Προς ολοκλήρωση το ΓεΣΥ – Είσοδος οδοντιάτρων και φυσιοθεραπευτών

Εντάσσονται σήμερα και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας

Επεκτείνονται από σήμερα οι υπηρεσίες που θα παρέχει το Γενικό Σύστημα Υγείας στους πολίτες. Την ώρα που ο κορονοϊός μονοπωλεί το ενδιαφέρον, εντάσσονται στο ΓεΣΥ οι φυσιοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές, κλινικοί ψυχολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, νοσηλευτές και μαίες και οι οδοντίατροι. Από σήμερα υπάρχουν αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ οι κατάλογοι με τους επαγγελματίες υγείας που συμβλήθηκαν με το σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με ορισμένους κλάδους συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες εκκρεμότητες και διαφωνίες αλλά και ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί. Παρόλα αυτά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είναι αισιόδοξος ότι τα όποια ζητήματα θα επιλυθούν εντός μερικών εβδομάδων, όπως έγινε και με άλλους επαγγελματίες σε προηγούμενες επεκτάσεις του ΓεΣΥ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, υπάρχουν αρκετοί πάροχοι οι οποίοι περιμένουν την κατάληξη των συμφωνιών πριν ενταχθούν και υπογράψουν συμβόλαια με τον ΟΑΥ. Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μόνο με παραπεμπτικό από άλλο ειδικό γιατρό, εκτός από τους οδοντίατρους, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού χωρίς παραπεμπτικό. Οι συμπληρωμές που θα πληρώνει ο δικαιούχος για τους επαγγελματίες, πλην των οδοντιάτρων, που εντάσσονται σήμερα στο Σύστημα, ανέρχονται στα 10 ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ θα υπάρχει και συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών που μπορεί να λαμβάνει ο δικαιούχος μέσω ΓεΣΥ ανά έτος. Οι οροφές στις επισκέψεις για κάθε κατηγορία των άλλων επαγγελματιών υγείας είναι διαφορετικές και ανάλογα με τη διάγνωση που θα γίνει καθώς και την ηλικία των ασθενών. Αν ο δικαιούχος ξεπεράσει την «οροφή», θα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει υπηρεσίες, επωμιζόμενος όμως ο ίδιος το κόστος. Οι δικαιούχοι μπορούν να αναζητήσουν τους γιατρούς που τους ενδιαφέρει μέσω της ιστοσελίδας του Συστήματος.

Οι προσφερόμενες οδοντιατρικές υπηρεσίες

Σε σχέση με τους οδοντίατρους, στους δικαιούχους παρέχεται δωρεάν καθαρισμός μια φορά το χρόνο, χωρίς συμπληρωμή, αλλά και επιπρόσθετα για τα παιδιά μία φθορίαση και έλεγχος της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα, οι οδοντίατροι θα έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων που κρίνουν ότι απαιτούνται για τον ασθενή. Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τους δικαιούχους του ΓεΣΥ για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες υγείας που θα δικαιούνται στο πλαίσιο του συστήματος.

 

Ηλικία 0-4 ετών: Μία επίσκεψη το χρόνο για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.
Ηλικία 4-6 ετών: Μία επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση (καθαρισμός) και έλεγχο.
Ηλικία 6-12 ετών: Μία επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση, φθορίωση και έλεγχο.
Ηλικία 12 ετών και άνω: Μία επίσκεψη το χρόνο για αποτρύγωση και έλεγχο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εάν προκύψουν πιθανές επιπλέον συστάσεις από τον οδοντίατρο, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ, τότε αναλαμβάνει το κόστος ο ίδιος ο ασθενής.

Επιφύλαξη και ερωτηματικά

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος προσφέρει από σήμερα στους δικαιούχους του ΓεΣΥ τις οδοντιατρικές υπηρεσίες υγείας που θα δικαιούνται στο πλαίσιο του συστήματος.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Βρασίδας Φιλιππίδης ανέφερε ότι παρά την εξέλιξη υπάρχει και μια σχετική επιφύλαξη και ερωτηματικά καθώς όπως είπε, τέθηκαν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για ολοκληρωμένη ενημέρωση των οδοντιατρων για την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ αλλά και την εγγραφή τους στο ΓΕΣΥ.
Υπάρχουν είπε, ασαφή ζητήματα που αφορούν τη συνταγογράφηση, την παραμπομπή σε ειδικό γιατρό ή και ένταξη των γιατρών στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΓΕΣΥ.

Όπως εξήγησε ο κύριος Φιλιππίδης ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει συμπεριλάβει στο ΓΕΣΥ συγκεκριμένες προληπτικές οδοντιατρικές υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται από τους συμβεβλημένους Οδοντίατρους.
Τα παιδιά μέχρι 4 χρόνων δικαιούνται μια επίσκεψη τον χρόνο για έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Από ηλικίας 4 έως 6 χρόνων μία επίσκεψη τον χρόνο για καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας. Για τις ηλικίες από 6-12 ετών μία επίσκεψη τον χρόνο για καθαρισμό.
Για τις ηλικίες 12 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων) μία επίσκεψη τον χρόνο για καθαρισμό και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.
Προς το παρόν, ανέφερε ο κύριος Φιλιππίδης, θα παραμείνουμε με τις εργασίες πρόληψης, κάτι που γίνεται και σε άλλα συστήματα υγείας.

Περιορισμοί στους φυσιοθεραπευτές

Περιορισμένες είναι οι υπηρεσίες που θα μπορούν να προσφέρουν οι φυσιοθεραπευτές που θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ στους ασθενείς, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του συνδέσμου Χρίστος Μπάρδης. Αυτή τη στιγμή είπε, δώδεκα φυσιοθεραπευτές έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ.
Όπως εξήγησε υπάρχει οροφή για όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα δικαιούνται μέχρι 6 φυσιοθεραπείες τον χρόνο. Οι χρόνιοι ασθενείς ανάλογα με την πάθηση θα δικαιούνται 9 ή 12 φυσιοθεραπείες.

Τα παιδιά θα δικαιούνται εως και 48 θεραπείες, ανάλογα με την πάθηση, ενώ είπε με το προηγούμενο σύστημα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή χρόνια ασθενείς μπορούσαν στο δημόσιο νοσοκομείο να κάνουν ολόχρονα θεραπείες. Σημείωσε επίσης ότι καταργούνται τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια τα οποία ήταν καλύτερα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται τώρα μέσω του ΓΕΣΥ.
Ο προϋπολογισμός , εξήγησε ο κύριος Μπάρδης, είναι περιορισμένος στα 20 εκατομμύρια γι αυτό και οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν είναι ανάλογες αυτού.

Είπε επίσης ότι είναι σε αναμονή της γνωμάτευσης των νομικών τους συμβούλων για το κατά πόσον μπορούν να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ ως άτομα καθώς ως εταιρείες δεν μπορούν να το πράξουν, ενώ τα περισσότερα φυσιοθεραπευτήρια είναι εταιρείες. Απομένει επίσης, είπε ο κύριος Μπάρδας να διευκρινιστεί εάν οι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν φυσιοθεραπείες, οπότε ίσως καθυστερήσει ακόμη μερικές βδομάδες η πλήρης ένταξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy