Προσπάθεια οικοδόμησης του Ακάμα

Aντιδρούν οι κάτοικοι, επικαλείται θέματα ασφάλειας το ΥπουργείοΑντιδρούν έντονα οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής Ακάμα, καθώς, όπως αναφέρουν, οι ρυθμίσεις για αλιεία και κίνηση σκαφών που προωθεί η κυβέρνηση θα φέρουν σε μαρασμό την περιοχή και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό. Επίσης, καταγγέλλουν ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο προωθεί τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, υπάρχει προκλητική ανοχή στο όργιο παρανομιών.

Ακόμα, πολλοί επηρεαζόμενοι βλέπουν αλλότρια κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση, αφού στόχος του μεγάλου κεφαλαίου είναι να οικοδομήσει τον Ακάμα. Όπως επισημαίνουν στη «Χαραυγή» επηρεαζόμενοι που ασχολούνται με τον τουρισμό (οι οποίοι ωστόσο θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι για αυτονόητους λόγους), οι πρόνοιες που θα περιλαμβάνει το νέο διάταγμα καταστρέφουν την ακτοπλοϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως εξηγούν, το να εγκαθιδρύσει Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) μέσω Διατάγματος στους 3 μικρούς κόλπους «Όρμος Φοντάνα Αμορόζα», «Νησί της Χαμηλής» (Blue Lagoon) και «Όρμος Μανόλης», που ορίζονται από την ακτή και εκτείνονται μέχρι περίπου τα 3 μέτρα βάθος νερού, θα αναγκάσει τα πλοιάρια να αγκυροβολούν έξω από τους κόλπους και περίπου 120 μέτρα μακριά από τη στεριά.

Αυτό προκαλεί μεγάλα και πολυσύνθετα προβλήματα

Αρχικά, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες, έξω από τους κόλπους επικρατούν δυνατοί άνεμοι, καθώς και δυνατά ρεύματα. Αυτό θα κάνει πιο δύσκολη τη στάθμευση. Ακόμα, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτό θα βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφού ο κόσμος θα αναγκάζεται να κολυμπά σχεδόν διπλάσια απόσταση για να φτάσει σε σημείο να πατά, ενώ τα ρεύματα και ο αέρας θα θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους τουρίστες.

Έτσι, σιγά- σιγά, ο κόσμος θα εγκαταλείψει τον ακτοπλοϊκό τουρισμό, αναζητώντας τρόπους πρόσβασης από τη στεριά. Κάτι τέτοιο θα φέρει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους τουρίστες, αφού η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι πολύ δύσκολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ζεύγος παραλίγο να χάσει τη ζωή του, αφού το αυτοκίνητό του έπεσε σε γκρεμό και κατέληξε στη θάλασσα.

Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν θάνατοι από προσπάθεια πρόσβασης με αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσαν οι επηρεαζόμενοι, θα προταχθεί «η αναγκαιότητα» όπως δημιουργηθούν δρόμοι στον μόνο ίσως παρθένο τόπο που απέμεινε στην Κύπρο. Υποδεικνύουν ότι όλο αυτό θα αποτελέσει την αρχή για να αναπτυχθεί ο Ακάμας επιχειρηματικά και να γίνει η περιοχή μια μεγάλη ριβιέρα, η οποία θα ικανοποιήσει τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα εκμεταλλευτούν αυτόν το χώρο παρέχοντας υπηρεσίες σε πλούσιους επισκέπτες.

Χαρακτηριστικά, ένας από τους επηρεαζόμενους ανέφερε ότι «θέλουν να κάνουν το χώρο κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης luxiary camping και να πηγαίνουν με αυτοκίνητα στο Blue Lagoon. Θέλουν να απολαμβάνουν μόνοι τους τις ομορφιές. Προσπαθούν να μας “πασάρουν” να οικοδομήσουν τον Ακάμα με ξενοδοχεία και θέρετρα».

Επαγγελματίας ψαράς επεσήμανε ότι αργά τη νύχτα οι ψαράδες πηγαίνουν για ψάρεμα και πολλές φορές αναγκάζονται να προσαράξουν στους κόλπους λόγω των έντονων ανέμων. Επιπρόσθετα, σημείωσαν ότι το χρονικό περιθώριο για να μελετήσουν το προσχέδιο του διατάγματος και να καταθέσουν τις απόψεις τους είναι πολύ λίγο. Η δημόσια διαβούλευση τερματίζεται στις 10 Ιουλίου.

Γιάννης Κακαρής