Προς νέα εκτίναξη κρουσμάτων σήμερα στην Ελλάδα-Γίνεται λόγος για νέα «έκρηξη» με 30.000 περιστατικά

Πηγή: INTIME

Νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα όπως αναφέρουν ελλαδικά ΜΜΕ.

Τι σημειώνει το ethnos.gr και ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN:

Νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται σήμερα με την μετάλλαξη Όμικρον να καταγράφει όλο και μεγαλύτερη διασπορά στην Ελλάδα, ενώ σήμερα ανακοινώνονται νέα μέτρα. Όπως μετέδωσε το OPEN και η δημοσιογράφος Δέσποινα Βλεπάκη, οι εκτιμήσεις με βάση τις πληροφορίες από την μέχρι τώρα καταμέτρηση, αναφέρουν ότι θα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το OPEN, ήδη μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καταγραφεί περί τις 20.000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Όπως εκτιμούν, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή στις 15:00, αναμένεται ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 30.000 σήμερα. Αριθμός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

Ανακοινώσεις για νέα μέτρα

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις 15:00 σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, από τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη, όμως, της πανδημίας στη χώρα μας δεν άφησε πολλά… περιθώρια και έτσι παρά την προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση να μην «χαθεί» το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, τελικά δεν κατέστη εφικτό. Όπως έγινε γνωστό «διαφωνία» προέκυψε για το ωράριο των μαγαζιών την πρωτοχρονιά, εάν δηλαδή θα κλείσουν στις 12 ή θα επεκταθεί για λίγο το ωράριο μέχρι τη μια ή τις δύο τα ξημερώματα.

Σε κάθε περίπτωση, σχετική εισήγηση θα δώσει η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει από τις 13:00. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη η διασκέδαση επρόκειτο να λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο σοκ για την κυβέρνηση ήρθε χθες όταν έμαθαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τα 20.000 κρούσματα. Και μάλιστα το ζήτημα γίνεται μεγαλύτερο διότι η «Ο» ακόμα δεν έχει διείσδυση στις μεγαλύτερες ηλικίες και άρα μεγαλύτερο κίνδυνο για διακομιδή στο νοσοκομεία και ενδεχόμενη διασωλήνωση που σημαίνει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ.

«Όχι» σε Lockdown

Πλέον καθίσταται σαφές ότι η «Ο» είναι και στη χώρα μας η επικρατούσα μετάλλαξη, αλλά στην κυβέρνηση αποκλείουν ένα ενδεχόμενο lockdown. «Ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος αποκλείοντας ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αλλαγή στρατηγικής και μέτρα στήριξης

Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες επανασχεδιάστηκε όλη η στρατηγική της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα έρχονται με άμεση εφαρμογή.Η μετάλλαξη Όμικρον «καταρρίπτει» τις προβλέψεις και οδηγεί σε επιτάχυνση των αποφάσεων. Το πλάνο για γιορτές με ανοιχτή οικονομία και κοινωνία εκ των πραγμάτων αναθεωρείται, αφού οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τον αριθμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν αισιόδοξες.

Όπως έγραφε νωρίτερα στο ethnos.gr η Κατερίνα Κοκκαλιάρη δεδομένο είναι πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, κυρίως την εστίαση και τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Μια σειρά μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στην καραντίνα πέρσι (όπως το πρόγραμμα Συν-Εργασία, οι αναστολές συμβάσεων κ.α.) αναμένεται να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει τα.. κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν το έξτρα κονδύλι που θα απαιτηθεί. Πάντως, σε αυτή τη συγκυρία στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, καθώς μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας θα υπάρχει στα μέσα Ιανουαρίου. Επομένως, και τα οικονομικά μέτρα στήριξης θα ανακοινώνονται σε δόσεις.

Περιορισμοί στη διασκέδαση

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ethnos.gr με ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου, η Πρωτοχρονιά φέτος θα είναι πάλι διαφορετική για όσους έκαναν «όνειρα» να βγουν σε νυχτερινά κέντρα και club. Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή νωρίτερα τα νέα μέτρα που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 3 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που επισφραγιστούν τα νέα μέτρα από τους ειδικούς του υπουργείου υγείας που συνεδριάζουν από τις 13:00 τότε όλα δείχνουν πως η νυχτερινή ζωή θα έχει περιορισμούς στο ρεβεγιόν και δεν θα περιλαμβάνει ξενύχτια σε κέντρα διασκέδασης.

Άλλωστε τα νέα μέτρα μπορεί να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται ακόμη και από αύριο στις 6:00 το πρωί σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr. Εξάλλου τα 21.657 νέα κρούσματα που κατεγράφησαν χθες Τρίτη, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Και μπορεί η κυβέρνηση να είχε αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου ώστε να έχει περάσει και η Πρωτοχρονιά και να λειτουργήσει η νυχτερινή αγορά, όμως οι αντιδράσεις ήταν πολλές γι αυτό και έφεραν όπως φαίνεται την ανατροπή.

Οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να επισφραγίσουν τη σχετική απόφαση, ενώ ήδη από χθες έχουν μελετήσει διεξοδικά τη διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον σε όλη τη χώρα που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Τα νέα μέτρα στη διασκέδαση

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να βάλει φρένο στη νυχτερινή διασκέδαση όπου παρατηρείται συνωστισμός, με νυχτερινά κέντρα να παρουσιάζουν πληρότητα 100% μόνο με εμβολιασμένους και χωρίς την τήρηση ούτε των βασικών μέτρων.

Η διασκέδαση είναι αυτή που μπαίνει πρώτη στη λίστα με τα νέα μέτρα επειδή παρατηρείται διασπορά του κορονοϊού σε νεαρές ηλικίες που συγχρωτίζονται σε χώρους διασκέδασης. Κάτι που προανήγγειλε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτηση του στα social media.

Όπως έγραψε μεταξύ άλλων: «Ειδικά στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.