Προσπάθεια κατευνασμού από Ερντογάν: Η Αγία Σοφία θα προστατευτείΕντολή στα στελέχη του κόμματός του να εξηγήσουν σε όλους ότι “θα προστατευτεί” η Αγία Σοφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς έδωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι “την Αγία Σοφία όπως και το Μπλε Τζαμί και το Σουλεϊμάνιγε θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο ανώτατος άρχοντας τους.
Και σε εμάς υπάρχει μία ελληνορθόδοξη εκκλησία. Η Αγία Σοφία άλλωστε ήταν τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί. Το ιστορικό μνημείο θα προστατευτεί.

Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευτούν. Για την προστασία της ιστορίας της Αγίας Σοφίας διεξάγουμε μια προσεκτική εργασία. Εξηγήστε “αυτές τις εργασίες” και τη σημασία που έχει για εμάς η Αγία Σοφία σε όλους. Εξηγήστε τις αλήθειες”.

Πρόσθεσε ότι  ότι τα μωσαϊκά και οι αγιογραφίες θα καλύπτονται με ένα σύστημα κατά τη διάρκεια της προσευχής και αρμόδια για τη μελέτη αυτή είναι ειδική επιστημονική επιτροπή που συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι για την 24η Ιουλίου δεν χρειάζονται να σταλούν προσκλήσεις. “ Θα είμαστε όλοι εκεί. Περιμένουμε κι εσάς», είπε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι “το άνοιγμα σε λατρεία της Αγίας Σοφίας είναι απόφαση του . Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας τόπος λατρείας μόνο για Μουσουλμάνους, αλλά θα είναι ανοιχτός για όλους. Θα προστατεύσουμε την Αγία Σοφία και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Ο  Ερντογάν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά τις φήμες μετά την κίνηση με την Αγία Σοφία. «Δεν τίθεται θέμα εκλογών, ο στόχος είναι το 2023», ανέφερε.