Προς τη Μόσχα στράφηκε ο Πρόεδρος όταν βρέθηκε στα «δυο στενά»Υπόσχεση Πούτιν στον Πρόεδρο ότι θα παρέμβει προς την Άγκυρα

 

Τη βοήθεια της Μόσχας ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση τώρα που βρέθηκε στα «δυο στενά» με την Τουρκία να κάνει πίσω στο Αιγαίο, αλλά να συνεχίζει τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος έλαβε την υπόσχεση του κ. Πούτιν πως θα παρέμβει προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε ένα δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού ανάληψη δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία και να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν «για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την τελευταία Νaνtex που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς και για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός” στην ΑΟΖ της Κύπρου». Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, «εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί», όπως τόνισε, «την προτεραιότητά μας». «Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωσή μας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος με συνέχιση των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ», ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η θέση της Τουρκίας πως ενεργεί στα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ευσταθεί, γιατί η Τουρκία αμφισβητεί και απαιτεί το 44% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σαφώς επηρεάζει και τα δικαιώματα της τ/κης κοινότητας. «Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, θεωρώντας ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταλυτική και θα είχε άμεσα αποτελέσματα», είπε.

Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης «την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».