Πρώτα κούρεμα των ομολογιούχων και μετά των καταθετών

Νομοσχέδιο στη Βουλή για αλλαγή της νομοθεσίας εν μέσω διεθνούς κρίσης

 

Τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές τράπεζες για ενίσχυση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων απαιτήσεων (MREL) δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται με τυχόν δάνεια επενδυτών που τα αγοράζουν, σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η συζήτηση συνέπεσε με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν συνδέεται με το θέμα.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, με την αλλαγή της νομοθεσίας θα ενισχυθεί η προστασία των καταθετών, οι οποίοι έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση εκκαθάρισης, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενισχυθεί επίσης η κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Στόχος είναι η προστασία των καταθετών και η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης», ανέφερε η οικονομική διευθύντρια του Yπουργείου Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη. Εξήγησε επίσης ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές τράπεζες της Κύπρου θα αναγνωρίζονται ως κεφαλαιακό απόθεμα MREL, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την απορρόφηση των ζημιών του πιστωτικού ιδρύματος.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Στυλιανού, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι και σήμερα τα κεφάλαια αυτά υπολογίζονται στο MREL, ωστόσο αν δεν περάσει η σχετική τροποποίηση υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον να μην προσμετρούνται. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η τροποποίηση δεν αφορά υφιστάμενες τράπεζες που βρίσκονται σε εκκαθάριση, καθώς, όπως είπε, το προϊόν εκκαθάρισης της Λαϊκής θα είναι αρκετό για ικανοποίηση μόλις μέρους των καταθέσεων.

Όπως εξήγησε, σε περίπτωση εξυγίανσης τράπεζας συμψηφίζονται τα χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα, για να βρεθεί η καθαρή θέση του πελάτη. Με την αλλαγή της νομοθεσίας, πρόσθεσε, δεν θα εφαρμόζεται ο συμψηφισμός, όταν η τράπεζα εκδίδει ομόλογα, για σκοπούς συμμόρφωσης με MREL. Επεσήμανε επίσης ότι τα ομόλογα ανήκουν σε επενδυτές και έχουν κατώτερη κατάταξη σε περίπτωση εκκαθάρισης, σε σχέση με τις καταθέσεις. Έτσι, δεν θα συμψηφίζεται το δάνειο επενδυτή με το ομόλογό του.

Όπως εξήγησε η Α. Λαπαθιώτη, προκειμένου να θεωρούνται ότι είναι ανθεκτικά και μπορούν να απορροφούν τις ζημιές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, πρέπει να περάσει η εν λόγω τροποποίηση, για να υπολογίζονται ως επιλέξιμα για MREL τα ομόλογα που εκδίδουν.

 

Ενισχύεται η θέση των καταθετών
Τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές τράπεζες για ενίσχυση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων απαιτήσεων (MREL) δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται με τυχόν δάνεια επενδυτών που τα αγοράζουν, σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας. Όπως ανέφερε το ΥΠΟΙΚ και η ΚΤ, με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία των καταθετών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy