Προσωπική παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για το προσχέδιο των Βρετανών

Έντονη η παρέμβαση και από Μόσχα

US Secretary of State Antony Blinken speaks during a joint press conference following meetings with the Icelandic Foreign Minister Gudlaugur Thor Thordarson, at the Harpa Concert Hall in Reykjavik, Iceland, Tuesday, May 18, 2021. Blinken is touting the Biden administration's abrupt shift in its predecessor's climate policies as he visits Iceland for talks with senior officials from the world's Arctic nations. (Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε διαφορετική προσέγγιση Λονδίνου – Ουάσιγκτον στο Κυπριακό στο πλαίσιο της συζήτησης για την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παρενέβη προσωπικά απορρίπτοντας το πρώτο και το δεύτερο βρετανικό προσχέδιο απόφασης για τα Βαρώσια επειδή δεν γινόταν αναφορά στα ονόματα των Ερτογάν και Τατάρ, οι οποίοι είχαν κάμει και τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν τον παρασκηνιακό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση του γερουσιαστή Μενέντεζ και προς τον Λευκό Οίκο και προς το στεϊτ ντιπάρτμεντ.

Έντονη ήταν και η παρέμβαση της Μόσχας και αυτό διεφάνη και από τις τοποθετήσεις του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών δια της εκπροσώπου του Μαρίας Ζαχάροβα. Η Ρωσία θέτει έντονα το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων προτείνοντας μεταφορά τους στα Ηνωμένα Έθνη και πιο ενεργά στα χέρια των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Μόσχα προτρέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς αλλαγή της βάσης της ΔΔΟ.

Θετική χαρακτηρίζεται και η αντίδραση των άλλων μονίμων μελών του ΣΑ πλην της Βρετανίας, αλλά και της Ινδίας και της Ιρλανδίας που είναι μη μόνιμα μέλη του σώματος.

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται το περιεχόμενο του νέου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία περιλαμβάνονται αναφορές για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ στο Κυπριακό, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθειες από τη Βρετανία αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

Μαρκουλλή: Η προεδρική δήλωση αποτελεί πολιτική τοποθέτηση

Την αντίθεση της στο γεγονός ότι δεν επιδιώχθηκε η έκδοση ψηφίσματος για τα Βαρώσια, εξέφρασε μιλώντας στον ΆΣΤΡΑ η πρώην υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τονίζοντας ότι η προεδρική δήλωση αποτελεί πολιτική τοποθέτηση ενώ το ψήφισμα είναι δεσμευτικό και έχει νομική ισχύ.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν επιδιώχθηκε ένα ψήφισμα για τα Βαρώσια καθώς και ποιες χώρες αντιδρούσαν σε κάτι τέτοιο.
Σημείωσε ότι παρά τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει η προεδρική δήλωση αλλά δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, καθώς υπάρχουν και σοβαρές παραλείψεις. Εκείνο που έπρεπε να ήταν στο επίκεντρο της προεδρικής δήλωσης είναι το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να αλλάξει το στάτους κβο στα Βαρώσια προχωρώντας σε αποχαρακτήριση της περιοχής.
Η κυρία Μαρκουλλή χαρακτήρισε πρωτοφανή την αυστηρή δήλωση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ για την Τουρκία τονίζοντας ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί, όπως και ο ρόλος της Ρωσίας η οποία επιμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων.

Κατρούγκαλος: Στο Γκρανς Μοντάνα όχι απλώς φτάσαμε σε λύση

Το Γκράνς Μοντά δείχνει την κατεύθυνση των στόχων στους οποίους πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπογράμμισε ότι στο Γκρανς Μοντάνα όχι απλώς φτάσαμε σε λύση, αλλά αυτή η λύση, είπε, θα ήταν πολύ καλύτερη από προηγούμενα καθώς είχε τεθεί στο επίκεντρο η διεθνής διάσταση της ασφάλειας και η ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Θα πρέπει, πρόσθεσε, για την επίτευξη των στόχων να υπάρχει ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην Κύπρο και οτιδήποτε γίνεται να εντάσσεται της ΕΕ, καθώς εκείνο είναι το δικό μας γήπεδο – κατά την έκφραση του.

Θα πρέπει είπε, να υπάρξει ενεργοποίηση της ΕΕ και άμεση σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ο κύριος Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει αυτό που η Τουρκία θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε, ότι δεν υπάρχει προοπτική λύσης του Κυπριακού.
Χαρακτήρισε την Τουρκία παραβατικό παίκτη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.