Θέα/Ορίζοντας

Προσεγγίζοντας την ανεπιτήδευτη, την απροσποίητη ανθρώπινη κατάσταση

Εκ του φυσικού της Αντρεάνας Καμπανέλλα

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την νέα εικαστική πρόταση της Αντρεάνας Καμπανέλλα με γενικό τίτλο «Εκ του φυσικού». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7μμ.

Img11531 Scaled

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Τα πορτρέτα κυριαρχούν ενώ οι φιγούρες είναι σαφώς λιγότερες. Όλες οι ενότητες είναι εξ ολοκλήρου καμωμένες εκ του φυσικού- όχι από φαντασία, ούτε από μνήμης.

Ανατρέχοντας την ιστορία της τέχνης η θεματική κατηγορία πορτραίτο διέγραψε τη δική της πορεία μέσα στους αιώνες.  «Στη ψηφιακή εποχή , της γρήγορης εναλλαγής παραστάσεων ,της επιδεικτικής αισθητικής του instagram και των selfies, ήθελα στα έργα μου να προσεγγίσω την ανεπιτήδευτη, την απροσποίητη ανθρώπινη κατάσταση», λέει η καλλιτέχνις. Το πρόσωπο γίνεται λοιπόν η αρχή για ένα συναρπαστικό ταξίδι με άπειρες εκδοχές, όπου τίποτα δεν προκαθορίζεται, όλα γίνονται ερεθίσματα, προκλήσεις που καταλήγουν στη στιγμή που το πρόσωπο εμφανίζεται παίρνοντας μέσα από τις πινελιές και την ψυχή ή το ονειροπόλημα του ίδιου του ζωγράφου μια θέση στην αιωνιότητα.

«Με ενδιαφέρει το σχέδιο να αποτελεί την ουσία και τον πυρήνα της δουλειάς μου. Το σχέδιο είναι αφαίρεση του περιττού και ο πλούτος του είναι η απλότητά του και η ευαισθησία μέσα από αυτήν. Με τα πιο βασικά των υλικών και την απλουστευτική μεταχείρισή τους, στόχος μου ήταν το μείζον χωρίς τα περιττά και η αισθητική λιτότητα του απολύτως αναγκαίου. Στη δημιουργία βρίσκεται η ζύμωση της απρομελέτητης σκέψης και πράξης. Οι γραμμές πάνω στο χαρτί, είναι τα ίχνη που αφήνει πίσω του ,το βλέμμα του καλλιτέχνη. Είναι ουσιαστικά, αυτοβιογραφικό.», υπογραμμίζει η Καμπανέλλα. Η ελευθερία και η σημασία της πράξης. Ο δημιουργός ζωγραφίζει τον δημιουργό και κατ’ επέκτασιν την ανθρώπινη κατάσταση.

Triptyxo 1 Scaled

Η Αντρεάνα Καμπανέλλα γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών , του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στο τμήμα Ζωγραφικής, με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αισθητική /Φιλοσοφία Τέχνης» στον τομέα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. . Μεταξύ 1995-1998 εργάστηκε στην Θεσσαλονίκη στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης  ως καθηγήτρια σχεδίου και ζωγραφικής. Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο, ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική πραγματοποιώντας ατομικές εκθέσεις και συμμετέχοντας σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα σε παιδιά.

 

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ, οδό Κρήτης 11

Εγκαίνια: 6 Μαΐου

Μέχρι και την Παρασκευή 27 Μαίου.

Τρίτη – Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00.
Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα.

 

Img11526 Scaled

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.