Προσωρινή η ανάθεση επιμέλειας παιδιών σε αστυνομικούς υποστηρίζει το Υπ. Δικαιοσύνης

Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την ανάθεση των καθηκόντων επιμελητών παιδιών, σε επιμελητές, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους και η πρόσληψη θα γίνει με αγορά υπηρεσιών «ούτως ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν το νόμο για τη φιλική προς τα παιδιά.

Η διαδικασία, αναφέρει, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και διευκρινίζει ότι η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων, σε αστυνομικούς, οι οποίοι στο παρόν στάδιο ενδεχομένως να είναι και οι μόνοι που έχουν παρόμοια εμπειρία να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις, είναι προσωρινή.

Η ανάθεση, προσθέτει το Υπουργείο, αφορά μόνο στη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μέσα και από το νόμο, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Απριλίου, 2021.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα έχουν ήδη τύχει ειδικής εκπαίδευσης, για να φέρουν εις πέρας το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κυρίως, προς το συμφέρον των παιδιών,υποστηρίζεται.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω, «η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων σε αστυνομικούς έγινε σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας και ξεκαθαρίστηκε από όλα τα μέρη, εδώ και καιρό, ότι η διευθέτηση αυτή είναι προσωρινή».

Επιπρόσθετα, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία τους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις ποινικής ευθύνης παιδιών, στην Κύπρο, είναι ευτυχώς πολύ λίγες σε αριθμούς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την ανάθεση των καθηκόντων, σε επιμελητές παιδιών, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, είναι σε προχωρημένο στάδιο και επί τούτου πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου, τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας και άλλους εκπροσώπους της Αστυνομίας. Η απόφαση είναι, προστίθεται, όπως η πρόσληψη επιμελητών παιδιών, γίνει με αγορά υπηρεσιών, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο.  Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές πρόνοιες που ενισχύουν το συμφέρον και τα δικαιώματα των παιδιών και καλύπτονται πολλά κενά που υπήρχαν διαχρονικά, υποστηρίζεται.  «Είναι λυπηρό να μην αναγνωρίζεται η συνολική αξία που υπάρχει, μέσω της εφαρμογής του νόμου και να παραγνωρίζεται το γεγονός, το οποίο αναφέρουν και τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συζητείται από το 2014 και το οποίο επιτέλους εφαρμόστηκε φέτος», υποστηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy