Προσφυγικό: Πάει στην ΕΕ η Κυβέρνηση για παύση παραχώρησης ασύλου και μετεγκατάσταση

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποταθεί η κυπριακή κυβέρνηση διεκδικώντας την άμεση μετεγκατάσταση αριθμού αιτητών ασύλου στα κράτη μέλη αλλά και την επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα για αναστολή υποβολής αιτήσεων πολιτικού ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Αυτά αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στην ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή από τους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Μάλιστα ένα από τα μέτρα που θα λάβει η επιτροπή αυτή, είναι η ένταξή της Τουρκίας και περιοχών της Συρίας στον κατάλογο των ασφαλών χωρών.

Αποφασίστηκε και η σύσταση μονάδας διαχείρισης με επιχειρησιακές δυνατότητες υπό την εποπτεία του κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης η οποία θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Νέα άφιξη χθες

Στο σκάφος διανυκτέρευσαν οι 61 πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν χθες το μεσημέρι ανοικτά του Πισσουρίου και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
Οι επιβαίνοντες αναμένουν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας για το αν θα επαναπροωθηθούν στο Λίβανο ή αν θα μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Συρία και μερικοί από το Λίβανο.
Ανάμεσά τους βρίσκονται 28 παιδιά, 11 γυναίκες και 22 άντρες.

Να σημειωθεί ότι με την άφιξή τους δεν τους επιτράπηκε να κατέβουν από το σκάφος, παρά μόνο στη τσιμεντένια προβλήτα του λιμανιού.
Η Πολιτική Άμυνα τους παρέδωσε νερό, τροφή και κουβέρτες.

Πολιτική εκμετάλλευση προσφυγικού χωρίς να δίνουν απαντήσεις που πάνε τα λεφτά της ΕΕ

Πολιτικής εκμετάλλευσης τυγχάνει το ζήτημα του Mεταναστευτικού από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ραδιοφωνικού σταθμού «Άστρα» (10/11), ο Γιώργος Κουκουμάς ξεκαθάρισε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται πολιτικές αντιμετώπισης οι οποίες είναι βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και τους κυπριακούς νόμους.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για το πού σπατάλησε τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, αντί να τα επενδύσει στο Τμήμα Μετανάστευσης ώστε να εξετάζει γρηγορότερα τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Παράλληλα τόνισε ότι, μέχρι τώρα δεν βρέθηκε κανένας διακινητής ενώπιον της Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης ώστε να σπάσουν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης.

Την ίδια ώρα ο Γ. Κουκουμάς αναφέρθηκε στην έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε ότι, το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου προνοεί ότι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει ένας πρόσφυγας είναι υποχρεωμένη να τον φιλοξενήσει.

Εξήγησε ότι το νόμο αυτό η κυβέρνηση τον ψήφισε ήδη δύο φορές, προσθέτοντας ότι όταν ερωτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών αν η Κύπρος θα τον καταψηφίσει φέτος δεν απάντησε.

Εξάλλου, μετά τη χθεσινή σύσκεψη για το Μεταναστευτικό που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία προήδρευσε ο ΠτΔ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες κατέθεσαν σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης, αλλά και τις οξύτατες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα».

Ισχυρίστηκε ότι, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταδεικνύεται πως, «το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%, με κοινή παραδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου».

Επισήμανε ότι, «προς αντιμετώπιση των ανησυχητικών στοιχείων έχει αποφασιστεί η άμεση εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο πέντε μέτρων».

Μεταξύ άλλων τα μέτρα προνοούν: Τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής αποτελούμενης από τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης. Υποβολή αιτήματος στην Κομισιόν για τη λήψη μέτρων υπέρ της ΚΔ. Τέλος, τη διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη-μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και την επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσής τους.

Σημειώνεται ότι, χθες εντοπίστηκε μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Πισσουρίου και Πάφου πλοιάριο, στο οποίο μετέβαινε αδιευκρίνιστος αριθμός παράτυπων, όπως διαφάνηκε, μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy