Πρόσβαση στον Φάκελο της Κύπρου

Παύει να είναι το «μαύρο κουτί» της ιστορίας μας, λέει ο Αλ. Τσίπρας

Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του Φακέλου της Κύπρου παρέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και στους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

Οι τέσσερις τόμοι, 600 σελίδων ο καθένας,αποτελούν μέρος των τριάντα τόμων που αναμένεται να εκδοθούν και οι οποίοι θα περιέχουν το σύνολο των υλικών που είχαν έρθει σε γνώση ή που προέκυψαν από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που έγινε στην ελληνική Βουλή για την τραγωδία της Κύπρου, πριν από 33 χρόνια.

Η δημοσιοποίηση του υλικού του Φακέλου, ανέφερε ο κ. Βούτσης, το οποίο θα αναρτηθεί και στο ιστολόγιο της Βουλής των Ελλήνων, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική και κυπριακή και διεθνή κοινή γνώμη. «Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα αποτελέσει και το έναυσμα για να συγκεντρωθούν και επιμέρους αρχεία και αρχειακό υλικό από άτομα, από πρωταγωνιστές, από συγγενείς θυμάτων, από συλλογικότητες, από Ιδρύματα της Κύπρου ιδιαίτερα. Έτσι ώστε, συν τω χρόνω, αυτή η ιστορική μνήμη να αποκατασταθεί σε όλη της την ενάργεια και την τιμή που θα έπρεπε, για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στην παραμένουσα κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και στο δράμα του κυπριακού λαού πριν από τόσα χρόνια», κατέληξε.

Να ανοίξουν και τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η γνώση της ιστορίας είναι αναγκαία για όλους τους Έλληνες. «Πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα εκείνα τα οποία αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Γιατί, με τον τρόπο αυτό, η κοινή γνώμη -όπως συμβαίνει και πρέπει να συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα- θα είναι ενήμερη, έτσι ώστε να είναι δίκαιη στην κρίση της για εκείνους που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν τις τύχες του λαού μας και του έθνους μας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα η δημοσιοποίηση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές, αν και απευκταίες, περιπτώσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο Φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το “μαύρο κουτί” της νεότερης ιστορίας μας». Ακόμα, κατέληξε, κι αν η ιστορία μας πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον. Εξάλλου, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την άποψη ότι «και τα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, όπως και τα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να ανοίξουν και να γίνει μια αντίστοιχη δουλειά».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής θα επιδώσει τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.