Προσφυγικές Πολυκατοικίες: Ακόμα και νεκρούς αναγκάζεται να μετακινήσει η πυροσβεστική

Πρωτοβουλία της Επ. Προσφύγων για επίλυση προβλημάτων στην εγκατάσταση ανελκυστήρων

Ακόμη και νεκρούς καλείται να μετακινήσει η Πυροσβεστική από τις προσφυγικές πολυκατοικίες

 

Πολύ πίσω παραμένει η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε προσφυγικές πολυκατοικίες, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες από την κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να μην υλοποιείται σε σχέση με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εκτοπισμένων, ενώ η Πυροσβεστική έχει κληθεί να μετακινήσει ακόμη και νεκρούς.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε εκ νέου χθες τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων στους κυβερνητικούς οικισμούς και στα συμβόλαια συντήρησής τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες και δύο χρόνια μετά την ανάδειξη του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, σε σημείο που η Επιτροπή να γίνεται ενοχλητική και κουραστική για κάποιους, αλλά και μετά από τις πιέσεις που εφαρμόστηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, φαίνεται να προχωρά η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε άλλες 30 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς σε όλη την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι από το 2019 υπήρχαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και ανέφερε ότι για δύο χρόνια δήλωναν ότι θα προκηρύξουν προσφορές, η οποίες δεν προκηρύσσονταν και τα σχετικά κονδύλια παρέμεναν αναξιοποίητα.

Η συνολική πορεία του έργου εγκατάστασης ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς παραμένει πίσω σε σχέση με τις προσδοκίες και κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες των εκτοπισμένων, συνέχισε.

Ο κ. Κέττηρος είπε πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 είχαν εγκατασταθεί ανελκυστήρες σε 93 πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι έχουν εγκατασταθεί συνολικά 115 ανελκυστήρες σε προσφυγικές πολυκατοικίες.

Περαιτέρω ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν 22 ανελκυστήρες σε 7 χρόνια, παρατηρώντας ότι «αυτή είναι η εκτίμηση των δυσκολιών που βιώνει ο προσφυγικός κόσμος, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι».

Είπε ακόμα πως αναφέρθηκε στην Επιτροπή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι καλείται για να κατεβάσει νεκρούς από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών επειδή δεν υπάρχουν ανελκυστήρες, με τον κ. Κέττηρο να λέει πως ούτε τους νεκρούς μας δεν μπορούμε να μετακινήσουμε με αξιοπρέπεια λόγω της κακής διαχείρισης των πόρων.

Ο κ. Κέττηρος είπε τέλος πως «ένεκα της στασιμότητας από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής όπως ετοιμαστεί ένα κείμενο που να εντοπίζει τις νομικές δυσκολίες και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουμε με προτάσεις νόμου εάν και εφόσον συνεχίσει να καθυστερεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η διαδικασία εγκατάστασης ανελκυστήρων».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.