Προστασία δασών: Για να γίνουν όσα πρέπει, θα χρειαστούν 5 χρόνια!

Δεν έχει λυθεί το πρόβληµα µε τα εγκαταλελειµµένα χωράφια, ούτε µε τους πυλώνες της ΑΗΚ, ενώ µπήκαµε για τα καλά στο καλοκαίρι και δεν έχουµε ακόµα τα πτητικά µέσα που χρειαζόµαστε

Του Γιάννη Κακαρή

Χρόνο με το χρόνο αναμένεται ότι οι πυρκαγιές θα είναι πιο επικίνδυνες και πιο καταστροφικές, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ενώ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ταχύτητα με την οποία θα αυξάνεται ο αριθμός των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών παρομοιάζεται με την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται οι ίδιες οι πυρκαγιές.

Πρέπει, λοιπόν, να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο αποτροπής τους, για να μην ξαναζήσουμε τα περσινά τραγικά γεγονότα με τη φονική πυρκαγιά του Αρακαπά ή την πυρκαγιά του 2016 στη Σολέα.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, ο οποίος σκιαγράφησε το βαθμό ετοιμότητας και τα πολλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ακόμα.

Όπως ανέφερε, έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 40 δράσεις. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έγινε:

•μελέτη για τη Διαχείριση της Βλάστησης, για μείωση του κινδύνου έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών,

•αναθεώρηση των σχεδίων «Ήφαιστος» και «Ίκαρος», •εκσυγχρονισμός και βελτίωση του συστήματος επιφυλακής των υπαλλήλων,

•εφαρμογή συστήματος διοίκησης επιχειρήσεων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, •λειτουργία του Γενικού Κέντρου Επιχειρήσεων,

•λειτουργία της Βάσης Αεροπυρόσβεσης του «Μάμμαρι» και

•υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με την Πυροσβεστική και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Θα χρειαστούν 5 χρόνια για να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα

Τον περασμένο Νοέμβριο το Τμήμα Δασών ανέφερε ότι «ετοιμάζεται Μελέτη Διαχείρισης της Βλάστησης, επίκεντρο της οποίας είναι η αποτροπή μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς και η προστασία των κοινοτήτων». Απαντώντας επί τούτου, είπε ότι η μελέτη ετοιμάστηκε και πως αυτή περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και κάποια σύνθετα και κάποια που πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Κάποια ξεκίνησαν να υλοποιούνται (όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δακτυλίων γύρω από τα χωριά), αλλά υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθούν όλα ταυτόχρονα. Για να φτάσουμε στο βαθμό που θέλουμε, είπε, ίσως να χρειαστούν 5 χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και προτεραιοποίηση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «απομένουν πολλά ακόμη για να γίνουν», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι παρά τις προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, χρειάζεται να γίνουν και άλλες, αφού εδώ και χρόνια η ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών αυξήθηκε από το 1km στα 2km από την οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση σε Μέσα, είπε ότι χρειάζεται να αποκτηθούν πυροσβεστικά οχήματα, τόσο για να αντικαταστήσουν τα παλιά αλλά και για να αυξηθεί ο στόλος. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει πλάνο για αγορά πυροσβεστικών οχημάτων.

Απέχουμε από διευθέτηση για τα εγκαταλειμμένα χωράφια

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου, με αποτέλεσμα τα χωράφια να είναι ακαλλιέργητα. Έτσι η πυρκαγιά βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Η συζήτηση αυτή χρονολογείται, αλλά ακόμη δεν έχουν παρθεί δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, το θέμα συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Τώρα το Τμήμα έχει ετοιμάσει τροποποίηση στη σχετική νομοθεσία, ώστε όπου οι ιδιοκτήτες περιουσιών δεν καθαρίζουν τα χωράφια και δεν δίνουν τη συγκατάθεσή τους, να μπορεί να επεμβαίνει το Τμήμα Δασών και να τα καθαρίζει.

Η νομοθεσία όμως είναι σε αρχικά στάδια και δεν αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση. Πρέπει πρώτα να γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία και ακολούθως να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που ενδεχομένως να πάρει χρόνια.

Δεν επιλύθηκε το πρόβλημα με τους πυλώνες της ΑΗΚ

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας από τον οποίο προκαλούνται πυρκαγιές, είναι οι πυλώνες της ΑΗΚ. Παρά την πρόοδο που έγινε, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, αφού το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών υπογράμμισε ότι οι επαφές με την ΑΗΚ συνεχίζονται.

Αύριο εξελίξεις για τα πτητικά μέσα

Και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο, δεν έχουμε ακόμα εξασφαλίσει τα πτητικά μέσα που χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, πέρσι είχαμε 6 πτητικά μέσα στη διάθεσή μας, ενώ σήμερα έχουμε 5. Τα δύο του Τμήματος Δασών, τα δύο ισπανικά και το ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Αύριο τη Δευτέρα θα εξεταστεί ο διαγωνισμός για τα δύο αεροπλάνα, ενώ για την απόκτηση άλλων δύο ελικοπτέρων ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί καλύτερο να αγοράσουμε δικά μας πτητικά μέσα, απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες. Τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν, είπε, θα τα έχουμε μισθωμένα μέχρι να έρθουν το 2024 αυτά που θα πάρουμε με ενοικιαγορά.

Τα κονδύλια για αγορά των πτητικών και των επίγειων μέσων θα αντληθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο», με προϋπολογισμό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Στοιχεία που σοκάρουν: Καίγονται 1.800 εκτάρια το χρόνο

Οι πυρκαγιές αποτελούν τη χειρότερη απειλή για τα δάση µας. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα ο διευθυντής του Τµήµατος ∆ασών, την τελευταία 10ετία έχουµε κατά µέσο όρο 230 πυρκαγιές το χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη 1.800 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Από αυτές, οι 100 είναι δασικές πυρκαγιές που κατακαίουν 1.500 εκτάρια δασικών εκτάσεων.

Τονίζεται ότι τα αίτια αυτών των πυρκαγιών είναι κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας. Το 35% (µε άλλα λόγια µία στις τρεις) είναι πυρκαγιές εκ προθέσεως, δηλαδή πυρκαγιές που τίθενται επί σκοπού, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι είναι κακόβουλες.

Πέρσι τα πράγµατα ήταν ακόµη χειρότερα. Είχαµε 310 πυρκαγιές, τον µεγαλύτερο αριθµό που είχαµε ποτέ και οι πυρκαγιές εκ προθέσεως ήταν 46%, δηλαδή µία στις δύο, ποσοστό που δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους.

Η Υπουργός ∆ικαιοσύνης και ∆ηµοσίας Τάξεως, Στέφη ∆ράκου, ανέφερε ότι κατά το περσινό καλοκαίρι το υπολογιζόµενο κόστος µόνο από τις αστικές πυρκαγιές ανήλθε στα €11 εκατοµµύρια, ενώ από τις δασικές πυρκαγιές στα €18,6 εκ.

Ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, είπε ότι κάθε χρόνο από τις 13.000 κλήσεις περίπου που δέχεται η Υπηρεσία, οι 8.500 αφορούν πυρκαγιές, µε τις 5.000 περίπου να αφορούν πυρκαγιές στην ύπαιθρο και τις υπόλοιπες σε αστικές περιοχές, ενώ σχεδόν 93% «έχουν πίσω τους την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.