Πρόστιμο ύψους 650.000 ευρώ επέβαλε στην Commerzbank AG η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Πρόστιμο ύψους 650.000 ευρώ επέβαλε στην Commerzbank AG η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, για υπόθεση χειραγώγησης.

Η Εποπτική Αρχή κατέληξε σε αυτή την υπόθεση κατόπιν καταγγελιών που είχε κάνει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου το 2013.

Τότε, μεταξύ της κ. Χαραλαμπίδου και του μεγαλομέτοχου της Marfin Egnatia Bank Ανδρέα Βγενόπουλου, υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η κυρία Χαραλαμπίδου η έρευνα αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς από τη Commerzbank AG και τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.

Συγκεκριμένα οι 2 από κοινού χειραγώγησαν την αγορά σε σχέση με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας για συγκεκριμένες μέρες τον Απρίλη το 2011, και 2 μέρες τον Μάη επίσης το 2011.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Δικαίωση με καθυστέρηση 7 χρόνων! Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πρόστιμο ύψους Ευρώ 650,000 Ευρώ ήταν δικαίωση των εντατικών προσπαθειών που κάναμε για συγκέντρωση των στοιχείων που θα αποδείκνυαν ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ενημερώθηκα από την πρόεδρο της Ε. Κεφαλαιαγοράς κ. Δήμητρα Καλογήρου, ότι η έρευνα για την γερμανική τράπεζα Commerzbank σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα έχει ολοκληρωθεί .

Τον Δεκέμβρη του 2013 παρέδωσα πλήρη στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένης και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με συνομιλίες που επιβεβαίωναν αθέμιτες πρακτικές. Η συγκεκριμένη υπόθεση σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση χειραγώγησης μετοχών από όσες έχει εξετάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, το 2013 είχαμε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της BaFIN- της εποπτικής αρχής τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών της Γερμανίας και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, με ολοκληρωμένο φάκελο από στοιχεία, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου σε σχέση με τα δομημένα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας που χρησιμοποιούνταν από την τότε ισχυρή διοίκηση της Μαρφίν – Λαϊκής Τράπεζας, για έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν – Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, όπως το «Υγεία» και η «Delta Singular», αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην επιστολή μας προς την πρόεδρο της BaFIN, καθώς και προς την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ζητούσαμε όπως εξεταστούν οι ενέργειες της γερμανικής τράπεζας, αφού θεωρούμε ότι η τράπεζα γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, για τη χρήση των δομημένων ομολόγων για αγορές μετοχών της Μαρφίν – Λαϊκής από την ίδια την Μαρφίν – Λαϊκή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούσαμε ότι η γερμανική τράπεζα όφειλε να εξετάσει την εμπορική λογική της Μαρφίν – Λαϊκής να χρησιμοποιεί την γερμανική τράπεζα, για αγορές των ίδιων των μετοχών της Μαρφίν – Λαϊκής, μέσω δομημένων ομολόγων.

Ζητήσαμε επίσης την εξέταση όλων των θεμάτων που άπτονται παραβίασης και παράκαμψης χρηματιστηριακών τραπεζικών οργανισμών, με σκοπό την τιμωρία των όσων ενέχονται στα, όπως όλα δείχνουν, τοξικά δομημένα ομόλογα που χρησιμοποιούσε η τότε διοίκηση της Μαρφίν – Λαϊκής . Τα ίδια στοιχεία δώσαμε και στον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων. Το ογκωδέστατο πόρισμα εστάλη και στην Νομική Υπηρεσία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού όντως υπήρχε και ποινική διάσταση στο θέμα όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια και από την Ν.Υ.

Εισήγηση για αστικές αγωγές εναντίον της Commerzbank
Θέση μας είναι ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Αρχή Εξυγίανσης οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο αστικών αγωγών εναντίον της Commerzbank προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που διοχετεύονταν σε αυτά τα δομημένα ομόλογα με στόχο τη χειραγώγηση των μετοχών θα επιστραφούν και θα δοθούν στους κουρεμένους καταθέτες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.