Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν συμμετείχαν στο σχέδιο για ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών τους προς το φόρο, αλλά και για όσους εντάχθηκαν στο σχέδιο αλλά στη συνέχεια διέκοψαν την αποπληρωμή των δόσεών τους λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων, προτίθεται να δώσει η Βουλή. Η σχετική πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση εντός Φεβρουαρίου, προνοεί επανάληψη του σχεδίου το οποίο εφαρμόστηκε το 2018.

Δηλαδή αφορά και πάλι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του 2015 και προνοείται η αποπληρωμή τους με δόσεις, με την παραχώρηση έκπτωσης μέχρι 95% πάνω στους τόκους και τις επιβαρύνσεις (ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων). Η περίοδος για την υποβολή των αιτήσεων είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με στοιχεία, στο προηγούμενο σχέδιο εντάχθηκαν 26.689 πρόσωπα με οφειλές συνολικού ύψους 836 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αναμένεται να πληρώσουν 679 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα αφορούν τόκους και επιβαρύνσεις για τις οποίες δόθηκε έκπτωση).

Επίσης, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, 4.366 πρόσωπα με οφειλές 232 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εντάχθηκαν στο σχέδιο, διέκοψαν στη συνέχεια την αποπληρωμή των δόσεών τους. Μάλιστα για την υπό αναφορά ομάδα ο Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγκάρης, είπε ότι «κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα», αφού εντάχθηκαν στο σχέδιο και εξασφάλισαν αναστολή της ποινικής διαδικασίας η οποία εκκρεμούσε εναντίον τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου