Στο χορό των απεργιών ιατροί και νοσηλευτές – Προς παράλυση τα δημόσια νοσοκομεία

Με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η στάση εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ την ίδια ώρα σε στάση εργασίας προχωρούν και σήμερα οι νοσηλευτές στα ΤΑΕΠ όλων των νοσοκομείων ενώ επισημαίνουν με τη σειρά τους τα προβλήματα και κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες μέσα στα νοσοκομεία.

Πάντως, χθες, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας άσκησε δριμεία κριτική τόσο προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας όσο και προς τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο Σωτήρης Κούμας έκανε λόγο για έλλειψη κλινών που παρατηρήθηκε χθες στα νοσοκομεία της Λεμεσού και της Πάφου και που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν χειρουργεία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως χθες 15 ασθενείς παρέμειναν στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου της Λεμεσού αφού δεν υπήρχαν ελεύθερες κλίνες για να μεταφερθούν σε θαλάμους ενώ στο νοσοκομείο της Πάφου πέντε χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν, επίσης λόγω έλλειψης κλινών.

«Για να το οργανώσεις πρέπει να έχεις σωστή αντίληψη. Από τη στιγμή που θεωρούν ότι τα νοσοκομεία είναι επιχειρήσεις που πρέπει να είναι απλά βιώσιμες, δεν γίνεται σωστή οργάνωση», σημείωσε ο κ. Κούμας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου ανέφερε πως έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα 70 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ υποστήριξε πως το προσωπικό των νοσοκομείων είναι πολλαπλάσιο από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ακόμη ότι αναμένονται να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι τον Ιανουάριο άλλοι 30 γιατροί.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την έλλειψη κλινών, ο κ. Χαριλάου απέρριψε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ είπε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση από πλευράς των ίδιων των γιατρών και των διευθυντών των κλινικών οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το σχετικό εγχειρίδιο που υπάρχει.

 

Αναμένουν τις αποφάσεις της Πέμπτης

Κι ενώ οι τόνοι ήταν και πάλι οξυμένοι, την Πέμπτη, μια ημέρα πριν την εξαγγελθείσα απεργία των γιατρών, το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ αναμένεται να αποφασίσει τα οικονομικά κίνητρα των γιατρών. Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ αύριο συζητά για τα οικονομικά κίνητρα που θα παραχωρηθούν στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας. Όπως μας αναφέρθηκε, την απόφαση του ΟΚΥπΥ περιμένουν και οι γιατροί των συντεχνιών της ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ οι οποίοι ανάλογα με το περιεχόμενό της θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στα μέτρα που εξήγγειλε η ΠΑΣΥΚΙ ή όχι.

Ενώ αναλόγως της απόφασης ίσως αλλάξει και η τοποθέτηση της ΠΑΣΥΚΙ αφού όπως είπε ο Σωτήρης Κούμας η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή εκτός εάν «η εργοδοτική πλευρά έρθει την Πέμπτη και μας αποδείξει με την πρότασή τους ότι αξίζει και ότι υπάρχει προοπτική».

Ωστόσο ο κ. Κούμας δεν έκρυψε τη δυσφορία του ούτε για το συγκεκριμένο θέμα αφού όπως ανέφερε ο διάλογος για τα κίνητρα συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό και ήδη θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αποφάσεις αφού συνδέεται και με την υποστελέχωση λόγω φυγής αρκετών ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία για να ιδιωτεύσουν εντός ΓεΣΥ.

Ελένη Κωνσταντίνου