Προσφυγικές πολυκατοικίες : Ποιες πολυκατοικίες κατεδαφίζονται και τα επόμενα βήματα

Επικίνδυνες 20 από τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες

Ως άμεσα επικίνδυνες κρίνονται οι 20 από τις 43 πολυκατοικίες που εντάσσονται στην α’ φάση του σχεδίου αναδόμησης προσφυγικών πολυκατοικιών και ως εκ τούτου πρέπει να εκκενωθούν άμεσα.

Η ολοκλήρωση της αυτοψίας στις 43 από τις συνολικά 358 πολυκατοικίες έχει δικαιώσει το ΑΚΕΛ που ζητούσε επίμονα και πιεστικά τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των ενοίκων, ενώ ο τέως Yπουργός Eσωτερικών κρατούσε τη μελέτη επικινδυνότητας κλειστή στα συρτάρια του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, από την αυτοψία των ειδικών διαπιστώθηκε ότι οι 20 από τις 43 πολυκατοικίες είναι άμεσης επικινδυνότητας και πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο. Για τις σχετικές ενέργειες θα πρέπει να μεριμνήσουν οι δημοτικές Aρχές που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι οι αρμόδιες Αρχές για επικύρωση της σύστασης και έκδοση Διατάγματος για εκκένωση, σύμφωνα με τον υπουργό.

Οι υπόλοιπες 23 έχουν κριθεί ως ασύμφορες να επιδιορθωθούν, αλλά όχι ως άμεσα επικίνδυνες. Για αυτό θα προωθηθεί η διαδικασία εκκένωσής τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αυτές είναι οι 20 επικίνδυνες πολυκατοικίες

Οι 20 αυτές πολυκατοικίες βρίσκονται στα Λατσιά, τον Στρόβολο, την Αγλαντζιά, τη Δευτερά και τα Κάτω Πολεμίδια.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Λατσιών οι πολυκατοικίες που πρέπει να εκκενωθούν άμεσα είναι στις Οδούς Μαχαιρά 4, Οδυσσέως 11 και Δωδεκανήσου 13 στον Οικισμό Αγίου Ελευθερίου, καθώς και στις οδούς Τήνου 1 και Τήνου 3 στον Οικισμό Αποστόλου Ανδρέα.

Στον Δήμο Στροβόλου άμεσα εκκενωθείσες κρίθηκαν οι πολυκατοικίες στις Οδούς Ορέστου 2, Ορέστου 4, Δωδεκανήσου 14, Δωδεκανήσου 16, Δωδεκανήσου 18, Επαμεινώνδα 19 και Επαμεινώνδα 21 στον Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, καθώς και στη Λεωφόρο Καντάρας 155 και Λεωφόρο Καντάρας 163 στον Οικισμό Κόκκινες, ενώ στον Δήμο Αγλαντζιάς οι πολυκατοικίες στις Οδούς Βουφαβέντο 8 και Πλατεία Καρπασίας 6 στον Οικισμό Πλατύ.

Στην κοινότητα Δευτεράς πρόκειται για τις πολυκατοικίες στις Οδούς Χρυσοσπηλιώτισσας 49 και Χρυσοσπηλιώτισσας 50 στον Οικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας, ενώ στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, οι πολυκατοικίες στον Αριθμό 4 και Αριθμό 6 στον 95ο Δρόμο στον Οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρχίζει επιτόπιες επισκέψεις για λεπτομερή ενημέρωση των ενοίκων, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες έχουν ήδη ενημερωθεί».

Επιπλέον, ο υπουργός είπε πως οι ένοικοι στις 23 πολυκατοικίες μπορούν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους, ωστόσο «προτρέπονται να δηλώσουν από τώρα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Σχέδιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι «οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν στο Τμήμα Πολεοδομίας το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ή όχι στο Σχέδιο “κτίΖΩ” εντός 6 μηνών, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής στο Σχέδιο καθίστανται δικαιούχοι επιδόματος ενοικίου, το οποίο παραχωρείται από την ημερομηνία επικύρωσης της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και για μέγιστη περίοδο 24 μηνών».

Εν τω μεταξύ, στις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες θα διενεργηθούν άμεσα εργασίες αναίρεσης επικίνδυνων κατασκευών από την Πολεοδομία, ενώ θα πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες για επαναξιολόγηση της στατικής επάρκειας της πολυκατοικίας κάθε 4 μήνες. Για τις διαδικασίες θα γίνει ενημέρωση των δικαιούχων το συντομότερο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy