Προσωπικό μνημόνιο για κάθε δανειολήπτη

Οσοι μπαίνουν σε σχέδιο θα ζουν με 733 ευρώ το μήνα για πέντε χρόνια

Με λιγότερα από 733 ευρώ το μήνα θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν για τα επόμενα πέντε χρόνια όσοι δανειολήπτες ενταχθούν σε προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής στα πλαίσια του πλαισίου αφερεγγυότητας. Αυτό θα είναι το… προσωπικό τους μνημόνιο. Τα υπόλοιπα έσοδα της οικογένειας – είτε από μισθούς, είτε από επιδόματα, είτε από συντάξεις – θα τα παίρνει η τράπεζα για αποπληρωμή του χρέους τους. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα κριθεί ως «βιώσιμος». Γιατί διαφορετικά θα οδηγείται απευθείας σε εκποίηση χωρίς καμιά δικλίδα ασφαλείας.

Σύμφωνα με σημείωμα το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών τα «λογικά έξοδα διαβίωσης» – πάνω στα οποία θα βασίζεται ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας για την ετοιμασία του προσωπικού σχεδίου αποπληρωμής – έχουν υπολογιστεί στα 733 ευρώ το μήνα. Tο ποσό θα μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, για μονογονιούς με δύο παιδιά στα 1173 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών στα 1540 ευρώ και για ζευγάρι με δύο παιδιά άνω των 14 ετών στα 1833 ευρώ.

Είτε μνημόνιο είτε εκποίηση 

Οσοι τώρα δεν θα μπουν σε προσωπικό μνημόνιο, είτε επειδή δεν θα κριθούν ως βιώσιμοι (π.χ.: οι άνεργοι) είτε επειδή δεν θα υποβάλουν αίτηση, θα ακολουθούν το δρόμο των εκποιήσεων. Που σημαίνει ότι εάν μέσα σε δύο μήνες από τη μέρα που το δάνειό τους κατέστη μη εξυπηρετούμενο δεν καταβάλουν τις καθυστερημένες οφειλές τους, η τράπεζα θα βγάζει στο σφυρί την περιουσία τους.

Μετά τους δανειολήπτες  παίρνουν σειρά οι εγγυητές

Και αφού η τράπεζα πάρει ό,τι έχει και δεν έχει ο δανειολήπτης, θα παίρνουν σειρά οι εγγυητές, οι οποίοι θα μετατρέπονται σε πρωτοοφειλέτες και θα μπαίνουν και αυτοί σε προσωπικό μνημόνιο.

Ρυθμίσεις μόνο για κατοικίες με χαμηλά έξοδα συντήρησης και ανάλογα με το κάθε νοικοκυριό

Το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο αφερεγγυότητας για την κύρια κατοικία δεν αφορούν όλους τους δανειολήπτες, αλλά μόνο όσους θα κριθούν ως «βιώσιμοι» και υπό την προϋπόθεση ότι «το κόστος παραμονής» τους στην κατοικία δεν είναι δυσανάλογα μεγάλο. Εάν μία από τις πιο πάνω προϋποθέσεις δεν ισχύει, η κύρια κατοικία δεν εξαιρείται της εκποίησης.

Οπως αναφέρεται στο σημείωμα, ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα πρέπει να λάβει υπόψη το κόστος το οποίο προκύπτει (ενοίκιο ή δόση δανείου) από την παραμονή του χρεώστη στην κατοικία του. Εάν συμπεράνει ότι είναι δυσανάλογα μεγάλο «δεν θα πρέπει να ετοιμάσει πρόταση η οποία να περιλαμβάνει τη συνέχιση της παραμονής του χρεώστη στην κύρια κατοικία του».

Στα πλαίσια αυτά, συνεχίζει το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα εξετάζει τρεις παραμέτρους:

  1. το μέγεθος και τη σύνθεση του νοικοκυριού, ώστε να κρίνει τι είδους κατοικία χρειάζεται το νοικοκυριό,
  2. να συγκρίνει το κόστος στέγασης με το κόστος εναλλακτικών επιλογών, και
  3. τη δυνατότητα άλλων μελών του νοικοκυριού να συνεισφέρουν στο κόστος στέγασης.

Οι ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία αφορούν δανειολήπτες με συνολικές οφειλές μέχρι 300 χιλ. ευρώ. Επίσης η αξία της κατοικίας θα πρέπει να είναι μέχρι 250 χιλ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 250 χιλ. ευρώ. Ακόμη, για να υποβάλει κανείς αίτηση θα πρέπει να αποδείξει ότι τα εισοδήματα του έχουν μειωθεί πέραν του 25% λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

 

Τι θεωρείται πολυτέλεια

Με βάση το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών –  το οποίο εξασφάλισε και αποκαλύπτει η εφημερίδα μας – στα «είδη πολυτελείας» τα οποία θα πρέπει να «κόψουν» οι δανειολήπτες, αφού δεν εμπίπτουν στα «λογικά έξοδα διαβίωσης», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • •Επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και περίθαλψη σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο (σ.σ.: υπάρχει πρόνοια ακόμη και για τις συνταγές φαρμάκων)
  • •Δίδακτρα για σκοπούς εκπαίδευσης, όπως φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο και μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια
  • •Δαπάνες για αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας τηλεόρασης ή άλλης ηλεκτρικής συσκευής διασκέδασης
  • •Επιπλα (σ.σ.: θα επιτρέπεται μόνο η επισκευή των υφιστάμενων), εργαλεία και εξοπλισμό για το σπίτι και τον κήπο
  • •Εξοδα για διακοπές είτε εντός είτε εκτός Κύπρου (σ.σ.: υπάρχει πρόνοια μέχρι και για τη βενζίνη για το αυτοκίνητο σε περίοδο διακοπών)
  • •Αγορά γαμπριάτικου κουστουμιού και βαφτιστικών
  • •Αλκοόλ και καπνικά προϊόντα (σ.σ.: οι δανειολήπτες θα μπορούν να καταναλώνουν μόνο κρασί και μπίρα στο σπίτι και το 50% της δαπάνης για τσιγάρα)
  • •Εξοδα για ινστιτούτα αισθητικής (σ.σ.: αφορά κυρίως γυναίκες)
  • •Σχεδόν όλες οι δαπάνες από την κατηγορία αναψυχή και ψυχαγωγία
  • •Εξοδα για ιδιωτικά σχέδια συνταξιοδότησης και άλλες υπηρεσίες

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy