Προσήλωση στην αναβάθμιση της ασφάλειας πτήσεων

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος», το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει στους συγγενείς των 121 θυμάτων τη θλίψη του για το συνεχιζόμενο δράμα τους και διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένο στην αναβάθμιση των επιπέδων ασφάλειας στις αερομεταφορές προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι ο τομέας των αερομεταφορών χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα γι’ αυτό και οι προσπάθειές του για αντιμετώπιση όλων των κενών και ελλείψεων που είχαν παρουσιαστεί στον τομέα ασφάλειας πτήσεων στο παρελθόν είναι συνεχείς και συστηματικές.

Σημειώνει ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει προωθήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για στελέχωση του Τομέα Ασφάλειας Πτήσεων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχει ήδη πληρωθεί η θέση του Προϊσταμένου του Τομέα, που παρέμενε κενή για αρκετά χρόνια, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης και οι υπόλοιπες θέσεις.

“Με την ενίσχυση που θα επιτευχθεί το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα μπορεί να ανταποκρίνεται με περισσότερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στο έργο που έχει να επιτελέσει, έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα και προτεραιότητα την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών” αναφέρεται.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, διαβεβαιώνει ότι, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, θα παραμείνει αφοσιωμένο στους πιο πάνω στόχους και θα προωθεί σε συνεχή βάση όλες τις αναγκαίες και ριζικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε το αεροσκάφος να συνεχίσει να παραμένει το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο στον κόσμο.

Αύριο το μνημόσυνο των θυμάτων

«Με τα πιο βαριά βήματα θα ανέβουμε στο σημείο της τραγωδίας στο Γραμματικό, για να θυμηθούμε τους νεκρούς μας», δηλώνουν στο ΚΥΠΕ μέλη της Επιτροπής των Συγγενών των Θυμάτων.

Στο σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος, στις 12.05 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005, υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου αύριο θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των 121 ανθρώπων (επιβατών και πληρώματος) που έχασαν τη ζωή τους, στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Κύπρου.

Του μνημόσυνου θα χοροστατήσουν οι Μητροπολίτες Κηφισιάς κ. Κύριλλος, και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος, που είχαν βρεθεί από τους πρώτους στο σημείο της πτώσης, «σ’ ένα τοπίο φοβερό», όπως είχε πει τότε ο Μητροπολίτης Κηφισιάς.

Στο μνημόσυνο θα παραστεί και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Η συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους, που αναχώρησε στις 9.07 το πρωί εκείνης της μέρας από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα, και με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, έγινε αρκετά μακριά από τον οικισμό του χωριού Γραμματικό, βορειανατολικά της πόλεως των Αθηνών.

Όλο το χωριό συγκλονίστηκε, και οι κάτοικοί του με τη βοήθεια του τότε τοποτηρητή της περιοχής, Μητροπολίτη Νικόλαου, έκτισαν το ναό της Παναγίας προς τιμήν των νεκρών. Φύτεψαν μάλιστα και στον περιβάλλοντα χώρο 121 κυπαρίσσια, το κάθε ένα από τα οποία έφερε το όνομα ενός επιβάτη.

Δυστυχώς, πριν μερικά χρόνια σε επεισόδια που έγιναν στο Γραμματικό με αφορμή τη σχεδιαζόμενη, κοντά στο σημείο της συντριβής του «Ήλιος», κατασκευή Χώρου Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κάποιοι έκαψαν και τα κυπαρίσσια.

«Δέκα χρόνια μετά όλοι οι συγγενείς, ενωμένοι σαν μία οικογένεια που τη συνδέουν πια ακατάλυτοι δεσμοί κοινού πένθους και πόνου, προσερχόμαστε στο εκκλησάκι μας με τη μνήμη και την ψυχή μας να ακουμπά στους λατρεμένους μας, ανανεώνοντας τη σιωπηλή ιερή συμφωνία μας να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή», λέει η Νίκη Μιχαηλίδου, μεταφέροντας στο ΚΥΠΕ αυτό το μικρό απόσπασμα από όσα σκοπεύει να πει στο αυριανό μνημόσυνο.

Η κα. Μιχαηλίδου έχασε τον σύζυγό της Κυριάκο, εκείνη τη φρικτή μέρα, όπως λέει και η ίδια, που σκοτείνιασε η ζωή της.

Για τον Ακριβό Τσολάκη, τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τον άνθρωπο που μπήκε στη ζωή μας εκείνον τον πικρό Αύγουστο του 2005, όταν ηγήθηκε της ομάδας διερεύνησης των αιτίων της πτώσης του «Ήλιος», η εικόνα που αντίκρυσε φτάνοντας από τους πρώτους στο Γραμματικό, «όχι μόνο δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά και όταν έρθει η ώρα να κλείσω τα μάτια μου, θα την κουβαλήσω μαζί μου όπου και αν πάω», μας είπε.

Περίπου έναν μήνα πριν από τη συντριβή του Boeing 737 στο Γραμματικό, ο Ακριβός Τσολάκης έζησε τη δική του προσωπική τραγωδία, χάνοντας από ανακοπή καρδίας τον μόλις 32 ετών γιο του Δημήτρη.

«Γι’ αυτό αγκάλιαζα με αγάπη πόνου τον πατέρα του φροντιστή Προδρόμου, που σκοτώθηκε στο ατύχημα, και ήταν ο μόνος που ζούσε ως το τέλος». Οι υπόλοιποι, από την υποξυγονία, «πέθαναν ευτυχισμένοι – δεν ένιωσαν τίποτα».
Πριν από 3 μόλις χρόνια, ο Ακριβός Τσολάκης είχε γράψει στο ιστολόγιό του «Ουρανοδρόμος», ότι και φέτος στις 14 του Αυγούστου «θα θυμηθούν οι χτυπημένοι το Γραμματικό και θα επισκεφτούν τον τόπο της θυσίας. Όμως η ιστορία δεν έκλεισε…»

Αυτό, μας είπαν πέρυσι τα μέλη της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων. Αυτό μας λένε και φέτος. Ό,τι είναι «απογοητευμένοι από τη δικαιοσύνη στην Κύπρο και στην Ελλάδα», και για αυτούς «η ιστορία δεν έκλεισε…».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy