Προς έφεση η πολύκροτη υπόθεση παράνομων εκτρώσεων στα κατεχόμενα

Στο “ανώτατο δικαστήριο” αναμένεται να προσφύγει η “γενική εισαγγελία” στα κατεχόμενα για την απόφαση του “κακουργιοδικείου” Κερύνειας στην υπόθεση των παράνομων εκτρώσεων σε ιδιωτική κλινική στην Κερύνεια.


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες από το “δικαστήριο” και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατακραυγή σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει ικανοποιήσει στην ολότητά της και μόλις η απόφαση παραδοθεί στην “γενική εισαγγελία”, θα μελετηθεί και θα ληφθεί εντός 14 ημερών η απαραίτητη απόφαση.

Το “κακουργιοδικείο” Κερύνειας καταδίκασε σε πέντε χρόνια τον γιατρό Φαχρί Καραγκιοζλού, που διεξήγαγε τις εκτρώσεις, την αναισθησιολόγο Ρασιχά Σερντάρογλου (σύζυγο γνωστού πολιτικού του ΚΕΕ) σε τέσσερα χρόνια και σε δύο χρόνια την μαία Αϊσέγκιουλ Ισμπιλέν.

Ωστόσο, οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Το ζευγάρι γιατρών Μεχμέτ Αλί και Βερντά Τουντσμπιλέκ, που είναι και οι ιδιοκτήτες της ιδιωτικής κλινικής Αντά στην Κερύνεια, και ο νοσοκόμος, Τανέρ Οκμπουράν.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης που είχε προκαλέσει συγκλονισμό στην κοινή γνώμη στα κατεχόμενα, ολοκληρώθηκε μετά από 396 μέρες και η πιο σοκαριστική υπόθεση που αφορούσε την γέννηση ενός εμβρύου 34 εβδομάδων και το κατά πόσο αυτό γεννήθηκε ζωντανό και με ένεση προκλήθηκε ο θάνατός του, άρα πρόκειται περί ανθρωποκτονίας, ή όχι, δεν αποδείχθηκε στο “δικαστήριο”.


Πριν λίγο καιρό ωστόσο, είχε καταδικασθεί σε 9 μήνες μία 20χρονη γυναίκα, η Μελίζ Ακτσιάλ, η οποία προέβη σε διακοπή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης της. Η Ακτσιάλ προέβη σε διακοπή της κύησης του 17-18 εβδομάδων βρέφους στην εν λόγω ιδιωτική κλινική.

Με ανακοίνωσή της η κίνηση “Ανεξάρτητος δρόμος” σημειώνει ότι επιβάλλεται για παραδειγματισμό η ποινή των 9 μηνών σε μια νεαρή γυναίκα που έμεινε έγκυος, αλλά οι ποινές γι` αυτούς που προέβαιναν σε παράνομες εκτρώσεις κατά συρροή είναι 5, 4 και 2 χρόνια. Γίνεται επίσης λόγος για εμπορευματοποίηση των εκτρώσεων και σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες της κλινικής που έθεταν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, αφέθηκαν ελεύθεροι. “Αυτή η ανισορροπία των ποινών έχει επιφέρει πλήγμα στη συνείδηση του κόσμου”.

Σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, το change.org, έχει μάλιστα ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την Μελίζ Ακτσιάλ με τίτλο `Δικαιοσύνη για την Μελίζ`. Στο κείμενο που συνοδεύει την εκστρατεία αναφέρεται ότι “μια νέα γυναίκα που πίστευε ότι δεν μπορεί να προσφέρει ένα μέλλον στο παιδί που θα γεννούσε, επειδή προέβη σε έκτρωση μπήκε στη φυλακή, ενώ αυτοί που κέρδισαν χρήματα από αυτό, παίρνουν πόζες νικητών. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πόσες άλλες παράνομες εκτρώσεις έχουν κάνει, αυτοί που έμειναν εκτός του παραφουσκωμένου φακέλου αδικημάτων, θα συνεχίσουν τις ζωές τους, ενώ η γυναίκα που έγινε στόχος των ΜΜΕ, θα περάσει μόνη της όσα έκανε και όσα της χρέωσαν. Αυτό είναι δικαιοσύνη;”.

Μαζί με την υπόθεση της Ακτσιάλ στο φάκελο της συγκεκριμένης δίκης περιλαμβάνονταν και η διακοπή κύησης με παράνομο τρόπο ενός εμβρύου 5 μηνών, της Ναζί Ντονμέζ.


Στις εφημερίδες σήμερα δημοσιεύονται φωτογραφίες από το ζεύγος των ιδιοκτητών που αγκαλιάστηκε χθες μετά την αθώωσή του, με τους συγγενείς του έξω από το “κακουργιοδικείο” και οι οικογενειακές φωτογραφίες που βγήκαν αμέσως μετά.

Ο τ/κ Τύπος σημειώνει ότι στην ανακοίνωση της απόφασης η “δικαστής” δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε εύρημα που να εξακριβώνει ότι έγινε ένεση προποφόλης στο έμβρυο των 34 εβδομάδων και άρα δεν εξακριβώνεται ότι το έμβρυο γεννήθηκε ζωντανό και άρα προκλήθηκε ανθρωποκτονία.

Δυο γυναίκες “βουλευτές” του ΡΤΚ, η Ντογούς Ντεριά και η Φαζιλέτ Οζντενεφέ ανακοίνωσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι την Παρασκευή θα προχωρήσουν στην κατάθεση τροποποίησης στον περί ποινών “νόμο” που θα αφορά τον τερματισμό κύησης, αλλά και άλλα θέματα, όπως την σεξουαλική εκμετάλλευση, την εμπορία προσώπων, την παρακίνηση μίσους ενάντια στην σεξουαλική ταυτότητα κά Για την πρότασή τους, οι δύο “βουλευτίνες” θα ενημερώσουν με δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη αλλά και ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.