Προς ψήφιση το πλαίσιο για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Τα νομοσχέδια οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 23 Σεπτεμβρίου

Προς ψήφιση οδεύει το νομοθετικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο εκτιμάται ότι εάν και εφόσον λειτουργήσει θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.


Η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ολοκλήρωσε χθες τη συζήτηση επί των τριών νομοσχεδίων, τα οποία θα ρυθμίσουν την αγορά ηλεκτρισμού καθώς και τη σύσταση και λειτουργία της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπενθύμισε ότι το άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού έπρεπε να γίνει από το 2016, αλλά «λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει στα τέλη του 2022». Επεσήμανε επίσης ότι το υπό αναφορά νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό και έπρεπε να κατατεθεί στη Βουλή εδώ και χρόνια, ωστόσο κατατέθηκε μόλις πρόσφατα και υπό το βάρος του κινδύνου να μας επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, η Επιτροπή Ενέργειας πραγματοποίησε πολύωρες συνεδρίες προκειμένου να προωθήσει το θέμα. Επεσήμανε επίσης ότι το ΑΚΕΛ συνέβαλε δημιουργικά καταθέτοντας σωρεία εισηγήσεων και συμβιβαστικών προτάσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα.

«Η προσπάθειά μας ως κόμμα ήταν να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ, να θεσπίσουμε ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΣΜΚ, να διατηρήσουμε την ΑΗΚ ως έναν ισχυρό ημικρατικό οργανισμό και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως όμως ήταν να περάσουμε στο νομοσχέδιο πρόνοιες ή να ενισχύσουμε πρόνοιες, οι οποίες θα βοηθήσουν τους πολίτες με όλα τα θέματα ηλεκτρισμού. Έχουμε την πεποίθηση ότι βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε για να έχουμε πλέον ομόφωνα κείμενα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό διασφαλίζουν όλα τα πιο πάνω», ανέφερε ο Κ. Κώστα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.