Προς τι ο συγκεκριμένος διορισμός; 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Είναι να διερωτάται κάποιος προς τι ο διορισμός του κύριου Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι να ασχολούνται πώς θα βελτιωθεί το ΓεΣΥ, ασχολούνται με το θόρυβο που ξέσπασε -και δικαιολογημένα- με το διορισμό του κύριου Αγαθαγγέλου στη συγκεκριμένη θέση. Είναι λες και κάποιοι προσπαθούν να «γαργαλήσουν» την κοινή γνώμη και ακόμη πιο συγκεκριμένα αυτούς όλους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι μάχες έγιναν για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά το ΓεΣΥ, τι αγώνες έγιναν για να μπορέσει η κοινωνία, οι ασθενείς, οι πολίτες γενικότερα να επωφεληθούν από ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, την ώρα που ο κύριος Αγαθαγγέλου με δημόσιες δηλώσεις του τασσόταν εναντίον του. Ο κ. Αγαθαγγέλου υπήρξε φανατικός πολέμιος του ΓεΣΥ. Παραμένει ως γιατρός εκτός του ΓεΣΥ μαζί με ελάχιστους πλέον συναδέλφους του. Άρα είναι άξιον απορίας γιατί έχει επιλεχθεί στη συγκεκριμένη θέση, τι εξυπηρετεί αυτό, αλλά και γιατί ο ίδιος έχει αποδεχθεί τον εν λόγω διορισμό.

Ο διορισμός αυτός αναμενόμενα έφερε τριγμούς εντός του Δ.Σ. του ΟΑΥ και αυτοί δεν εκτιμούμε πως θα κοπάσουν σύντομα. Σε τι αποσκοπεί λοιπόν όλο αυτό; Δεν έχουν προβλήματα να επιλύσουν εκεί στον ΟΑΥ και θέλησαν ορισμένοι να τους φορτώσουν κι άλλα; Δυστυχώς ο συγκεκριμένος διορισμός αποτελεί μια ευθεία επίθεση κατά του ΓεΣΥ και δεν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε διαφορετικά. Είναι γνωστές άλλωστε οι φωνές που ακόμη και σήμερα επιθυμούν να αποδομήσουν το ΓεΣΥ εστιάζοντας μόνο στα προβλήματα -τα οποία και αναδεικνύουν- θέλοντας προφανώς να οδηγήσουν το Σύστημα στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν είναι κρυφό και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει με το ανατρέξει σε παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΙΣ, για τη θέση του, για παράδειγμα, σε σχέση με το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ ή για το γεγονός ότι μέρος της ηγεσίας του ΠΙΣ είχε απαγορεύσει στις Επιστημονικές Εταιρείες των ειδικοτήτων να συνομιλούν με τον ΟΑΥ τον καιρό που γίνονταν οι προσπάθειες να δημιουργηθούν πρωτόκολλα και άλλες κατευθυντήριες γραμμές. Είναι γι’ αυτό και για άλλα πολλά άλλωστε που η ομάδα των γιατρών που πίστεψαν από την αρχή στο ΓεΣΥ δημιούργησαν την ομάδα ΣΙΣ-ΓεΣΥ, ώστε να βοηθήσουν αλλά και να στηρίξουν το όλο εγχείρημα, γιατί ακριβώς αυτά που έβλεπαν τους οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι για ΓεΣΥ θα ακούγαμε αλλά ΓεΣΥ δεν θα βλέπαμε.

Μόνο τις αντιδράσεις των δύο Υπουργών Υγείας της νυν κυβέρνησης να δει κάποιος, αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα δεν είναι απλό. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μεταξύ άλλων έγραψε σε ανάρτησή του ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ποιες είναι οι προθέσεις κάποιων, διορίζοντας στο Δ.Σ. του ΟΑΥ κάποιον που πολεμούσε και πολεμά το ΓεΣΥ για τους δικούς του λόγους (που είναι σεβαστοί) και αποκαλούσε τους γιατρούς, που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αποστάτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Υπουργός Υγείας, Γιωργος Παμπορίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έγραψε στο twitter ότι: η προστασία του #ΓεΣΥ από τους εχθρούς του αποτελούσε προσωπική σας ευθύνη, κ. ΠτΔ @AnastasiadesCY». «Θεωρούσα ότι είχατε το απαιτούμενο σθένος ν’ αντισταθείτε στους εντεταλμένους του κατεστημένου. Η σημερινή σας κίνηση αποτελεί μια ανοίκεια επίθεση σε ό,τι κατακτήθηκε με πόνο. Κρίμα», κατέληξε ο κ. Παμπορίδης.

Το επιχείρημα που ακούμε από βουλευτές του ΔΗΣΥ και άλλα μέλη της κυβέρνησης πως ο διορισμός είναι μόνο για 2,5 μήνες δεν είναι απάντηση. Αλήθεια, τι μας λένε με αυτό; Ότι παραδέχονται το λάθος που έκαναν και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων; ‘Η προσπαθούν να κάνουν την κοινωνία να σωπάσει;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy