Προσχεδιασμένο το «έγκλημα» κατά της δημόσιας εκπαίδευσης

Καταγγελίες για μεθοδεύσεις ώστε να επιβληθούν αντεργατικές πολιτικές.

 

Με σχέδιο κινείται η κυβέρνηση ώστε να υποβαθμίσει και να πλήξει τη δημόσια εκπαίδευση, κατήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, αυτός είναι και ο λόγος που δεν έκανε διάλογο και τώρα τον εμποδίζει και, την ίδια ώρα, προχωρά στην επιβολή των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών πολιτικών της. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μεταθέσει τους εκπαιδευτικούς που είναι στελέχη της ΠΟΕΔ είναι ένα νέο δείγμα της αλαζονείας και του αυταρχισμού των κυβερνώντων, σημείωσε ο Στ. Στεφάνου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επιστράτευσε τον Αρχιεπίσκοπο σε μια προσπάθεια να απαξιωθούν οι εκπαιδευτικοί και το έργο τους.

Επίσης, σημείωσε τις εκδικητικές μεταθέσεις των συνδικαλιστών-εκπαιδευτικών προσθέτοντας και την παρέμβαση της ΟΕΒ, η οποία συνεπικουρεί την κυβέρνηση ενάντια στους εκπαιδευτικούς, επαναφέροντας τις γνωστές της θέσεις για αφαίρεση του δικαιώματος στην απεργία.

Εξάλλου, σε καταγγελίες που φανερώνουν ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα προχώρησε χθες και ο υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση περίμενε ένα χρόνο για να τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές και να κοροϊδέψουν τις χιλιάδες νέων με το Νέο Σχέδιο Διορισμού. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι πριν ένα χρόνο περίπου κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η έκθεση ελεγκτικού οίκου που αφορούσε μέτρα εξορθολογισμού της Παιδείας.

Εκτός από τα μέτρα τα οποία ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό, συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από άλλα τα οποία και προφανώς, σημειώνει ο Χρ. Χριστοφίδης, θα εφαρμοστούν σταδιακά και γι’ αυτό άμεση ήταν η ενέργεια διάλυσης των εκπαιδευτικών οργανώσεων ώστε να μην υπάρξει αντίσταση.

Τα μέτρα που προτείνει η εν λόγω έκθεση, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Χρ. Χριστοφίδη, αφορούν, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, την κατάργηση διευκολύνσεων για προετοιμασία εργαστηριοποιημένων μαθημάτων, την κατάργηση των δυο κύκλων στη Δημοτική Εκπαίδευση, την κατάργηση διευκολύνσεων για χορωδίες και θέατρα και άλλα. Παράλληλα, ο Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε ότι, ενώ στις 7 Ιουλίου εστάλη επιστολή προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση, εντούτοις στη συνέχεια η επιστολή αποσύρθηκε μετά από παρεμβάσεις «ανωτέρων».

Σε ό,τι αφορά το ΝΣΔΕ, ο Χρ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι μετά και τις νέες αποφάσεις οι αριθμοί που είχαν ανακοινωθεί ανατρέπονται, αφού για κάποιους κλάδους οι ανάγκες θα είναι μηδενικές και για άλλους κατά πολύ λιγότερες.

 

Έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας ζητά το ΑΚΕΛ

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έχουν ζητήσει οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και μέλη της Επιτροπής. Σκοπός είναι η συζήτηση και εξέταση της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και η παρέμβαση της Επιτροπής Παιδείας για αποκλιμάκωση της έντασης και ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy