Προς επίλυση οδεύει το πρόβλημα των καθιζήσεων στο Πισσούρι

Σε τρεις φάσεις τα έργα αποκατάστασης του εδάφους, αλλά σε αναμονή στήριξης οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν

Έλα στο Google News

Είδαν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους, να ανοίγονται μεγάλες χαράδρες στους δρόμους και να γίνονται απροσπέλαστοι και επικίνδυνοι, το ίδιο και τα πεζοδρόμια, ενώ κάποιοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς είδαν τα θεμέλιά τους να βυθίζονται στη γη και να δημιουργούνται τεράστιες ρωγμές στους τοίχους καθιστώντας τα επικίνδυνα για κατοίκηση. Υλικές ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Έγιναν αλλεπάλληλες επιστημονικές και άλλες έρευνες και μελέτες για το φαινόμενο, από τις οποίες προέκυψαν κάποια συμπεράσματα για την αιτία του κακού, διαδοχικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις εκ μέρους της πολιτείας για έργα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας των ανθρώπων, υποσχέσεις για αποζημιώσεις και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες, χωρίς όμως να γίνει κάτι το ουσιαστικό και αποτελεσματικό όλα αυτά τα χρόνια.

Μετά από μια και πλέον δεκαετία μεγάλης ταλαιπωρίας, αγωνίας και τρόμου, αλλά και πολλών αγώνων διεκδίκησης εκ μέρους της Τοπικής Αρχής και των κατοίκων της κοινότητας Πισσουρίου, το σοβαρό πρόβλημα των καθιζήσεων και κατολισθήσεων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή «Λίμνες», και έχουν επηρεάσει δεκάδες νοικοκυριά αλλά και την κοινότητα στο σύνολό της, φαίνεται ότι έχει μπει στο δρόμο για την επίλυσή του ή έστω την αποτροπή της επέκτασής του.

Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από κάποιες διαδικασίες οι οποίες έχουν αρχίσει να τροχοδρομούνται, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων. Ειδικότερα, έχει αρχίσει η προκήρυξη προσφορών για έργα τα οποία θα εκτελεστούν τμηματικά με σκοπό την αποκατάσταση της περιοχής όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, Λάζαρος Λαζάρου, ανέφερε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε ήδη στην προκήρυξη προσφορών για πασσάλωση, με στόχο τη στήριξη της περιοχής που έχει επηρεαστεί, έργο που θα αποτελεί την πρώτη φάση της όλης προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος που δημιούργησαν οι καθιζήσεις. Εντός των ημερών αναμένεται και η προκήρυξη προσφορών για τη δεύτερη φάση του έργου, που αφορά σε επιχωματώσεις χαμηλότερων σημείων της επηρεαζόμενης περιοχής. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα έργα και στις δύο φάσεις θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, ώστε να «κόβουμε δρόμο», ο κ. Λαζάρου επισημαίνει ότι αφού θα σταθεροποιηθεί το έδαφος, θα ακολουθήσει η τρίτη φάση του έργου που αφορά στην κατασκευή του αποχετευτικού.

Αναφερόμενος στους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές και έχουν αιτηθεί αποζημιώσεις ή άλλη κρατική βοήθεια, ο κοινοτάρχης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τους έχουν δοθεί κάποια ψιλοπράγματα, κάποια μικροποσά, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές», επισημαίνοντας ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υποσχεθεί ότι μετά τη στήριξη και σταθεροποίηση του εδάφους, θα ασχοληθούν και με τη στήριξη των ανθρώπων που ανεπιστρεπτί έχασαν την περιουσία τους…»

Πέραν όμως από τις διαδικασίες που άρχισαν να γίνονται από την κυβέρνηση για έργα αποκατάστασης και σταθεροποίηση του εδάφους, σε δικά του έργα προχωρεί και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Λαζάρου, σύντομα θα προκηρυχθούν προσφορές για αποκατάσταση και επαναξιοποίηση κάποιων κοινοτικών κτιρίων. Ειδικότερα, θα ανακαινισθεί και θα επαναλειτουργήσει το κοινοτικό καφενείο και θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ταχυδρομείο και κάποιοι γραφειακοί χώροι, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στις 350.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το φαινόμενο των καθιζήσεων και της υποχώρησης του εδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή της κοινότητας άρχισε να εκδηλώνεται από το 2012 και να διευρύνεται στα χρόνια που ακολούθησαν. Από μελέτη που έγινε το 2015, διαφάνηκε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από τα υπόγεια νερά της περιοχής που παρέμειναν εγκλωβισμένα σε έκταση όπου παλαιότερα υπήρχαν λίμνες.

Επιπλέον, στην περιοχή έγιναν μπαζώματα και άλλες επεμβάσεις και κατασκευάστηκαν κατοικίες χωρίς οι ιδιοκτήτες να ενημερωθούν για την κατάσταση του εδάφους, με αποτέλεσμα να βρεθούν προ τραγικής εκπλήξεως όταν ανυποψίαστοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να υποστούν σοβαρές ζημιές πέραν των 80 οικιστικών μονάδων, αρκετές από τις οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση. Ταυτόχρονα, από τις καθιζήσεις προκλήθηκαν ζημιές και σε δημόσια έργα υποδομής.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.