Προσωρινές λύσεις από την κυβέρνηση για τα ραδιοφάρμακα

Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, σε σχέση με τη μεταφορά ραδιοφαρμάκων από το εξωτερικό, λόγω κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, θα δώσει η κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκινοπαθών και τις εξετάσεις που διενεργούνται στον κλάδο της πυρηνικής ιατρικής, θα φτάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa και θα παραδοθούν σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ μια δεύτερη παρτίδα φαρμάκων, η οποία προορίζεται για το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, θα φτάσει το προσεχές Σάββατο μέσω Βιέννης, με Αυστριακές Αερογραμμές.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Ογκολογικού Κέντρου η λύση που δόθηκε για τη μεταφορά των ραδιοφαρμάκων είναι προσωρινή, σε αντίθεση με τη μόνιμη λύση, που δόθηκε για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, το πρόβλημα έχει επιλυθεί, ωστόσο, πρόσθεσε πως η λύση αυτή είναι προσωρινή.

Σημείωσε πως γίνονται παράλληλα όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει οριστική διευθέτηση στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η πρώτη παράδοση των ραδιοϊσοτόπων αναμένεται την προσεχή Παρασκευή, για να προσθέσει πως “από την ερχόμενη εβδομάδα, η προμήθεια των ραδιοϊσοτόπων στην Κύπρο θα γίνεται σε μόνιμη και εβδομαδιαία βάση, αναλόγως των αναγκών”.

Στο μεταξύ, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και το Ογκολογικό στη Λεμεσό δεν είχαν σήμερα στη διάθεση τους αυτά τα φάρμακα, με συνέπεια να αναβάλουν προγραμματισμένες θεραπείες, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών.

Τα τελευταία φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν χθες στο Ογκολογικό Κέντρο της Λεμεσού, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, ενώ στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έχουν αναβληθεί θεραπείες, που αφορούν τον καρκίνο του θυρεοειδούς και που χρειάζεται το ραδιενεργό ιώδιο, για να γίνουν.

Από την άλλη, ο κ. Πατσαλής διαβεβαίωσε με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ότι στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας υπάρχουν αποθέματα τέτοιων φαρμάκων μέχρι και την Παρασκευή.

“Υπάρχει απόθεμα ραδιοϊσοτόπων για χρήση που επαρκούν μέχρι και την Παρασκευή. Τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν ακυρωθεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφορούν μόνο διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας και όχι θεραπείες, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την παραλαβή των ραδιοϊσοτόπων”, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε μετά από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Πατσαλής εξήγησε: “Οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν η αδειοδοτημένη αεροπορική εταιρεία που μετέφερε στην Κύπρο τα ραδιοϊσότοπα. Με αφορμή το κλείσιμο τους, το Υπουργείο Υγείας σε συντονισμό με την προμηθεύτρια εταιρεία, που κατέχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά στην Κύπρο των ραδιοϊσοτόπων, διευθέτησε όπως η μεταφορά τους να γίνεται πλέον μέσω της αδειοδοτημένης, για μεταφορά ραδιοϊσοτόπων, αεροπορικής εταιρείας Lufthansa”.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Αλέκος Σταμάτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, αφού το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου χρειάστηκε να αναβάλει διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες καρκινοπαθών, διότι δεν είχε στη διάθεση του τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έβρισκε λύση μέχρι το Σάββατο τα Ογκολογικά Κέντρα, δημόσια και μη, θα αναγκάζονταν να αναβάλουν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, με τον Γενικό Διευθυντή του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου να κάνει λόγο για “τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών”.

Ο κ. Σταμάτης εξήγησε πως τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και από τη στιγμή που θα παραχθούν μπαίνουν σε ειδικά δοχεία από μολύβι, διότι ακτινοβολούν και μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής στα Ογκολογικά Κέντρα μια φορά την εβδομάδα.

Σημειώνεται, πως λόγω αυτή της μικρής διάρκειας ζωής, το Υπουργείο Υγείας προμηθεύεται ραδιοϊσότοπα κάθε εβδομάδα, με συμπληρωματικές παραγγελίες, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ, Νικόλας Φιλίππου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια αυτών των φαρμάκων και στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι μακροχρόνια.

“Πρέπει”, είπε, “να σιγουρευτούμε ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει συνεχής προμήθεια αυτών των φαρμάκων. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία. Εάν καθυστερούσε και άλλο το πρόβλημα τότε ναι μπορούσαν να απειληθούν και ζωές”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.