Προσβλέπει στη διάνοιξη του οδοφράγματος η Δερύνεια

Για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και εμπορική κίνηση

Πολλαπλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δερύνειας μεταξύ των οποίων η ανεργία των νέων, η αστυφιλία και η μετανάστευση, δηλώνει ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης προσθέτοντας πως προβλήματα υπάρχουν και όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «ο Δήμος Δερύνειας ως ακριτικός και ημικατεχόμενος δήμος έχει χάσει το 75% της γης και ολόκληρη την παραλιακή του περιοχή, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, γεγονός που περιορίζει όχι μόνο τα στενά δημοτικά του όρια, αλλά και την εισροή εσόδων.

Η δρομολόγηση της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ωθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην εμπορική κίνηση στη Δερύνεια και στην επαρχία Αμμοχώστου, αλλά θα συμβάλει και στη γνωριμία με την ”άλλη” πλευρά, θα φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών και στις δύο κοινότητες». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δερύνειας, είπε πως «τα σοβαρότερα είναι η ανεργία των νέων, η αστυφιλία και η μετανάστευση.

Η έλλειψη γης αλλά και το πάγωμα όλων των στεγαστικών προγραμμάτων για νέα, φτωχά ζευγάρια, αλλά και για πρόσφυγες, οδηγεί στη μαζική έξοδο νέων από τη Δερύνεια», είπε και σημείωσε πως «από το 2000 μέχρι το 2016 έχουν τελεστεί γύρω στους 370 γάμους. Από τα 370 ζευγάρια μόνο τα 150 έχουν παραμείνει στη Δερύνεια και τα υπόλοιπα έχουν φύγει λόγω της ακριτικότητας, της έλλειψης στεγαστικών κινήτρων και άλλων διαφόρων οικονομικών λόγων». Ως δήμος, συνέχισε ο Αντρος Καραγιάννης, «προσπαθούμε μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών να δρομολογήσουμε το διαχωρισμό έστω και μικρού αριθμού οικοπέδων, σε κρατική γη, για στέγαση νέων/φτωχών ζευγαριών.

Η συνεχής εγκατάλειψη νέων ανθρώπων οδηγεί στη γήρανση του πληθυσμού της Δερύνειας, ενώ η έλλειψη επενδυτών, λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από την ακριτικότητα, δεν βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι μας να ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό». Οσον αφορά τα οικονομικά του δήμου είπε πως «σίγουρα η Δερύνεια δεν συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους δήμους της Κύπρου, αλλά είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους.

Πατούμε πάνω σε γερά, οικονομικά θεμέλια παρ’ όλο που η κρατική χορηγία μειώθηκε γύρω στο 50%, ωστόσο τα 15 άτομα μόνιμο γραμματειακό και εργατικό προσωπικό του δήμου, ο περιορισμός των περιττών εξόδων, η εργατικότητα του προσωπικού και οι μελετημένες και στοχευμένες δράσεις και ενέργειες, μας επιτρέπουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον». Σημείωσε ιδιαίτερα πως «οι δημότες δεν πρέπει να είναι θύματα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τις Τοπικές Αρχές και να αφεθούν αβοήθητοι, γιατί έχουν απαιτήσεις και εισηγήσεις τις οποίες θα πρέπει να ακούμε και να εφαρμόζουμε για βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους».

Ο δήμαρχος Δερύνειας αναφέρθηκε και στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο δήμος λόγω της ακριτικότητας, της ύπαρξης του συρματοπλέγματος, του κατοχικού στρατού και των Βρετανικών Βάσεων. «Εχουμε καθημερινά να επιλύσουμε προβλήματα που προκύπτουν από την παρουσία του κατοχικού στρατού, την περιφρούρηση της Νεκρής Ζώνης από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και τη δραστηριοποίηση των δημοτών μας εντός της περιοχής Στροβιλιών που βρίσκεται μέσα στις Βρετανικές Βάσεις Αγίου Νικολάου», ανέφερε

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy