Προσήλθαν για αιμοδοσία 4.266 αιμοδότες και συλλέχθηκαν 3.693 μονάδες ολικού αίματοςΑπό τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα προσήλθαν για αιμοδοσία 4.266 αιμοδότες και συλλέχθηκαν 3.693 μονάδες ολικού αίματος, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Κέντρο Αίματος, σημειώνοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της προσφοράς ήταν να υπάρξει ικανοποιητική επάρκεια αίματος και οι μεταγγίσεις των ασθενών μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα.

Η προσπάθεια της Υπηρεσίας, σημειώνεται, επικεντρώνεται πλέον στην προσέλευση ενός συγκεκριμένου αριθμού αιμοδοτών (περίπου 200 την ημέρα), που να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και των αναγκών. Για τον σκοπό αυτό, σημειώνεται, θα αποστέλλεται καθημερινά αριθμός μηνυμάτων σε επιλεγμένους αιμοδότες, τους οποίους θα καλούμε να πάρουν τη σκυτάλη από τους προηγούμενους.

Οι αιμοδότες μας, αναφέρει το Κέντρο Αίματος, για ακόμα μια φορά έχουν ανταποκριθεί με συγκινητικό τρόπο στο κάλεσμά μας για προσφορά αίματος, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

«Το αποτέλεσμα αυτό δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Αντίθετα σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πολύ δύσκολης περιόδου, στην οποία πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα παράγωγα αίματος είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς συνανθρώπους μας. Παράγοντες όπως οι ομάδες αίματος, οι φαινότυποι και ο μικρός χρόνος ζωής ορισμένων παραγώγων, όπως των αιμοπεταλίων, κάνουν την προσπάθειά μας ακόμα πιο δύσκολη», προστίθεται.

Η ελεγχόμενη ροή αιμοδοτών, αναφέρεται, θα διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα την επάρκεια αίματος, θα αποτρέπει το συνωστισμό και ταυτόχρονα θα επιτρέπει στο προσωπικό του Κέντρου Αίματος να εφαρμόζει κατά απόλυτο τρόπο όλες τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπονται λόγω της πανδημίας.

Οι αιμοδότες οφείλουν, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, να αποστέλλουν μήνυμα στο 8998 (επιλογή 1). Η προσέλευση σε αιμοδοσία εξαιρείται από τον περιορισμό της μιας μετακίνησης την ημέρα. Σημειώνεται ότι, στους αιμοδότες θα παραχωρείται βεβαίωση από το Κέντρο Αίματος που να αποδεικνύει την προσέλευσή τους.

Για αποφυγή ταλαιπωρίας υπενθυμίζεται ότι αποκλείονται προσωρινά από αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών άτομα που ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου, άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου και άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.