Προσπάθεια να ζωντανέψει η επένδυση στις Φοινικούδες

Προσπάθεια αναβίωσης της μεγάλης ρωσικής επένδυσης στις Φοινικούδες γίνεται το τελευταίο διάστημα. Όπως πληροφορούμαστε, ο Ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Ποταπένκο έχει ανοίξει και πάλι δίαυλο επικοινωνίας με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να αφεθεί πίσω η διαφορά η οποία κατέληξε στα δικαστήρια και να προχωρήσει η επένδυση η οποία προβλέπει πεντάστερο ξενοδοχείο, διαμερίσματα και εμπορικούς χώρους μαζί με χώρους αναψυχής στο τεμάχιο όπου βρίσκεται σήμερα το καφεστιατόριο Hobos.

Από το καλοκαίρι του 2014 όταν είχε αγοραστεί η ιδιωτική γη στην περιοχή μέχρι σήμερα, κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η επένδυση. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Ποταπένκο συμφώνησε και την αγορά του δημοτικού τεμαχίου δίπλα στο Hobos (Λούνα Παρκ), ώστε να ενοποιήσει τα τεμάχια και να προχωρήσει με τα σχέδια, ωστόσο η συμφωνία πήρε άσχημη τροπή.  

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε καταβάλει προκαταβολή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στο Δήμο Λάρνακας έναντι του τιμήματος των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, στη συνέχεια, ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία καταλογίζοντας στον επιχειρηματία αθέτησή της μετά την παρέλευση της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης από τις τρεις ετήσιες δόσεις εξόφλησης του ποσού. Ο Ν. Ποταπένκο απάντησε με αγωγή ζητώντας πίσω την προκαταβολή και η διαφορά κατέληξε στα δικαστήρια, με την επένδυση να μένει στα χαρτιά.

Όλα αυτά όμως, όπως πληροφορούμαστε, ενδεχομένως να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, αφού οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει και πάλι δίαυλο επικοινωνίας με πρωτοβουλία του ίδιου του Ρώσου επιχειρηματία.  Ο κ. Ποταπένκο ενημέρωσε το δημαρχείο ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει με το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει προτείνει στο Δήμο Λάρνακας να εξοφλήσει το υπόλοιπο της συμφωνίας αγοράς του δημοτικού τεμαχίου μέχρι το 2019 και να προωθήσει τα σχέδια της ανάπτυξης.


Στο Δήμο Λάρνακας όμως αναμένουν γραπτώς αυτή την πρόταση, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες υπογραφής νέας συμφωνίας. Αναμένονται επίσης τα σχέδια της εταιρείας Lanomex που επιθυμεί να υλοποιήσει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα αποσυρθούν και οι αγωγές των δύο πλευρών στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη ανάπτυξη.

Τι προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια

Τα αρχικά σχέδια του πρότζεκτ Larnaka Tower προέβλεπαν πεντάστερο ξενοδοχείο, διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και υπόγειο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 300 αυτοκινήτων, σε μια επένδυση που υπολογίστηκε γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της γης.

Τα σχέδια απλώνονται στο δημοτικό τεμάχιο όπου βρισκόταν στο παρελθόν το δημοτικό μέγαρο εμβαδού 938 τ.μ., το οποίο ενοποιείται με τα όμορα τεμάχια που έχει ήδη αποκτήσει ο επιχειρηματίας, εμβαδού 4567 τ.μ., τα οποία περιλαμβάνουν το καφεστιατόριο Hobos, το χώρο στάθμευσης στο πίσω μέρος και τα καταστήματα μέχρι την οδό Ζήνωνος.


Επίσης, μέρος της συμφωνίας αγοράς του δημοτικού τεμαχίου ήταν η γραπτή δέσμευση του αγοραστή να διαθέσει επιπλέον ποσό 1,2 εκατομμυρίου ευρώ για έργα ανάπλασης των δημόσιων χώρων που περιβάλλουν την υπό ανάπτυξη περιουσία. Μεταξύ αυτών είναι και η εξέδρα εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας, η οποία είχε προταθεί να αναβαθμιστεί μαζί με την πλατεία μέσα από ένα μοντέρνο σχεδιασμό.

Με βάση το αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 περίπου δωματίων με χώρο στάθμευσης τεσσάρων επιπέδων, κάτω από το επίπεδο της γης. Το σχέδιο προέβλεπε εστιατόρια και καφετέριες στο μέτωπο των Φοινικούδων και καταστήματα επί της οδού Ζήνωνος και της κάθετης οδού Φίλιου Ζανέττου, η οποία συνδέει τις Φοινικούδες με τη Ζήνωνος.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.