Προς ολοταχώς για θρίλερ στη Γενεύη – Κατέθεσε διχοτομικό έγγραφο ο Τατάρ και ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας, κατέθεσε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών ο τ/κ ηγέτης.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ αυτό θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα «δύο υφιστάμενα κράτη».

Στο έγγραφο Τατάρ περιλαμβάνονται έξι παράμετροι για το πως θα δημιουργηθεί μια «σχέση συνεργασίας» μεταξύ των δυο υφιστάμενων κρατών, όπως αναφέρει. Ζητά από τον ΓΓ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν. Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

 

Συνεχίζουμε να εξηγούμε με επιχειρήματα τις θέσεις για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη, έγραψε στο Τουίτερ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ενώ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντηση 5 +1 είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση μετά και τις διμερείς επαφές που θα έχει ο ΓΓ με όλες τις πλευρές σήμερα. Ο ίδιος δεν θα κάνε πίσω από τις θέσεις του, όπως είπε.

«Αλλά, εάν το παρατηρήσατε ο Αναστασιάδης έχει κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, έκανε εκτενή αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες,με τρόπο ώστε  να συνεχιστεί (η διαδικασία) από εκεί που έμεινε. Κι εμείς εκφράσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δική μας θέση και ούτε θα υπάρξει. Στο χρόνο που μας δόθηκε εξηγήσαμε τη θέση μας με επιχειρήματα».

Από εκείνη την ημέρα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, εννοώντας τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, άλλαξαν οι συγκυρίες, άλλαξαν οι συνθήκες. Εξήγησε, ανέφερε, “όλες τις αδικίες που έχουν γίνει εναντίον των Τ/κ από το 1960 ακόμα”, στο Κραν Μοντάνα και το σχέδιο Ανάν, από τη διεθνή κοινότητα, τα ΗΕ και την ΕΕ. Τα εξηγεί όλα αυτά, πρόσθεσε, και σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι «όλοι ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και όλοι θα πάρουν μια κατεύθυνση ανάλογα. Γιατί όλοι ξέρουν όλοι ότι έτσι δεν θα φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα».

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ γιατί στην ομιλία του στήριξε πλήρως τις θέσεις της τ/κ πλευράς.

Κληθείς να σχολιάσει ε/κ δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυριαρχική ισότητα εκφεύγει των εντολών του ΣΑ του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ είπε «αυτοί λένε αυτά που θέλουν. Ο ΓΓ μας κάλεσε εδώ γνωρίζοντας τι λέμε. Χτες ο ίδιος μας είπε ότι ‘υπάρχουν παράμετροι και μια σειρά από προϋποθέσεις, αλλά εγώ για να φέρω τις δύο πλευρές μαζί πιέζω τους όρους’. Εάν πιέσει, σίγουρα θα μπορεί να πει κάτι. Θ’ αναμένουμε να δούμε. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη θέση μας».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο έγγραφο, ο κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά.

Τσαβούσογλου προς Γκουτέρες: Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα δύο κρατών

Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter.

Σε ανάρτησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “συναντηθήκαμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της άτυπης συνάντησης των 5 συν του ΟΗΕ. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στo διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Η ειρήνη και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί”.
Διαπραγματεύσεις μεταξύ «δύο κρατών» ζητά ο Τσαβούσογλου έπειτα από συνάντησή του με Ντομινίκ Ράαμπ

Διαπραγματεύσεις μεταξύ «δύο κρατών» και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων βλέπει ως τη μόνη ρεαλιστική λύση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφερε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ.

Σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γενεύη. “Επιβεβαιώσαμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα λύσης της τ/κ πλευράς. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών” ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy