Προστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του FACEBOOK


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


“Υποστηρίζετε πως η ανάθεση στην Cambridge Analytica ήταν νόμιμη αλλά η κάθε πράξη κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα σκάνδαλο με συγκεκριμένες ευθύνες. Δεν πήρατε ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί η παράνομη χρήση. Και πέρα από τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικάνων χρησιμοποιήθηκαν παράνομα και τα δεδομένα 2,7 εκατομμ. ευρωπαίων χρηστών του facebook. Το κλειδί για να υπάρξει άμεσα ολοκληρωμένος δημοκρατικός έλεγχος, είναι να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών ώστε οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μπορούν να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα και να ρυθμίζουν το ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.” Αυτά δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στην ακρόαση που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο με θέμα την υπόθεση Facebook- Cambridge Analytica.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης ρώτησε τον Αντιπρόεδρο του Facebook, υπεύθυνο για την δημόσια πολιτική, Richard Allan, ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα ενεργοποιήσουν ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά παράνομα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Επίσης ζήτησε να μάθει σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη η Facebook ώστε να ευθυγραμμιστεί, όπως υποστήριξε ο κος Allan, με την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (General Data Protection Regulation GDPR), η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε 25 Μαΐου 2018.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κου Συλικιώτη ο κος Richard Allan υποστήριξε πως έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες αναθεωρήσεις στον τρόπο λειτουργίας του Facebook. Επίσης επισήμανε πως πλέον οι χρήστες ερωτώνται εάν επιθυμούν να δώσουν έγκριση ώστε να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά τους δεδομένα και υπάρχουν νέοι αυστηροί κανόνες ως προς το πώς αξιοποιούνται τα δεδομένα αυτά.

Η ακρόαση διοργανώθηκε από τις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), ITRE (Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας), AFCO (Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων) και JURI (Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων).

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.