Προσφυγή στο ΕΔΑΔ εναντίον της “Επιτροπής”

Η ύπαρξη “επιτροπής” ακίνητης περιουσίας μπορεί να αποδειχθεί φρούδα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο τ/κ δικηγόρος, Μουράτ Χακκί εκφράζοντας ετοιμότητα να καταθέσει φάκελο στο ΕΔΑΔ εναντίον της “επιτροπής” για την μη καταβολή της αποζημίωσης του ποσού των 2,1 εκ στερλινών που επεδίκασε αρχές του 2014 στον ε/κ πελάτη του για έκταση 60 στρεμμάτων στην Κερύνεια.

Δεν απέκλεισε δε, την δική του κίνηση να ακολουθήσουν και άλλοι καθώς πάνω από 100 Ε/κ που έχουν προσφύγει στην “επιτροπή” και βγήκαν οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Είχαν ενημερώσει, πρόσθεσε, όλους τους αρμοδίους για τα βήματα που θα έκαναν και από την στιγμή που εκείνοι δεν εκτιμούν την σοβαρότητα της κατάστασης και δεν έχουν δει αποτέλεσμα “θα πάμε στο ΕΔΑΔ και το όλο ζήτημα (η ύπαρξη της “επιτροπής”) μπορεί να εκραγεί και σίγουρα θα προκαλέσει αμηχανία στην επιτροπή για το γεγονός ότι καθυστερούν για περισσότερο από ενάμιση χρόνο να προχωρήσουν σε πληρωμές”.

Εξηγώντας στο ΚΥΠΕ την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εφαρμογή της απόφασης της “επιτροπής” για αποζημίωση του ε/κ πελάτη του, ο κ. Χακκί υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαν κατασχεθεί τα αυτοκίνητων των “υπουργών” οικονομικών και γεωργίας και είχαν εντάλματα για την κατάσχεση όλων των “υπουργικών” οχημάτων.

H διαδικασία τερματίστηκε από τον “δικαστή” του “επαρχιακού δικαστηρίου” μετά την πίεση της κοινής γνώμης αφού το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, όπως υποθετικά ανέφερε ο κ. Χακκί και αυτό – σημείωσε – τον οδήγησε να απευθυνθεί στο “ανώτατο” δικαστήριο το οποίο, τον Νοέμβριο εξέτασε την υπόθεση και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή του, απορρίπτοντας την αίτηση για αποπληρωμή του ποσού μέσω κατασχέσεων, λέγοντας ότι τα εντάλματα μπορούν να εκτελεστούν μόνο αφού ο ε/κ αιτητής στην “επιτροπή” υπογράψει το έντυπο παραίτησης, το οποίο υπογράφουν οι Ε/κ αφού πάρουν τα χρήματά τους. Κατ` επέκταση, δήλωσε ο τ/κ δικηγόρος, η απόφαση είναι άνευ αντικρίσματος.

Ο Μουράτ Χακκί θεωρεί, όπως είπε, ότι μετά από αυτή την απόφαση του “ανωτάτου”, η “επιτροπή” ακίνητης περιουσίας δεν αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ποσών που έχουν επιδικαστεί αποτελούν “παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην περιουσία”.

Σε παρατήρηση ότι η “επιτροπή” φέρεται να έχει προχωρήσει εντός του 2015 σε πληρωμές, ο τ/κ δικηγόρος ανέφερε ότι δόθηκαν χρήματα που αφορούσαν υποθέσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αποφάσεις πριν τον Απρίλιο του 2014. Αν και στην ιστοσελίδα της “επιτροπής”, σημείωσε, αναφέρεται ότι έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής 210 εκ στερλίνες, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού αυτό είναι το ποσό όλων των υποθέσεων που έχουν επιδικασθεί αλλά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές και έχουν δοθεί μόνο 130 εκ στερλίνες. “Οι υποθέσεις μετά τον Απρίλιο του 2014 παραμένουν απλήρωτες”.

Στην παρατήρηση ότι τα χρήματα έρχονται από την Τουρκία, ο κ. Χακκί ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μειώσει αρκετά την αποστολή χρημάτων στην “επιτροπή” λόγω διαφορών με την “κυβέρνηση” για το πως ασκεί τα καθήκοντά της η εν λόγω “επιτροπή”. Η Τουρκία, εξήγησε, θεωρεί πως οι δικοί της φορολογούμενοι πολίτες δεν θα έπρεπε να πληρώνουν μόνοι τους τις αποζημιώσεις, αλλά να συμμετάσχουν οι Τ/κ ή οι σημερινοί κάτοχοι των περιουσιών, οι οποίοι θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν το 30% της αποζημίωσης. Η “κυβέρνηση” αρνείται να περάσει “νόμο” για την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης,πρόσθεσε, και γι` αυτό η ροή των χρημάτων από την Τουρκία έχει μειωθεί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ δικηγόρος ανέφερε πως κάποιοι επίσημοι στην Τουρκία ίσως δεν είχαν σκεφτεί πως κάποιοι πρόσφυγες θα προσέφευγαν στο ΕΔΑΔ και στο τέλος η Τουρκία “μπορεί να υποφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό” από την “ΤΔΒΚ”, όπως είπε.

Ερωτηθείς εάν μετά την δημοσιοποίηση του θέματος έχει ενδείξεις πως θα αποζημιωθεί ο ε/κ πελάτης του μέχρι το τέλος του μηνός, περιθώριο που έχει δώσει για την καταβολή του ποσού, ο κ. Χακκί είπε ότι είχε κάποιες επαφές αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα. Σε ερώτηση εάν έχει ενδείξεις πως μετά την δική τους καταχώρηση υπόθεσης στο ΕΔΑΔ θα ακολουθήσουν και άλλοι Ε/κ αιτητές, ο Μουράτ Χακκί είπε ότι τουλάχιστον άλλοι 100 πρόσφυγες έχουν καταλήξει οι υποθέσεις τους, αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Ο κ. Χακκί επεσήμανε πως στο ΕΔΑΔ υπάρχει το προηγούμενο της υπόθεσης Prodan vs Moldova, σύμφωνα με την οποία οι οικονομικοί περιορισμοί μιας κυβέρνησης δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την καθυστέρηση στην πληρωμή μιας αποζημίωσης, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα, αλλιώς αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και της αρχικής απόφασης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy