Προστασία καταθέσεων και Πρόεδρος ∆ηµοκρατίας

Του Κώστα Μαυρίδη*

Η ένταξή µας στην ΕΕ υποχρεώνει την Κύπρο να εναρµονίζεται µε τις εκάστοτε ευρωπαϊκές οδηγίες/νοµοθεσίες. Πέρα όµως από το νοµικό πλαίσιο, τα παθήµατα των τελευταίων χρόνων αναδεικνύουν ότι ειδικά η προστασία και σταθερότητα των καταθέσεων, δεν είναι µόνο νοµικό ζήτηµα. Είναι και ζήτηµα εµπιστοσύνης της κοινωνίας προς το τραπεζικό σύστηµα και ιδιαίτερα προς τον εγγυητή των καταθέσεων, που σήµερα παραµένει το κράτος και όχι η ΕΕ.

Ως ο µόνος Κύπριος ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Οικονοµικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έθεσα εξαρχής επίκεντρο της δράσης µου την προώθηση ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, όπως προνοεί ο αρχικός σχεδιασµός της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες δίκαιου ανταγωνισµού και της ίδιας προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτόν τον υπερκοµµατικό στόχο ανέµενα ότι θα ήµασταν όλοι ευθυγραµµισµένοι, ιδιαίτερα η κυβέρνηση.

Με θλίβει όµως που ο ίδιος ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µε ενέργειες και δηλώσεις του δεν εµπεδώνει την αξιοπιστία, αλλά προκαλεί δυσπιστία. Μπορεί οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό να του πλασάρουν επιχειρήµατα και ατάκες για δηµόσια χρήση, αλλά η ζηµιά στο δηµόσιο συµφέρον της κοινωνίας είναι ανυπολόγιστη.

Παραθέτω δύο συγκεκριµένα ζητήµατα:
α) Τις προάλλες στο συνέδριο της ΠΑΣΥ∆Υ ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στο 2013 και επέµενε ότι «ο λαϊκισµός της Βουλής έφερε το κούρεµα», εννοώντας ότι αν το «πρώτο κούρεµα» γινόταν αποδεκτό -που ο ίδιος πρότεινε και περιελάµβανε εγγυηµένες καταθέσεις- θα αποφεύγαµε το καταστροφικό δεύτερο κούρεµα. Γνωρίζει όµως ότι δύο µέρες µετά που ο ίδιος πρότεινε το «πρώτο κούρεµα», η κυβέρνησή του συµφώνησε σε διόρθωσή του µε πλήρη προστασία των εγγυηµένων καταθέσεων µέχρι €100.000.

Παρά τη συµφωνία και παρά τις συστάσεις της Ευρ. Επιτροπής, η κυβέρνησή του ουδέποτε υπέβαλε σχέδιο που να εξαιρεί πλήρως τις εγγυηµένες καταθέσεις, οδηγώντας τα πράγµατα αναπόφευκτα στο δεύτερο κούρεµα! Επιπλέον, η επιµονή του σήµερα (εν έτει 2019) ότι το κούρεµα εγγυηµένων καταθέσεων ήταν επιτρεπτό δεν συµβάλλει στην αξιοπιστία του καταθετικού συστήµατος.

β) Τον Ιούλιο 2009, η κυπριακή Βουλή ψήφισε νοµοθεσία (µε τις ψήφους του ∆ΗΣΥ µε επικεφαλής τον Ν. Αναστασιάδη) και εναρµόνισε την Κύπρο µε την ευρωπαϊκή οδηγία για προστασία των καταθέσεων, αυξάνοντας την εγγύηση στα €100.000. Το 2018 ο Πρόεδρος και υποψήφιος Ν. Αναστασιάδης επέµενε και πάλι δηµοσίως ότι η προστασία των καταθέσεων δεν ίσχυε το 2013, αλλά το 2016! Σε αυτό επέµενε µέχρι και τις εκλογές. ∆εν εµπεδώνεται αξιοπιστία προς το καταθετικό σύστηµα µε τέτοια αναξιόπιστη συµπεριφορά. Αντιθέτως εντείνεται η δυσπιστία.

*Ευρωβουλευτής ∆ΗΚΟ (S&D)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy