Προς ανασύνθεση η γαλλική πολιτική σκηνή

Ο Μακρόν θέλησε να γυρίσει γρήγορα τη σελίδα της 

Τα παραδοσιακά κόμματα που άλλοτε μεσουρανούσαν στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας έπιασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μονοψήφια ποσοστά

 

 

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

 

H επόμενη μέρα των ευρωεκλογών δεν ήταν μια τραυματική εμπειρία για τον Εμμανουέλ Μακρόν, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτικοί αναλυτές. H λίστα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 23,31%, καταλαμβάνοντας 23 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και το κυβερνών κόμμα που απέσπασε ποσοστό 22,41%. Μια οριακή διαφορά, την οποία οι σύμβουλοι του Προέδρου την απέδωσαν στη «φυσιολογική φθορά» της εξουσίας και στις εξάμηνες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», που η πλειοψηφία τους προτίμησε την αποχή από τις κάλπες.

Επιχειρώντας να γυρίσει γρήγορα τη σελίδα της ήττας, ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για να δηλώσει σε αυστηρό τόνο πως θα συνεχίσει το πρόγραμμά του χωρίς καμία παραλλαγή και θα εντείνει το ρυθμό των δύσκολων και σκληρών μεταρρυθμίσεων του δεύτερου μισού της θητείας του.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών δεν απέσπασαν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, ούτε και η πρωτιά του Εθνικού Συναγερμού, που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τα ποσοστά του έπιασαν «ταβάνι», αλλά η έκπληξη των Οικολόγων-Πράσινων που βρέθηκαν στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,47% καταφέρνοντας να εκλέξουν 13 ευρωβουλευτές.

Μια θεαματική άνοδος σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που οφείλεται όπως και στη Γερμανία, κατά κύριο λόγο στους νέους από 18-25 ετών, που προσήλθαν στις κάλπες συνειδητοποιημένοι, για να εκφράσουν με την ψήφο τους την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή. Οι ψηφοφόροι ηλικίας από 25 έως 64 ετών ήταν εκείνοι που προτίμησαν το ακροδεξιό κόμμα, ενώ οι μεγαλύτεροι την παράταξη του Εμμανουέλ Μακρόν.

Όσο για τα παραδοσιακά κόμματα που άλλοτε μεσουρανούσαν στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, έπιασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μονοψήφια ποσοστά.

Συγκεκριμένα οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι συγκέντρωσαν ποσοστό 8,48% ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα 6,19%. Η ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε ποσοστό 6,31%.

 

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Μακρόν  

 

Νιώθοντας ισχυρός από το ποσοστό της λίστας LREM, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να ξεκινήσει γρήγορα τη δεύτερη πράξη της θητείας του. «Με μια διαφορά μικρότερη από μια μονάδα, το χειρότερο αποφεύχθηκε», λένε στο Ελιζέ. Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξαναβρήκε τη νομιμοποίηση, που τα “Κίτρινα Γιλέκα” αμφισβητούσαν εδώ και έξι μήνες κι αυτό του το επέτρεψε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του κράτους συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της πλειοψηφίας στο προεδρικό μέγαρο για να «εξετάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του». Μεταξύ των επισκεπτών ήταν ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, η επικεφαλής της λίστας της προεδρικής πλειοψηφίας, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ναταλί Λουαζό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, καθώς και ο αρχηγός του MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού και η αντιπρόεδρός του, Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Η σύσκεψη αφορούσε κυρίως την προετοιμασία για την επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων», ξεκινώντας από αυτές για την ασφάλιση της ανεργίας και των συντάξεων. «Η κυβέρνηση είναι ισχυρή» και δεν θα αλλάξει πορεία, υπενθύμισε ο Ρισάρ Φεράν πριν από τη συνάντηση. Η μόνη παραχώρηση στην κρίση είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει τώρα «μεγαλύτερη εγγύτητα (στον πολίτη), περισσότερη ανθρωπιά» στη διακυβέρνησή της, ανέφερε.

Δεύτερο θέμα της συνεδρίασης: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας. Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσες, για να προσπαθήσει να καθορίσει το περίγραμμα μιας «προοδευτικής» ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από τις ευρωεκλογές είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Την Τρίτη, συνέχισε τις διαπραγματεύσεις του στις Βρυξέλλες, με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ομάδας Visegrad: Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία. Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να δημιουργήσει μια ομάδα άξονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να υπάρχει πλειοψηφία. «Καμία  φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν είναι δυνατή χωρίς τη νέα ομάδα που θα δημιουργήσουν η Renaissance, η ALDE και η USR Plus με άλλα ρεφορμιστικά πολιτικά κόμματα», ανέφεραν οι ομάδες αυτές σε ανακοίνωση Τύπου. Εξάλλου, ο Μακρόν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προσέγγιση και των Οικολόγων.

«Οι προεδρικές εκλογές το 2022 μπορεί να παιχτούν στην οικολογία», αναφέρει ένας κυβερνητικός σύμβουλος. «Υπάρχει μια μάζα ανθρώπων που μπορούν να επιστρέψουν μέσα στα δυόμισι χρόνια που απομένουν, αν έχουν τεθεί ισχυροί άξονες. Σε κάθε περίπτωση, εκεί βρίσκεται η τελευταία δεξαμενή των ψήφων, επειδή δεν μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερους από τη δεξιά και το σοσιαλιστικό κόμμα», υποστηρίζει.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πολιτικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στη Γαλλία παρά τον κατακερματισμό της πολιτικής σκηνής, παίρνουν σάρκα και οστά σήμερα τρεις μεγάλοι πόλοι που διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό.

Το σκηνικό αυτό αποτελείται από το σοσιαλ-φιλελεύθερο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν και το κεντρώο ΜODEM του Φρανσουά Μπαϊρού, από το νεοσυντηρητικό μέτωπο των Ρεπουμπλικανών και του Εθνικού Συναγερμού και από τους «νεοσοσιαλιστές» όπως τους αποκαλούν, τους οποίους απαρτίζουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι, οι σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν και το ΚΚΓ.

Οι τρεις αυτοί νέοι πόλοι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι στις προεδρικές εκλογές του 2022. Όμως, εξαιτίας της ιστορικής ήττας των Ρεπουμπλικάνων και των αδύναμων αποτελεσμάτων των άλλων κομμάτων στις ευρωεκλογές, στην τελική αναμέτρηση είναι πολύ πιθανό να πρωταγωνιστήσουν και πάλι ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, η οποία εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο δεν φαίνεται να έχει κάποιον άλλο σοβαρό αντίπαλο απέναντί της.

 

 

Σε απόσταση αναπνοής η Λεπέν

Η επιτυχία του Εθνικού Συναγερμού στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής δεν προεξοφλεί και τη νίκη της Λεπέν σε τρία χρόνια. Παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας που έχει η εκτελεστική εξουσία, τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, δύσκολα θα μπορούσαν να επαναληφθούν στις προεδρικές που κινητοποιούν πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους και αποτελούν τη διαρθρωτική ψήφο του γαλλικού πολιτικού βίου.

Πάντως η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά την τελευταία απογοητευτική για πολλούς αναμέτρησή της με τον Εμμανουέλ Μακρόν μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών του 2017. Η πρώτη θέση που απέσπασε στις ευρωεκλογές συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως ο Εθνικός Συναγερμός δεν άγγιξε τα υψηλά ποσοστά του 2014, όταν το κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 24,86% στις ευρωεκλογές. Για να μπορεί να ελπίζει σε μια προεδρική νίκη, η Μαρίν Λεπέν πρέπει να διευρύνει τη βάση της. Τα αποτελέσματα όμως της προηγούμενης Κυριακής δεν ήταν αρκετά για να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι μπορεί να κερδίσει αυτό το στοίχημα. «Τα αποτελέσματα της Λεπέν επιβεβαιώνουν μια εκλογική δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα της εδώ και δέκα χρόνια. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει πράγματι καταφέρει να καθιερωθεί ως το κόμμα που στέκεται κριτικά απέναντι στην ΕΕ», υπογραμμίζουν οι πολιτικοί αναλυτές. «Αλλά, το άθροισμα των αποτελεσμάτων των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων παραμένει σε παρόμοια επίπεδα στις διαφορετικές ευρωπαϊκές εκλογές. Μήπως αυτή είναι μια «γυάλινη οροφή» για τη Μαρίν Λεπέν;» αναρωτιούνται.

Με το να φέρουν τον Εθνικό Συναγερμό και το κυβερνών κόμμα LREM στις πρώτες θέσεις των εκλογικών αναμετρήσεων, οι Γάλλοι επιβεβαίωσαν την ψήφο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2017. Με την επικράτησή της στις ευρωεκλογές η Μαρίν Λεπέν έχει εξασφαλίσει το εισιτήριό της για τον δεύτερο γύρο του 2022. Αλλά, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού οφείλει επιπλέον να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει «τους υποστηρικτές του έθνους» πρώτη δύναμη στη Γαλλία.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy