Προς το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ

Του
Άγγελου Αγγελοδήμου*

 

Το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ θα πραγµατοποιηθεί σε µια πολύ δύσκολη περίοδο για τους εργαζόµενους, γιατί η θέση τους επιδεινώνεται καθηµερινά εξαιτίας της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήµατος και της προσπάθειας των κυρίαρχων κύκλων να φορτώσουν αυτές τις επιπτώσεις στους ώµους των λαϊκών στρωµάτων.

Η ΠΕΟ κλείνει 80 χρόνια ζωής και δράσης. Σε αυτές τις οκτώ δεκαετίες η ΠΕΟ έβαλε τη σφραγίδα της σε όλους τους αγώνες της κυπριακής εργατικής τάξης για εργατικά δικαιώµατα. Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν εύκολες. Η πορεία ξεκίνησε µε τους αυθόρµητους και ανοργάνωτους αγώνες και συνεχίστηκε µε την κατάκτηση του δικαιώµατος της οργάνωσης και τους σηµαντικούς και λαµπρούς αγώνες µε τους οποίους άλλαξε ριζικά τους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόµενων λαϊκών στρωµάτων της Κύπρου. Το πλήγµα που δέχτηκε η ΠΕΟ µε τη διάσπαση του Συνδικαλιστικού Κινήµατος και τη δηµιουργία των νέων συντεχνιών από µέρους της αστικής τάξης δεν την πτόησαν, αντίθετα τα στελέχη της ΠΕΟ ενέτειναν τον αγώνα για να καταδείξουν ότι µόνο µε την ενότητα των εργαζοµένων κερδίζονται οι δύσκολοι αγώνες.

Βασική αρχή για το δικό µας κίνηµα είναι ότι τίποτα δε χαρίζεται και τα πάντα κατακτιούνται µέσα από σκληρούς αγώνες και θυσίες. ∆εν έχουµε µόνο ιστορικό παρελθόν, αλλά έχουµε παρόν και µέλλον. Ακόµα και σήµερα συνεχίζουµε µέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες τον αγώνα. Απέναντί µας έχουµε ακραία στοιχεία που είναι θιασώτες του αποτυχηµένου µοντέλου της εκµετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι συντηρητικές δυνάµεις που κυριαρχούν σήµερα όχι µόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσµο, απολαµβάνουν τόσα πολλά προνόµια, αδιαφορώντας αν αυτή τους η στάση σπρώχνει όλο και περισσότερους εργαζοµένους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι σηµερινοί κυβερνώντες στην Κύπρο υποσχέθηκαν ένα κράτος πρόνοιας που ποτέ δεν εφαρµόστηκε και ούτε θα γίνει ποτέ. Άλλωστε δεν είχαµε ποτέ αυτή την ψευδαίσθηση. Τα επικοινωνιακά τεχνάσµατα αυτές τις δύο πενταετίες ήταν πολλά, κάτι για το οποίο το κίνηµα µάς προειδοποιούσε καθηµερινά.

Η απάντηση µας σ’ όλα αυτά τα απαράδεκτα που συµβαίνουν δεν µπορεί να είναι άλλη από την εντατικοποίηση του αγώνα όλων των εργαζοµένων, ανεξαρτήτου χρώµατος, γλώσσας και θρησκείας απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Στόχος µας είναι µια πιο δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι οι εργαζόµενοι θα απολαµβάνουν ικανοποιητικούς µισθούς και ωφελήµατα. Μέσα από τη συλλογική οργάνωση και δράση οι εργαζόµενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να επιλύσουν όλα τους τα προβλήµατα. Θα πετύχουν τις περισσότερες φορές να καλυτερεύσουν τους όρους εργοδότησής τους και την ποιότητα της ζωής τους. ∆εν θα πετύχουν όµως την επίλυση των µεγάλων διαχρονικών προβληµάτων που αντιµετωπίζει η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσµο, γιατί αυτό θα µπορεί να πραγµατοποιηθεί µόνο µε µία νέα ανθρώπινη κοινωνία, απαλλαγµένη από την εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το επικείµενο συνέδριο της ΠΕΟ πρέπει να καταπιαστεί µε τα καθηµερινά προβλήµατα των εργαζοµένων. Να µετατραπεί σε βήµα ενός ειλικρινούς διαλόγου, όπου οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους από τους χώρους εργασίας µετά από γόνιµες συζητήσεις να θέσουν τις βάσεις για τη δράση µας τα επόµενα χρόνια. Να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις στο Συνέδριο για να δοθεί η καθοδήγηση και η ώθηση, για να προχωρήσουµε µπροστά, οργανωµένα και αποφασιστικά, µε αισιοδοξία και πίστη για το δίκαιο του αγώνα µας, για κοινωνική προστασία, για δουλειά µε δικαιώµατα.

* Συντεχνία Οικοδόµων ΠΕΟ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.