ από την πολιτική αποµόνωση, παρότι περιστασιακά κάποια κόµµατα τους δίνουν χείρα βοηθείας. Ο άλλος λόγος ήταν να µειωθεί η ένταση της αντιπολίτευσης µε την εµπλοκή άλλων κοµµάτων και ο τρίτος, ενόψει προεδρικών εκλογών, να επιµερισθούν ευθύνες για τον τρόπο διακυβέρνησης και στα όποια συγκυβερνώντα κόµµατα. Ένας πρόσθετος στόχος, ήταν να βοηθηθεί η κυβέρνηση και ο ∆ΗΣΥ στο να βρουν στρατηγικούς συµµάχους, κυρίως από τη δεξαµενή της ∆εξιάς οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στις προεδρικές εκλογές.

Οι πολιτικοί αναλυτές επεσήµαναν και κάτι άλλο, το οποίο πέρασε απαρατήρητο. Ότι οι δηλώσεις του Προέδρου και του κυβερνητικού εκπροσώπου πως όλοι µαζί θα µπορέσουν να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα του τόπου, αλλά και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέµατος Αδάµου Αδάµου κατέδειξε ότι εµµέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος παραδεχόταν αποτυχία της διακυβέρνησής του. Καθόλου τυχαία ήταν επίσης η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη το βράδυ της περασµένης Τρίτης ότι οι υπουργοί που διορίστηκαν δεν θα κάνουν τίποτε άλλο παρά να εφαρµόσουν το πρόγραµµα του Προέδρου και να διαχειριστούν σωστά το Ταµείο Ανάκαµψης. Συνεπώς, τα όσα λέγονταν περί της προσωπικότητας των εν δυνάµει υπουργών και της συµβολής τους στη διόρθωση των κακώς εχόντων φάνηκε ότι δεν ίσχυαν..

Αυτοί έφυγαν, αυτοί ήρθαν…

Η διαδικασία του ανασχηµατισµού φανερώνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δυσκολεύθηκε να βρει πρόσωπα να στελεχώσουν τα Υπουργεία των οποίων οι επικεφαλής είτε θα ανασχηµατίζονταν είτε παραιτήθηκαν.

Έτσι µετά από την επιµονή του Κωνσταντίνου Ιωάννου να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας και µετά την άρνηση Αδάµου, ο Πρόεδρος κατέληξε στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, τον οποίο και διόρισε ως νέο Υπουργό Υγείας. Είναι εγκεκριµένος λογιστής και κάτοχος πτυχίου Οικονοµικών. ∆ιδάσκει Οικονοµικά ως Ειδικός Επιστήµονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο.

Μετά την επεισοδιακή παραίτηση της Έµιλυς Γιολίτη, ο Πρόεδρος διόρισε ως Υπουργό ∆ικαιοσύνης τη Στέφη ∆ράκου. Είναι νοµικός, ιδιοκτήτρια εταιρείας Συµβουλευτικών Υπηρεσιών και τέως Γενική ∆ιευθύντρια του Συνδέσµου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Τον Κυριάκο Κούσιο αντικαθιστά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος από την 1η Ιουλίου ο Μάριος Πελεκάνος, χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος και διευθυντικό στέλεχος επενδυτικού ταµείου, µε σπουδές στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα. Είναι πρόεδρος του ∆.Σ. του ΚΟΑΓ και της Οργάνωσης Νέων Επιστηµόνων του ∆ΗΣΥ.

Στη θέση του Παναγιώτη Σεντώνα, ο οποίος είναι αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο οποίος µεταφέρεται ως επικεφαλής στο µετονοµασθέν Γραφείο του Πολίτη, διορίστηκε η Νιόβη Παρισσινού, επικεφαλής ∆ηµοσίων Σχέσεων στο Κυπριακό Εµπορικό Βιοµηχανικό Επιµελητήριο, µε σπουδές τόσο στη ∆ιοίκηση Ανθρώπινου ∆υναµικού όσο και στις ∆ηµόσιες Σχέσεις.

Στο νεοϊδρυθέν Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διορίστηκε η Αναστασία Ανθούση, φαρµακοποιός, Ανώτερη Λειτουργός Υγείας και υπεύθυνη του Γραφείου του Υπουργού Υγείας από το 2013.

Τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου του Προεδρικού ανέλαβε ο Ανδρέας Ιωσήφ, µε σπουδές στη δηµοσιογραφία και στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο, ενώ ο προκάτοχός του Βίκτωρας Παπαδόπουλος αποσπάσθηκε (;) στο Υπουργείο Εξωτερικών ως υπεύθυνος σε θέµατα σχετικά µε τον διεθνή Τύπο και τη διαφώτιση.

Στη θέση του παρέµεινε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδροµος Προδρόµου, τον οποίον οι πληροφορίες έφεραν ως τον δεύτερο αδύναµο κρίκο µετά την κα Γιολίτη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Προδρόµου παρέµεινε στη θέση του αφού υπήρξε απροθυµία από όσους προσεγγίστηκαν να αναλάβουν το συγκεκριµένο υπουργείο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy