Προσεκτική και αργή άρση μέτρων

Το πότε και πώς θα γίνουν οι χαλαρώσεις συζήτησαν οι επιδημιολόγοι

 

Αντιφατικές παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων ως προς την πιθανή χαλάρωση των μέτρων μετά τις 30 Ιανουαρίου που λήγει το lockdown. Ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας, Κ. Τσιούτης, ανέφερε χθες στην κρατική τηλεόραση ότι αν θα γίνουν χαλαρώσεις στις αρχές Φεβρουαρίου, θα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ αργά και με πολλή προσοχή. Το πότε και πώς θα γίνουν οι χαλαρώσεις, με ποιες παραμέτρους θα γίνουν και με ποια τακτική αναμενόταν να συζητήσει χθες με τηλεδιάσκεψη η Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή.

Όπως δήλωσε νωρίτερα χθες στο ΚΥΠΕ η επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Μαρία Κολιού, οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τους επιδημιολόγους, αλλά οι εισηγήσεις θα βρεθούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Υγείας «και φυσικά οι τελικές αποφάσεις είναι και από το Υπουργείο και από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση αν μιλάμε για ολική ή σταδιακή άρση των μέτρων, η κα Κολιού είπε ότι η άρση των μέτρων σίγουρα δεν θα είναι ολική, σημειώνοντας ότι θα είναι οπωσδήποτε σταδιακή και πολύ προσεχτική και στοχευμένη.

«Αν τα ανοίξουμε όλα τώρα, θα έχουμε ακριβώς υποτροπή της κατάστασης και είμαστε ακόμα σε χειμώνα», είπε, υποδεικνύοντας και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. «Θα είναι πολύ επίφοβο να γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αποστάσεις κ.λπ., η κα Κολιού είπε ότι εκείνα θα συνεχιστούν ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι να ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη.

«Εκείνο είναι που θα καθορίσει τα μέτρα αυτά. Πρώτον, όχι πλησιάσματα πάρα πολύ αυτή την εποχή. Δεύτερο, η μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και τρίτον, ο καλός αερισμός των χώρων. Βέβαια, προς το παρόν ευτυχώς δεν μπορούν να μαζευτούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως όμως είναι στους εργασιακούς χώρους τώρα που υπάρχουν οι κίνδυνοι, που σε ζωτικές υπηρεσίες υποχρεωτικά υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δουλεύουν μαζεμένοι και εκεί ακριβώς θα πρέπει να τηρούνται και αυτά τα μέτρα. Η αποστασιοποίηση, δηλαδή, μεταξύ των ανθρώπων», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν από τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουμε ένδειξη αν τους έχει μείνει κάποιο πρόβλημα, είτε αναπνευστικό είτε οτιδήποτε άλλο, η κα Κολιού είπε ότι αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και με κλινικές μελέτες στο εξωτερικό, αλλά το βλέπουμε και εδώ στην Κύπρο.

«Δυστυχώς, αρκετός κόσμος μετά που νοσεί του απομένει από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι κατάθλιψη, κόπωση -πολύ σημαντικό, γύρω στο 60% έχουν κόπωση. Αυτά είναι στοιχεία από τη βιβλιογραφία που σας λέω βέβαια. Εδώ στην Κύπρο δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στοιχεία. Και βεβαίως αυτοί που έχουν διασωληνωθεί έχουν σε υψηλό ποσοστό, γύρω στο 60%, πάλι μια χρόνια αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος να επανέλθει, γιατί ακριβώς ο αναπνευστικός ιστός παθαίνει ίνωση μόνιμη, το οποίο του δίνει πλέον προβλήματα για όλη τη ζωή. Δεν θα είναι σαν πριν αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο», σημείωσε.

Επομένως, συνέχισε η κα Κολιού, είναι πολύ άσχημος ιός και αφήνει αρκετά κατάλοιπα. Σημείωσε ότι αυτά τα θέματα είναι αντικείμενο ερευνών, τόσο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και άλλες ομάδες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.