Πρόσω ολοταχώς για «πατάτα κοκκινογής»

Έγινε το καθοριστικό βήμα για την κατοχύρωσή της ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης

 

Οι θετικές προοπτικές για την κατοχύρωση ενός ακόμα κυπριακού προϊόντος, της «πατάτας κοκκινογής», ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη που ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, κατά τον απολογισμό του έργου του για την πενταετία 2018-2023. Αναφέρθηκε παράλληλα στις προκλήσεις για το χαλλούμι που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Καδής είπε ότι έχει δημοσιευθεί στην Κύπρο η περιγραφή της «πατάτας κοκκινογής Κύπρου», κάτι που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την κατοχύρωσή της, ενώ, αφού παρέλθει ένας μήνας για ενστάσεις, θα ακολουθήσει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός προσδίδει ταυτότητα και είναι συνυφασμένος με την ποιότητα του προϊόντος. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή σε υπεραγορές, κυρίως της Ελλάδας, πατάτες άλλης προέλευσης βαφτίζονται πατάτες Κύπρου. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος.

Όσον αφορά τις προκλήσεις για τον επόμενο υπουργό και τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Καδής είπε ότι στον αγροτικό τομέα θα είναι μια μεγάλη πρόκληση η διαχείριση του χαλλουμιού από εδώ και πέρα, λόγω ζητημάτων που υπάρχουν με τις ποσοστώσεις. Σημείωσε ότι φαίνεται πως με τις ενέργειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής της ποσόστωσης 50-50% (αναλογίας αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος) μέχρι το 2029 και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για να μην αυξηθεί το ποσοστό.

«Η συμβουλή μου προς τον επόμενο υπουργό είναι εφόσον περάσει αυτός ο κανονισμός, από τώρα, να υπάρχει μια σταδιακή αύξηση με διάταγμα 5% ανά έτος, έτσι ώστε το 2029 να φτάσουμε το 50-50%», είπε.

Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, είπε ότι οι δράσεις του υπουργείου επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αγρότες, στην αύξηση του εισοδήματός τους αλλά και στο να καταστεί ο αγροτικός τομέας πιο ανταγωνιστικός και πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), είπε, διατέθηκαν για τους σκοπούς αυτούς στον αγροτικό τομέα πέραν των 180 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στον αγροτικό κόσμο κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που δημιούργησαν η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη την απόφαση για εξορθολογισμό και αναβάθμιση του πλαισίου διαχείρισης των θεμάτων του περιβάλλοντος, μέσα από τη δημιουργία της νέας Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κάτω από το υπουργείο.

 

 

Ταυτότητα στην ποιότητα
Η κατοχύρωση της «πατάτας κοκκινογής Κύπρου», σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός προσδίδει ταυτότητα και είναι συνυφασμένος με την ποιότητα του προϊόντος. Ενδεχομένως αυτό να αντιμετωπίσει κάπως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε υπεραγορές, κυρίως της Ελλάδας, πατάτες άλλης προέλευσης βαφτίζονται πατάτες Κύπρου.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy