Αν θα γίνει προσφυγή ή όχι, αν το αίτημα για την Αμμόχωστο θα είναι μια συζήτηση και μια δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι ένα καινούργιο ψήφισμα, δεν έχει γνωστοποιηθεί, παρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ενημέρωσε σχετικά» το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης μ’ επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, στην παρουσία του ΥΠΕΞ.

«Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για ενδεχόμενη προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι τελεσίδικες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την Αμμόχωστο θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη βδομάδα, πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στην ομιλία του έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός της κυβέρνησης με τον Δήμο Αμμοχώστου για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των διαβημάτων που γίνονται. Ερωτηθείς αν έχει δοθεί η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου απάντησε θετικά και πρόσθεσε: «Συζητήθηκε και αυτό το θέμα με το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου είπε πως ο Πρόεδρος τούς κατατόπισε για όλες τις ενέργειες που κάνει για την Αμμόχωστο και γενικότερα για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων συγκλίνουν και πως ο ίδιος ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ΕΕ, ενώ μελετάται το ζήτημα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι ο Δήμος Αμμοχώστου θα προβεί σε ενημέρωση προς ξένα ΜΜΕ, όπως το Euronews, για να προωθήσει το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Οκτωβρίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη πως οργανώνεται εκδήλωση διαμαρτυρίας των Αμμοχωστιανών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι η πρότασή τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου έχει γίνει αποδεκτή.

Λήψη μέτρων για να αποφεύγεται η πώληση περιουσιών

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σίμος Ιωάννου είπε ότι ο Δήμος έχει συζητήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών το ζήτημα λήψης μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η πώληση των κατεχόμενων περιουσιών. Ερωτηθείς αν προσεγγίζουν Αμμοχωστιανούς επενδυτές για πώληση των περιουσιών τους στην Αμμόχωστο απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται αποκλειστικά για Τούρκους ή Τουρκοκύπριους επενδυτές αλλά και ξένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενώπιον του ΕΔΑΔ αναμένεται να κριθεί στις 4 Νοεμβρίου η έκβαση των προσφυγών εταιρειών για απώλεια χρήσης. Υποθέσεις που θα κρίνουν και τη συνέχεια των περιουσιών στην κλειστή πόλη, αφού το ΕΒΚΑΦ ισχυρίζεται ότι οι περιουσίες τού ανήκουν.

Νίκη Κουλέρμου