Πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών με εντολή την απέλαση μεταναστών!

Θα κάνουν περιπολίες και θα επιτηρούν σημεία στην Πράσινη Γραμμήֹ, αλλά και τα κέντρα φιλοξενίας

 

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα για την απέλαση μεταναστών, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί «θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως: (α) περιπολιακή κάλυψη και/ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην Πράσινη Γραμμή, (β) έλεγχο παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατών, (γ) μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστών, (δ) φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και/ή κέντρων πρώτης υποδοχής και/ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών, και (ε) απέλαση παράτυπων μεταναστών».

Όπως αναφέρεται, ως ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται «πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές» (σ.σ.: από τη συγκεκριμένη πρόνοια εξαιρούνται οι γυναίκες «ενόσω η εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτική», όπως αναφέρεται στο σημείωμα). Αναφέρεται επίσης ότι οι συμβάσεις «θα είναι για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια μόνο φορά για χρονική περίοδο 10 μηνών». Ακόμη, αναφέρεται ότι το θέμα της χρηματοδότησης της επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής συζητήθηκε με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και εκφράστηκε η πρόθεση για θετική αντιμετώπιση του αιτήματος. Για το σκοπό αυτό, προστίθεται, η σχετική δαπάνη έχει κοστολογηθεί προκειμένου να υποβληθεί στα πλαίσια συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος. Δεν αναφέρεται ωστόσο πόσοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσληφθούν και ποιο θα είναι το συνολικό κόστος.

Σημειώνεται ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του φράκτη που στήθηκε κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ο οποίος έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy