Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο ΣΑ ΟΗΕ

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιας αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο αφού η ίδια είναι θύμα της καταστροφής και της σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως αποτέλεσμα ξένων εισβολών.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην άτυπη συνάντηση κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Arria Formula) με θέμα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συνάντηση είχε τίτλο ‘Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Ένοπλες Συγκρούσεις” και συγκλήθηκε από την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την συνχορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλίας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου μιλώντας στην άτυπη συνάντηση έκανε αναφορά στο ψήφισμα του ΣΑ του 2017 ως μια σημαντική εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας εστιάζει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

“Πρόκειται για την πρώτη απόφαση με έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σημαντική συμβολή της στην ειρήνη και την ασφάλεια, ως πηγή σταθερότητας και ένταξης, καθώς και μοχλός συμφιλίωσης και ανθεκτικότητας” ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Αναφέρθηκε και στα ψηφίσματα 2199 (2015) και 2253 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα 73/130 και 76/16 της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με την «Επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικής περιουσίας στις χώρες προέλευσης» τα οποία έχουν τονίσει τη σύνδεση μεταξύ της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου τόνισε τις πρωτοβουλίες της Κύπρου για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο όπως η υιοθέτηση του τριετούς ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα πολιτιστικά δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημείωσε δε, ότι η σκόπιμη καταστροφή είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς μέσω των επιθέσεων στην πολιτιστική κληρονομιά, οι δράστες επιδιώκουν να ξεριζώσουν την πολιτιστική και εθνολογική σύνδεση των τοπικών πληθυσμών από τη γη τους.

“Η Κύπρος έχει μια μακρά και οδυνηρή ιστορία ξένων εισβολών που οδήγησαν στην καταστροφή και τη λεηλασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, θέτουμε ως προτεραιότητα να συμβάλουμε αποτελεσματικά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και να διασφαλίσουμε τον επαναπατρισμό κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών” δήλωσε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά. Ο Πρεσβης τόνισε πως η Σύμβαση Λευκωσίας είναι η πρώτη Διεθνής Σύμβαση η οποία ποινικοποιεί αδικήματα κατά των πολιτιστικών αγαθών και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να προσχωρήσουν στην Σύμβαση της Λευκωσίας.

Η Σύμβαση για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και καταστροφής πολιτιστικών αγαθών, στο πλαίσιο της δράσης του Οργανισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Είναι ανοιχτή για υπογραφή σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο και στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταστρέφουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε ότι η Κύπρος, ως συμπροεδρεύουσα χώρα της Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μαζί με την Ιταλία, σκοπεύει να αναβιώσει την Ομάδα των Φίλων στο πολύ εγγύς μέλλον, για να φέρει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην καρδιά του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy