Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου άρχισε να μοιράζει πρόστιμα στους υποψήφιους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για ανεπιθύμητες κλήσεις και γραπτά μηνύματα πολιτικού περιεχομένου από επιτελεία τους, γεγονός το οποίο προέκυψε μετά από παράπονα πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη», αυτήν τη φορά πιάστηκε στην τσιμπίδα ο Γιώργος Λιλλήκας στον οποίο επιβλήθηκε διοικητική κύρωση ύψους πεντακοσίων ευρώ για τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή μηνύματος sms πολιτικού περιεχομένου σε πολίτη χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης κατήγγειλε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον αριθμό 24080485 από τηλεφωνήτρια η οποία τον προσκάλεσε σε συγκέντρωση του κ. Λιλλήκα σε καφετέρια στο Κίτι και του ζήτησε να της απαντήσει αν επρόκειτο να παρευρεθεί. Ο παραπονούμενος εξήγησε ότι στο Κίτι διαμένουν οι ηλικιωμένοι γονείς του σε προσφυγικό οικισμό.

Την επόμενη μέρα δέχθηκε εκ νέου τηλεφώνημα από το επιτελείο Λιλλήκα για αλλαγή της ώρας της συγκέντρωσης στο Κίτι, ενώ την ίδια μέρα έλαβε και γραπτό μήνυμα στο κινητό του για σκοπούς… υπενθύμισης για την εκδήλωση Λιλλήκα στο Κίτι. Στο μήνυμα δεν αναγραφόταν δωρεάν αριθμός, με τον οποίο θα μπορούσε να αρνηθεί τη λήψη μηνυμάτων δωρεάν και εύκολα.

Συνεπώς, η Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου διαπίστωσε ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε παράβαση των διατάξεων του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Νόμου και του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου και έκρινε σκόπιμο να υποβάλει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Στην απόφασή της η κ. Νικολαΐδου έλαβε υπόψη:
• την απουσία απόδειξης λήψης συγκατάθεσης από τον παραπονούμενο πολίτη για την τηλεφωνική κλήση και για την αποστολή μηνύματος
• το γεγονός ότι το μήνυμα sms δεν περιλάμβανε δωρεάν αριθμό με τον οποίο ο παραλήπτης θα μπορούσε να ζητήσει να σταματήσει να λαμβάνει μηνύματα δωρεάν και εύκολα
• την απουσία οποιασδήποτε απάντησης από το επιτελείο Λιλλήκα στο οποίο η επίτροπος απευθύνθηκε προτού καταλήξει σε απόφαση
• το γεγονός ότι ήταν το πρώτο γραπτό παράπονο που της υποβλήθηκε κατά του Γιώργου Λιλλήκα για αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά το πρώτο παράπονο για το επιτελείο Λιλλήκα, ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες δύο καταγγελίες για παρόμοιας φύσης ζητήματα για το ίδιο επιτελείο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαν γίνει συστάσεις και στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι, η επίτροπος είχε ενημερώσει όλους τους υποψηφίους για τις πρόνοιες της νομοθεσίας σε σχέση με την αποστολή μηνυμάτων, τις κλήσεις πολιτικού περιεχομένου και τη χρήση του εκλογικού καταλόγου, εξηγώντας ότι απαιτείται η συγκατάθεση των παραληπτών/κληθέντων. Η επίτροπος έχει τη δυνατότητα με βάση τη νομοθεσία να επιβάλει τις πιο κάτω διοικητικές κυρώσεις: προειδοποίηση με προθεσμία για άρση της παραβίασης, χρηματική ποινή μέχρι και τριάντα χιλιάδες ευρώ, να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας προσωρινά ή οριστικά και να προχωρήσει σε καταστροφή αρχείου ή διακοπή επεξεργασίας και καταστροφή των σχετικών δεδομένων.