Πρόσφυγες ζουν στην υγρασία και τη μούχλα

Απαράδεκτες και προκλητικές είναι ακόμα οι συνθήκες διαβίωσης σε προσφυγικούς συνοικισμούς της Λεμεσού, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για δήθεν βελτίωση της κατάστασης.

Βουλευτές και άλλα στελέχη της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, με επικεφαλής τον βουλευτή και πρόεδρο τη Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο, πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη σε δύο πολυκατοικίες που βρίσκονται στην οδό Σαρανταπόρου στην περιοχή της Ομόνοιας, επιβεβαιώνοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Τα συγκεκριμένα κτίρια αντιμετωπίζουν πολλά δομικά προβλήματα, αστοχίες και ιδιαίτερα προβλήματα υγρασίας στο εσωτερικό των διαμερισμάτων. Τις τελευταίες μέρες με τις αυξημένες παγωνιές οι ένοικοι βίωσαν ένα μαρτύριο από την υγρασία και τη μούχλα που έχει δημιουργηθεί και συνεχώς διογκώνεται κυρίως στους χώρους των υπνοδωματίων.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι επίσκεψη στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες έγινε και πριν λίγες μέρες, μετά από επιστολή των κατοίκων προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, όπου εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για το ότι, παρά τα συνεχή διαβήματά τους στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Όπως μας είπε ο κ. Κέττηρος, «μετά από διαβήματα προς το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας ενημερωθήκαμε ότι εντός των ημερών θα γίνει καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις».

Δόθηκε επίσης διαβεβαίωση από την αρμόδια λειτουργό ότι είναι δυνατή και η τοποθέτηση ανελκυστήρα. Σημειώνεται ότι όλοι οι ένοικοι έχουν δώσει προ πολλού τη συγκατάθεσή τους για τον ανελκυστήρα κι ως εκ τούτου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Κέττηρος, «θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος αυτά που επικαλούνται περί κωλύματος και να κινητοποιηθούν άμεσα για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου».

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη αφορά στα «γκρεμισμένα περιτοιχίσματα, λες και πρόκειται για βομβαρδισμένο τοπίο της Βηρυτού, με αποτέλεσμα ούτε τα παιδιά να μπορούν να παίζουν ελεύθερα και με ασφάλεια, ούτε γενικότερα οι κάτοικοι να μπορούν να κινηθούν έξω από τα σπίτια τους».

Το άλλο πρόβλημα, που αφορούσε τους ανοικτούς λάκκους αποχέτευσης, οι οποίοι δημιουργούσαν σοβαρούς κινδύνους ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, ευτυχώς έχει ήδη αντιμετωπιστεί, ωστόσο παραμένει το αίτημα για σύνδεση των πολυκατοικιών με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα της Λεμεσού.

Αγανάκτηση κατοίκων για την απαξίωση του κράτους στα συνεχή διαβήματά τους

Ούτε τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια

Γκρεμισμένα περιτοιχίσματα, λες και πρόκειται για βομβαρδισμένο τοπίο της Βηρυτού, αντικρίζει ο επισκέπτης γύρω από τις προσφυγικές πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα ούτε τα παιδιά να μπορούν να παίζουν ελεύθερα και με ασφάλεια, ούτε γενικότερα οι κάτοικοι να μπορούν να κινηθούν έξω από τα σπίτια τους.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy