Προσέγγισαν την Παπακυριακού για πολιτογράφηση Κενυάτη

Μόνο 270 αιτήματα πολιτογραφήσεων στάλθηκαν στη ΜΟΚΑΣ

Ενώπιον της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων κατέθεσαν χθες οι πρώην Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης και Ανδρέας Ασσιώτης, αλλά και η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ, Εύα Παπακυριακού.

Η κα Παπακυριακού γνωστοποίησε στην κατάθεσή της ότι προσεγγίστηκε από έναν κύριο που ήταν γνωστός της κατά τα φοιτητικά της χρόνια, για την πολιτογράφηση Κενυάτη, ο οποίος είχε ύποπτες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, το μέλος της Επιτροπής Κυριάκος Κυριάκου σε ερώτηση που υπέβαλε προς την κα Παπακυριακού τόνισε ότι το 2014 ο κ. Καριούκι είχε αιτηθεί πολιτογράφηση, η οποία απορρίφθηκε το 2015, καθώς είχαν βρεθεί αρκετά αρνητικά ευρήματα για αυτόν από τη ΜΟΚΑΣ.

Πρόσθεσε πως μετά από έξι μήνες ο Κενυάτης υπέβαλε ξανά αίτηση, με το ΥΠΕΣ να θέτει την αίτηση ενώπιον της ΜΟΚΑΣ, με τη δεύτερη επιστολή της ΜΟΚΑΣ προς το ΥΠΕΣ, όμως, να είναι διαφοροποιημένη από την πρώτη.

Η κα Παπακυριακού αρνήθηκε ότι η δεύτερη επιστολή ήταν διαφοροποιημένη, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι την προσέγγισε άτομο γνωστό της από τα φοιτητικά της χρόνια.

«Με προσέγγισε ένας κύριος γνωστός από τα φοιτητικά μου χρόνια, χωρίς να μου πει για ποιο λόγο ήθελε να βρεθούμε, λέγοντας απλά ότι ήταν επείγον. Όταν με επισκέφθηκε μου είπε ότι γνώριζε για την αρνητική πρώτη απάντηση και ότι το ΥΠΕΣ θα στείλει άλλη επιστολή, λέγοντάς μου ότι αυτό το άτομο δεν έχει κάτι το μεμπτό (σ.σ. ο Κενυάτης). Πήραμε όντως επιστολή από το ΥΠΕΣ και απαντήσαμε ότι δεν έχουμε νεότερα πέρα από εκείνα που είχαμε αποστείλει κατά την πρώτη αίτηση. Θέσαμε την άποψη προς το ΥΠΕΣ να απευθυνθεί στην Αστυνομία, όπως ενημερωθεί από την Interpol», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Παπακυριακού.

Υπογράμμισε ότι ο κύριος που την επισκέφθηκε ήταν εκ μέρους κάποιου παρόχου, ο οποίος είναι γνωστός στην Κύπρο.

Επεσήμανε ότι η ΜΟΚΑΣ έλαβε για εξέταση περίπου 270 αιτήματα πολιτογραφήσεων, με τα περισσότερα να αφορούν την περίοδο μετά το 2015.

Στην κατάθεση του ο κ. Σαββίδης, οποίος διετέλεσε Γ. Διευθυντής του ΥΠΕΣ κατά την περίοδο 2004-11, τόνισε ότι στις αρχές της εφαρμογής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) διαπιστώθηκαν κενά, τα οποία όμως συμπληρώνονταν με την πάροδο του χρόνου.

«Τα κριτήρια για τις πολιτογραφήσεις κτίζονταν στη διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων και δεν ήταν έτοιμα από την πρώτη στιγμή, το 2007, όταν άρχισαν οι πολιτογραφήσεις με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την πολιτογράφηση αλλοδαπών», ανέφερε.

Ο κ. Σαββίδης έφερε ως παράδειγμα την πολιτογράφηση ανήλικων τέκνων ή και ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων, συζύγων, αλλά και συμβίων των αιτούντων πολιτογράφησης.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.