Προσπερνούν τις υποδείξεις για παρανομίες και συνεχίζουν τα έργα στον Δημοτικό Κήπο

Ο δήμος κλείνει τα αυτιά στις καθολικές αντιδράσεις πολιτών, περιβαλλοντιστών, οργανωμένων επαγγελματικών και άλλων φορέων, αλλά και των αρμόδιων κρατικών τμημάτων και υπηρεσιών

Στην καθολική αντίδραση που εδώ και μέρες εκφράζεται με επιστολές και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα όσα αυθαίρετα και καταστροφικά συντελούνται στον Δημοτικό Κήπο (μετά την «γκρίζα» συμφωνία του δήμου με ιδιωτική εταιρεία), οι δημοτικοί άρχοντες όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά προσπαθούν, με λόγια και έργα, να πείσουν ότι οι πάντες επιδιώκουν να δημιουργήσουν προβλήματα και να βάλουν εμπόδια στην «ανάπτυξη και την πρόοδο» της πόλης.

Σε αυτούς τους «εχθρούς της πόλης» συγκαταλέγει ο Δήμος Λεμεσού, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το ΕΤΕΚ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, τα Πανεπιστήμια Κύπρου, Λευκωσίας, Frederick και Νεάπολης, το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι χιλιάδες πολίτες που έχουν δημιουργήσει την Ομάδα «Ο Κήπος εν δικός μας». Φορείς και Υπηρεσίες που τεκμηριωμένα και με βάση τις σχετικές νομοθεσίες υποδεικνύουν στον δήμαρχο και γενικότερα στο δήμο ότι τα έργα που γίνονται στον Δημοτικό Κήπο για αναβάθμιση του παιδότοπου, χαρακτηρίζονται από παράνομες ενέργειες, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Μέλη της Ομάδας «Ο Κήπος εν δικός μας» πήγαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρέδωσαν στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους υπόμνημα με τις θέσεις των πολιτών, αλλά και επιστολές του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος, στις οποίες υποδεικνύονται οι παράνομες και καταστροφικές εργασίες στον Κήπο και γίνονται σχετικές επισημάνεις για το τι θα πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής. Όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε κανένας προβληματισμός και καμιά ευαισθητοποίηση.

Το Τμήμα Δασών, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του, ετοιμάζει τους «φακέλους των υποθέσεων εναντίον του δήμου και του εργολάβου για λήψη μέτρων σύμφωνα με τις πρόνοιες της δασικής νομοθεσίας».

Όπως διευκρινίζεται, μετά από τη διερεύνηση της υπόθεσης από λειτουργούς του Τμήματος εντοπίστηκαν οι πιο κάτω παραβάσεις για τις οποίες οι παραβάτες θα καταγγελθούν: 

α) διάνοιξη αυλακιού βάθους μεγαλύτερου των τριάντα εκατοστόμετρων (30 εκ.) σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου από την περιφέρεια του κορμού χωρίς άδεια.

β) πρόκληση ζημιάς σε δέντρα

γ) μεταφορά δασικού προϊόντος χωρίς άδεια

δ) διάπραξη αδικήματος με τη συγκατάθεση, συνενοχή ή έγκριση ή βοήθεια

Από την πλευρά του, το Τμήμα Περιβάλλοντος διαπιστώνει κάποιες επιπλέον παρανομίες αφού, όπως αναφέρει, δεν του είχε υποβληθεί καμιά σχετική Έκθεση Πληροφοριών που να αφορά τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Οδηγίας “Interpretation of definitions of categories of annex I and II of the EIA Directive (2015)”, η εν λόγω ανάπτυξη θεωρείται «Θεματικό Πάρκο».

Κατά συνέπεια, όπως υποδεικνύεται, «η εν λόγω ανάπτυξη εμπίπτει στο Παράρτημα ΙΙ των Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο του 2018-2021». Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα διερευνήσει το θέμα με την αδειοδοτούσα Αρχή.

Να θυμίσουμε ότι τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες στον Δημοτικό Κήπο έχουν επισημάνει με σχετικές ανακοινώσεις τους τόσο το ΕΤΕΚ, όσο και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ο οποίος ζήτησε και την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών για αναστολή των εργασιών «θέτοντας τέλος στη διολίσθηση που παρατηρείται, η οποία λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή και εμμονής συγκεκριμένων προσώπων, διαιωνίζεται εις βάρος της ποιότητας του Δημοτικού Κήπου Λεμεσού».

Η ομάδα πολιτών «Ο Κήπος εν δικός μας», πέρα από το υπόμνημα που παρέδωσε στον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποίησε μια δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Κήπου με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών όλων των ηλικιών.

Στιγματίζοντας το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει μια ιδιωτική εταιρεία να επέμβει στον Δημοτικό Κήπο και να «αναβαθμίσει» δύο παιδότοπους με τα δικά της κριτήρια, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, χωρίς ολοκληρωμένο masterplan, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς προσφορές, χωρίς διαφάνεια, χωρίς όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, η ομάδα πολιτών στήνει στον τοίχο το δήμο, ο οποίος «παρά την καταγγελία του Τμήματος Δασών, τις διαπιστώσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, τη Διοικητική Προσφυγή που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου, τις αντιδράσεις από θεσμούς, συμβούλους του κράτους, πανεπιστήμια και σύνολα εγνωσμένου κύρους, συνεχίζει τα έργα ρίχνοντας μπετόν».

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.