Προσφυγικό έναντι πέντε κεφαλαίων αξίωσε η Τουρκία

Αντιδράσεις σε δύο μέτωπα προκάλεσαν οι τουρκικές αξιώσεις

Στην κόψη του ξυραφιού κινείτο μέχρι αργά ψες η έκτακτη Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας, καθώς τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής που διατύπωσε η Αγκυρα προκάλεσαν αντιδράσεις σε διάφορα μέτωπα.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν θέλουν επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση Τσίπρα. Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν επίσης στις απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση, μεταξύ των οποίων και το κεφάλαιο 15 για την ενέργεια.

Η Λευκωσία επανέλαβε τη θέση της ότι δεν αποδέχεται άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να εξεταστούν οι προτάσεις. «Αρκετές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν απόψε (σ.σ. ψες) τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός» ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής έκαναν λόγο για νέο προσχέδιο συμφωνίας ενώπιον των 28, ενώ άλλες δεν απέκλειαν νέα σύνοδο κορυφής.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) αντέδρασαν στο σχέδιο συμφωνίας, καθώς δεν δέχονται την απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη με το σκεπτικό ότι δεν θα είναι ασφαλείς στην Τουρκία.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν άσκησε βέτο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ισχύσει ό,τι ίσχυε σχετικά με τον βαλκανικό διάδρομο, δηλαδή να παραμείνει ανοικτός.

Χαρακτήρισε δε υποκριτικό να μην γίνονται δεκτές ορισμένες εθνικότητες προσφύγων και την ίδια ώρα να απορρίπτεται και η επιστροφή τους στην Τουρκία. «Θα βρουν τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη» φέρεται να είπε.

Διαπραγματευτικό θρίλερ για βαλκανικό διάδρομο και Τουρκία

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο (επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμη και Σύρους και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλέστηκε ο Guardian, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).

Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Περιλαμβάνει ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο πλευρές προς τερματισμό της προσφυγικής κρίσης -και δεν αποτελεί πρόταση της ΕΕ, όπως αρχικά είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ), καθώς και σε απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Περιλαμβάνεται πρόταση για επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των Σύρων, με δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που δέχεται πίσω.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ θα απομακρύνει πλήρως από τα ελληνικά νησιά όλους τους πρόσφυγες, κάνοντας στη συνέχεια δεκτούς μόνο όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το σημείο της συμφωνίας.

ΑΚΕΛ: Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της αναλγησίας

Η επιμονή συγκεκριμένων Ευρωπαίων ηγετών στο κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες αποτελεί πράξη αναλγησίας απέναντι στις χιλιάδες οικογένειες που ξεφεύγουν από τη μανία ενός πολέμου, στο ξέσπασμα του οποίου -ας μην ξεχνά κανείς- συνέβαλε και η ίδια η ΕΕ, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ.

Κλείσιμο συνόρων θα σημαίνει τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και θα αποτελεί μια νέα υποχώρηση μπροστά στον ξενοφοβικό λαϊκισμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προσθέτει το ΑΚΕΛ, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να αναλογιστούν ότι χώρες όπως ο Λίβανος με 6 εκατομμύρια πληθυσμό φιλοξενούν πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, την ώρα που η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων γυρίζει την πλάτη στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συναινέσει ούτε στις αποφάσεις που προωθούνται κυρίως από τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης, ούτε να αποδεχθεί απαράδεκτες αξιώσεις από μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία εκμεταλλεύεται το ρόλο που της αποδίδει η ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού.

Το ΑΚΕΛ απαιτεί πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες και ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ.

Οι φράχτες και τα τείχη, οι περιπολίες του ΝΑΤΟ και της Frontex, η καταστολή και ο ρατσισμός είναι επιλογή σύγχρονης βαρβαρότητας, υποδεικνύει το ΑΚΕ

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy